18.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΤο 4ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας… είναι γεγονός!

Το 4ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας… είναι γεγονός!


Της Κυριακής Μαλλιαρίδου,

Αν ρωτήσουμε τα παιδιά με τι συνδέουν το Σαββατοκύριακο και γενικότερα τον ελεύθερο χρόνο τους, το μόνο σίγουρο είναι πως θα μας απαντήσουν, με τους αγαπημένους τους ήρωες από τα κινούμενα σχέδια. Οι φιγούρες-φίλοι «ζωντανεύουν» μέσα από την οθόνη και τους προσφέρουν ατελείωτες ώρες γέλιου, μυθοπλασίας, μαγείας και ευρηματικότητας. Φυσικά, μία από τις επιλογές εξόδου μικρών, αλλά και μεγάλων είναι ο κινηματογράφος. Εκεί έχουμε τη δυνατότητα ν’ απολαύσουμε τη μεγάλη οθόνη, τα δυνατά ηχητικά εφέ, την 3D εικόνα και τα ακαταμάχητα γευστικά ποπ-κορν. Πέρα από την παροδική προσφορά του κινηματογράφου, που είναι η ευχαρίστηση, αν σκεφτούμε λίγο πιο σφαιρικά, θα διαπιστώσουμε πως ενεργοποιεί την κριτική ικανότητα, το πνεύμα, τα συναισθήματα, αλλά και τη φαντασία του κάθε ανθρώπου.

Όλα τα παραπάνω έρχεται να πιστοποιήσει το φετινό πρόγραμμα του 4ου Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας για δύο Σαββατοκύριακα, 13-14 & 20-21 Νοεμβρίου. Φορέστε, λοιπόν, το χαμόγελό σας, οπλιστείτε με φαντασία και… φύγαμε για σινεμά!

Πηγή Εικόνας: monopoli.gr

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στον κινηματογράφο Cinemax Κηφισιά 1 & 2 και στον κινηματογράφο Δαναός είναι διαθέσιμες οι προβολές του Φεστιβάλ, με 125 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες για παιδιά, εφήβους και γονείς. Είναι αξιοσημείωτο, ότι ορισμένες προβολές παρέχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης και σε άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες στην κατανόηση, ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού ή σε ανθρώπους με νοητική υστέρηση, διότι ο κινηματογράφος αποδεικνύει πως δεν κάνει διακρίσεις. Δίνουμε, λοιπόν, και πάλι ραντεβού στις αίθουσες! Μέσα από την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, www.athicff.com, μας δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούμε για το πρόγραμμα των ταινιών και να επιλέξουμε.

Η ποικιλία των θεμάτων έχει διδακτικό χαρακτήρα και τα παιδιά από μικρή ηλικία θα μυηθούν στον κόσμο της αυτοεξυπηρέτησης, της καθαριότητας, της υγιεινής διατροφής, της αποδοχής του διαφορετικού, της ενσυναίσθησης, του σεβασμού, της αγάπης για το περιβάλλον, της καταπολέμησης οποιουδήποτε φαινομένου κακοποίησης, αλλά και το πως τα ίδια θα πιστέψουν στον εαυτό τους, με σκοπό να οικοδομήσουν το δικό τους μέλλον. Ενδεικτικοί είναι και οι τίτλοι «Κυνηγώντας την παιδική ηλικία» (“Chasing Childhood”), «Ο Μάρτιν και το Μαγικό Δάσος» (“Martin and the Magical Forest”), (8+), «Το δικό μας αστέρι» (“The Ape Star”), “Jawline” (15+), «Οι φυλές των εφήβων», “Girlhood & No Filter” και πολλές άλλες αξιόλογες. Φυσικά, πολλές ταινίες προορίζονται για συνδυαστική προβολή, δηλαδή απευθύνονται τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά. Επομένως, η κάθε πλευρά αποκωδικοποιεί τα μηνύματα της ταινίας με διαφορετικό τρόπο. Πέρα από τα παιδιά είναι εξίσου σημαντικό να κατανοήσουν και οι γονείς τα μηνύματα αυτά, καθώς συμβάλλουν στην ανθρωπιστική παιδεία, η οποία δε γνωρίζει ηλικιακό όριο. Έτσι, θα βοηθηθούν αρκετά οι ενδοοικογενειακές σχέσεις και θα προοδεύσουν.

Πηγή Εικόνας: megaron.gr

Εάν δεν παρακολουθήσατε το φεστιβάλ το πρώτο Σαββατοκύριακο, σας συνιστώ να μη χάσετε το δεύτερο. Πρόκειται για μία δημιουργική δραστηριότητα που προωθεί όχι μόνο τον πολιτισμό, αλλά και τις ηθικοκοινωνικές αξίες. Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να μεριμνήσει για αντίστοιχες ενέργειες σε όλους τους δήμους και σε πιο συχνά διαστήματα. Αφήστε, λοιπόν, τη φαντασία σας να ξεδιπλωθεί και που ξέρετε, ίσως εκπλήξει και εσάς τους ίδιους με τα «δώρα» που θα σας προσφέρει.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • 4ο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, megaron.gr, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριακή Μαλλιαρίδου
Κυριακή Μαλλιαρίδου
Γεννήθηκε και ζει στην Ξάνθη. Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Κομοτηνή). Επιμορφώθηκε στην «Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση», «Στην Σχολική Ψυχολογία» και στην «Ελληνική ως Δεύτερη Ξένη Γλώσσα» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Είναι κάτοχος διπλώματος άριστης γνώσης της Αγγλικής γλώσσας και Η/Υ. Η θέλησή της να προσφέρει «τροφή» για σκέψη και προβληματισμό την οδήγησε στην σύνταξη άρθρων. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με το βόλεϊ, με προγράμματα Φιλαναγνωσίας και είναι λάτρης των ταξιδιών.