17.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαSmart Lockers εν δράσει

Smart Lockers εν δράσει


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Τι είναι αυτές οι όλο και δημοφιλέστερες έξυπνες θυρίδες; Ποια είναι η χρησιμότητά τους και ποιοι πραγματικά τα χρησιμοποιούν; Αυτά τα ερωτήματα και ακόμα περισσότερα θα απαντηθούν στις επόμενες γραμμές και θα εξηγήσουν την τάση που ξεκίνησε σε μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού και πλέον καταφτάνει στη χώρα μας.

Ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα και συγκεκριμένα τους κολοσσούς Amazon και Alibaba, πρώτη η Skroutz στην Ελλάδα προχώρησε στην εγκατάσταση smart lockers. Με πολύ απλά λόγια, οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τις διαδικτυακές τους παραγγελίες και να παραλαμβάνουν τα προϊόντα της αρεσκείας τους, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν τη μεταφορική να το φέρει στην πόρτα τους.

Σε πρώτη φάση, οι 20 εγκατεστημένες έξυπνες θυρίδες βρίσκονται εντός Αττικής, σε βενζινάδικα, χώρους στάθμευσης και επιλεγμένα συνεργαζόμενα καταστήματα εστίασης. Έτσι, πολύ απλά, με την ολοκλήρωση της παραγγελίας από πλευράς προμηθευτή, ένα μήνυμα με τον μοναδικό κωδικό που ξεκλειδώνει τη θυρίδα στέλνεται στον πελάτη και αυτός με τη σειρά του μπορεί οποιαδήποτε ώρα που τον βολεύει να περάσει να το παραλάβει από τα εν λόγω σημεία. Σε 24ωρη βάση, αν μιλάμε για βενζινάδικα και χώρους στάθμευσης και σε ώρες λειτουργίας καταστημάτων, αν μιλάμε για τις θυρίδες που έχουν τοποθετηθεί σε χώρους εστίασης.

Πηγή εικόνας: capital.gr

Η κίνηση αυτή κάθε άλλο παρά απαρατήρητη πέρασε από τον κλάδο των ταχυμεταφορών. Άμεσα, η ACS ανακοίνωσε πως, έπειτα από την όχι και τόσο επιτυχημένη απόπειρα το 2016 με πέντε εξωτερικούς σταθμούς παραλαβής εντός Αττικής, που πια δεν λειτουργούν, ετοιμάζεται εντός του 2022 να προχωρήσει σε άλλη μία προσπάθεια με φόντο το μέλλον και να δημιουργήσει ένα πιλοτικό εξαρχής δίκτυο,  με απώτερο σκοπό τις παραπάνω από 200 έξυπνες θυρίδες σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη δηλαδή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τα οποία στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και της αναδιάρθρωσης σκοπεύουν σε παρόμοια δράση, σε πρώτη φάση για τη γρήγορη παραλαβή αλληλογραφίας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο λειτουργίας. Μάλιστα, η εμφάνιση των πρώτων μηχανών αναμένεται άμεσα, τους επόμενους μήνες, εντός των ήδη υπαρχόντων χώρων λειτουργίας των ΕΛΤΑ.

Το ρυθμιστικό νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει, εδώ και λίγα χρόνια, κι έτσι σε συνεργασία με τους Δήμους, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να ναυλώσουν χώρους, με σκοπό την εμπορική τους χρήση ακόμη και με την εγκατάσταση smart lockers. Το μόνο που μένει είναι να το αγκαλιάσει το καταναλωτικό κοινό, καθώς σίγουρα πρόκειται για ένα μέσο διευκόλυνσης, και από πλευράς στρατηγικού σχεδιασμού των εταιρειών να βρεθούν τα κατάλληλα σημεία ανά την Ελλάδα που δυνητικά θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • Σε λειτουργία τα πρώτα smart lockers στην Ελλάδα, Capital. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.