17.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΗ αυτοψία της πρωθυπουργικής συνέντευξης

Η αυτοψία της πρωθυπουργικής συνέντευξης


Του Ιωάννη Μυταυτσή,

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τελευταία του συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, απάντησε σε μια σειρά από καίρια και ανοιχτά ζητήματα της χώρας, κάνοντας λόγο για τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζει η Κυβέρνησή του. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο νέου lockdown και υπερασπίστηκε τα νέα μέτρα, τα οποία ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για την αναχαίτιση του αυξανόμενου αριθμού της πανδημίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του νέου έτους, στη διάσκεψη της Γλασκώβη για την κλιματική αλλαγή, στην εξωτερική πολιτική, κάνοντας λόγο για την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, στην Ελληνική Αστυνομία και τις εκλογές.

Ο Πρωθυπουργός, μέσα από τη συνέντευξή του, απέρριψε κάθε ενδεχόμενο νέου lockdown, προσπαθώντας ταυτόχρονα να υποστηρίξει τα τελευταία μέτρα που ουσιαστικά θέτουν «σε καραντίνα» τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Κρίνοντας το πρώτο σκέλος, δηλαδή την επιστροφή σε ένα καθολικό lockdown, όπως αυτό που επιβλήθηκε τον Μάρτιο του 2020, η επαναφορά ενός τέτοιου καθεστώτος φαίνεται δύσκολη από κάθε άποψη, διότι η οικονομία της χώρας μας ήδη είναι επιβαρυμένη και εύθραυστη μετά τη δεκάχρονη οικονομική κρίση και, συνεπώς, ένα τέτοιο σενάριο θα την υπερζημιώσει.

Πηγή εικόνας: megatv.com

Κατά αυτόν τον τρόπο, γίνεται αντιληπτό πως η εφαρμογή των μέτρων που έχουν οριστεί από την πολιτεία και την ομάδα των επιστημόνων είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, καθώς η προστασία της δημόσιας υγείας, όπως έχει αποδείξει η Κυβέρνηση, παρά τα λάθη της στα διάφορα πεδία δημόσιας πολιτικής, τίθεται ως πρώτος στόχος. Ωστόσο, ακόμη και την ύστατη στιγμή που ο αριθμός των κρουσμάτων μέρα με τη μέρα αυξάνεται, οι ανεμβολίαστοι εξακολουθούν να διατηρούν την ίδια στάση και ίσως σε αυτό ευθύνεται η Κυβέρνηση και ιδίως το Υπουργείο Υγείας που δεν κατάφεραν έως τώρα να πείσουν όσους είναι αρνητικά διακείμενοι ως προς τον εμβολιασμό. Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα είναι ότι η επιβολή σκληρότερων μέτρων δεν αποτελεί πειστήριο για όσους δεν πείθονται.

Αναφορικά με τη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκώβη, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι όλα τα κράτη πρέπει να συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου, ενώ οι αποφάσεις, που θα παρθούν, θα αφορούν κατά βάση το μέλλον των νέων γενεών. Κατανοούμε, λοιπόν, πως αυτό σημαίνει ότι πρέπει η ευρωπαϊκή πολιτική-στρατηγική, βάσει της αρχής της αναλογικότητας, να προσαρμοστεί καταλληλότερα στα δεδομένα κάθε κράτους-μέλους για να αντιμετωπιστούν πλήρως οποιαδήποτε προβλήματα και καταστροφές ανακύπτουν από την κλιματική αλλαγή, όπως πυρκαγιές, ακραία καιρικά φαινόμενα κ.ο.κ..

Επιπρόσθετα, ως ιδιαίτερης ουσίας αποτιμάται το σημείο όπου ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική και συγκεκριμένα στην αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία προβλέπει τη συνδρομή της Γαλλίας σε περίπτωση πρώτης επίθεσης στα ελληνικά σύνορα – και αντιστρόφως – από οποιονδήποτε εξωτερικό εχθρό, στοχεύοντας στην Τουρκία. Πρόκειται για μία σημαντική συμφωνία για τα ελληνικά δεδομένα, η οποία ενισχύει στρατηγικά τη χώρα απέναντι στις συνεχείς απειλές της γείτονος χώρας. Το θέμα, όμως, είναι ότι παρόλο που εμφανίζεται ως μια εξαιρετική συμφωνία, όπως σωστά επισήμανε ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και πλήθος μελών της αντιπολίτευσης, η συμφωνία ήταν εντελώς συγκυριακή και δεν αποτελούσε στοχευμένο μέρος της εθνικής στρατηγικής. Άρα, καταλαβαίνουμε ότι η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας μας έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Πηγή εικόνας: star.gr

Καταληκτικά, καίριο είναι να παρατηρηθεί η θέση του κυβερνώντος κόμματος για την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και τις εκλογικές διαδικασίες με την ολοκλήρωση της τετραετίας. Στόχος της Κυβέρνησης συνιστά ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση της αστυνομίας, ούσα βασισμένη στο κράτος δικαίου. Το ζητούμενο, όμως, είναι, έως τώρα, σε ποιο βαθμό το έχει επιτύχει αυτό; Κατά πόσο η αστυνομία χρήζει περαιτέρω βελτιστοποίησης; Σε ένα κράτος του οποίου η δημοκρατία είναι η κορωνίδα της οργανωτικής και λειτουργικής του βάσης, η αστυνομία, ως κρατικό όργανο, πρέπει να λειτουργεί για τον πολίτη και με τον πολίτη, πράγμα που έχει επιτευχθεί έως έναν βαθμό, βλέποντας τις τελευταίες επιτυχίες σε σοβαρά ζητήματα, τα οποία ταλάνισαν το πανελλήνιο. Ωστόσο, η ενίσχυσή της καθίσταται απαραίτητη για να καλύψει μεγάλα κενά που έχουν υπάρξει κατά καιρούς, ώστε κάθε πρόβλημα ή κενό που υπάρχει να θεραπευτεί.

Αναφορικά με το ζήτημα των εκλογών, πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι η Κυβέρνησή του να ολοκληρώσει την τετραετία και στις επόμενες διπλές εκλογές να σχηματίσει εκ νέου μονοκομματική αυτοδύναμη κυβέρνηση, ώστε να υλοποιήσει το πρόγραμμά του, που έχει ανασχεθεί, εν μέρει, από την πανδημία. Η προβληματική, όμως, είναι αν η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στην παρούσα χρονική στιγμή, μπορεί να πορευτεί μόνη της. Μήπως, μετά τα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, χρειάζεται να τεθεί εκ νέου μία αφετηρία και να δημιουργηθεί μία συγκυβέρνηση ερειδόμενη σε έναν προγραμματικά προοδευτικό σχεδιασμό, ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έφερε η πανδημία και η οικονομική κρίση που επήλθε από τη νυν; Αυτήν την εντολή μπορεί να τη δώσει μόνο ο ελληνικό λαός που τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης έκρινε ότι οι δικομματικές ή τρικομματικές κυβερνήσεις μπορούσαν να ανταποκριθούν στα προβλήματα της χώρας.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Μυταυτσής
Ιωάννης Μυταυτσής
Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Βυζαντινής Φιλολογίας - Παλαιογραφίας, στο ίδιο τμήμα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου ήταν υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Αγίου Νικολάου.