21.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΧρονογράφημαΜήπως είναι πολύ αργά για μένα;

Μήπως είναι πολύ αργά για μένα;


Της Μαρίας Μπότη,

«Δεν μπορώ να αλλάξω την κατεύθυνση του ανέμου, αλλά μπορώ να προσαρμόσω τα πανιά μου έτσι ώστε να με οδηγήσουν στον προορισμό μου»
Jimmy Dean

Αλλαγή: Μία λέξη που μας τρομάζει και συνάμα μας γοητεύει. Μία ενδιαφέρουσα συνθήκη, χωρίς όρια. Ή μήπως όχι;

Όλοι έχουμε κάνει αλλαγές στη ζωή μας, τόσο καλές όσο και κακές, προγραμματισμένες ή τυχαίες. Κάθε αλλαγή, όμως, μας οδηγεί σε κάτι νέο. Είναι μία ευκαιρία για εξέλιξη και ανακάλυψη του εαυτού μας. Κάθε απόφαση για αλλαγή -μικρή ή μεγάλη- σηματοδοτεί μία έναρξη, μία νέα «ανάσα» στη ζωή μας. Ωστόσο, ζούμε σε μία κοινωνία με πολλά στερεότυπα και καθωσπρεπισμούς, όπου η ηλικία παύει να είναι απλά ένας αριθμός και μετατρέπεται σε μείζον εμπόδιο.

Πηγή εικόνας: unsplash.com

Εμπόδιο για να αλλάζουμε, εμπόδιο για να κυνηγάμε τα όνειρά μας, εμπόδιο για να ζήσουμε όπως επιθυμούμε… Είναι σαν ένα βασικό στοιχείο που χαρακτηρίζει την προσωπικότητά μας και μας αυτοπροσδιορίζει ως κατάλληλους ή μη. Η ηλικία πολλές φορές λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για την υλοποίηση κάθε κρυφής μας επιθυμίας. Η κοινωνία, μεταξύ άλλων, έχει «ορίσει» ένα χρονοδιάγραμμα, που καθορίζει τι πρέπει να κάνουμε και πότε. Όποιος παρεκκλίνει από αυτό, συχνά γίνεται αντικείμενο σχολιασμού.

Τι σημαίνει «είναι αργά για μένα»; Τι σημαίνει «δεν μπορώ να το κάνω πλέον»; Ποιος τελικά ορίζει εάν μπορώ ή όχι; Η αλήθεια είναι ότι μόνο ο κάθε άνθρωπος προσωπικά μπορεί να αποφασίσει εάν του ταιριάζει ή όχι η αλλαγή που επιθυμεί. Συνεχώς μπαίνουν εμπόδια στον δρόμο για την υλοποίηση των ονείρων. Όμως, όταν όλοι οι δρόμοι φαίνονται να οδηγούν σε αδιέξοδο, πρέπει να μάθεις να στέκεσαι όρθιος και να κυνηγάς τα όνειρά σου.

Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το τεκμήριο της ηλικίας τους ως μία δικαιολογία για να μην κάνουν κάτι. Θεωρούν τον εαυτό τους μικρό ή μεγάλο για να σπουδάσουν, να κάνουν οικογένεια, να χωρίσουν, να μετακομίσουν, να αλλάξουν καριέρα, φίλους και προτεραιότητες. Η ηλικία σαν ένα «πρόβλημα» που ανθίζει στέκεται ως υπέρτατος «εχθρός» μπροστά σε μία αλλαγή.

Ωστόσο, οι δυσκολίες είναι καλό να δυναμώνουν εμάς, αλλά και το στόχο μας. Να μας προσθέτουν θάρρος, αυτοπεποίθηση, δύναμη, πίστη στον εαυτό μας και σε αυτό που επιθυμούμε. Εξάλλου, ποτέ δεν είναι αργά. Τα εμπόδια είναι για να τα ξεπερνάμε, και σίγουρα αξίζει το αποτέλεσμα. Τι και αν τα κεράκια στην τούρτα γράφουν 30, 40, 50… Σημασία έχει εάν η θέληση είναι ικανή να επανεκκινήσει τη ζωή μας.

Δικαίωμα στην ευτυχία έχουν όλοι, σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται. Οι αποφάσεις είναι απλώς σκόρπιες στιγμές στο χρόνο. Και όχι σε συγκεκριμένο χρόνο! Τα λάθη είναι επίσης για όλους, και φυσικά μπορούν να διορθωθούν. Μπορεί να μην είναι η απόφαση που σου ταιριάζει τελικά εκείνη που πήρες στα 25, όμως μπορεί να αλλάξει στα 40! Δεν είμαστε δέσμιοι των αρχικών επιλογών μας και αυτό αποδεικνύει η δύναμη της θέλησης. Δε θα πρέπει να συμβιβαζόμαστε με κάτι λιγότερο από αυτό το οποίο ονειρευτήκαμε. Αν εμείς οι ίδιοι δεν κυνηγήσουμε τα όνειρά μας, δε θα το κάνει κανείς. Και τότε, δεν θα είμαστε απόλυτα ευτυχισμένοι. Πάντα κάτι θα μας λείπει.

Όσοι έχουν πιάσει το νόημα της ζωής λένε ότι «είναι όσο αισθάνονται». Δεν αφήνουν έναν αριθμό να καθορίσει την εξέλιξή τους, αλλά επιμένουν στα «θέλω» τους. Η ένταση που απολαμβάνουν τη ζωή μπορεί να εξαλείψει στερεοτυπικές απόψεις και προκαταλήψεις σχετικά με την «κατάλληλη στιγμή». Εξάλλου, τα αναπάντεχα είναι τα καλύτερα! Η ηλικία καθορίζεται από τον τρόπο που ζούμε, που σκεφτόμαστε, τις ελευθερίες του μυαλού και τη δίψα για ζωή.

Πολλές φορές η γνώση του παρελθόντος, βελτιώνει το μέλλον. Αντί λοιπόν να εμμένουμε σε μία λάθος απόφαση, γιατί να μην την αλλάξουμε; Εκείνοι οι άνθρωποι που έκαναν το «μεγάλο βήμα» γοητεύουν, ελκύουν και είναι άξιοι θαυμασμού. Δείχνουν ότι δεν ενδιαφέρονται για τις απόψεις της κοινωνίας και πορεύονται μόνο με τις δικές τους επιθυμίες. Και αυτό είναι το σωστό!

Πηγή εικόνας: unsplash.com

Ποτέ δεν είναι νωρίς ή αργά για κάτι που πραγματικά θέλουμε. Το «τέλος» ενός ονείρου είναι η υλοποίησή του. Επομένως, ας μην γινόμαστε απλοί θεατές στα όνειρά μας, αλλά οι πρωταγωνιστές μέσα σε αυτά!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Η ηλικία, είναι απλά ένας αριθμός…και η ζωή, δεν μετριέται με αριθμούς!, loveletters.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπότη
Μαρία Μπότη
Γεννήθηκε το 1997 και είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ξένες γλώσσες και αγαπά τα ταξίδια. Τα σχέδια της για το μέλλον είναι να ασχοληθεί σε μεταπτυχιακό επίπεδο με την επικοινωνία και το marketing.