16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΠρόσω ολοταχώς στο τέταρτο κύμα της πανδημίας

Πρόσω ολοταχώς στο τέταρτο κύμα της πανδημίας


Του Ιωάννη Μυταυτσή,

Η πανδημία, που έχει προκαλέσει ο ιός COVID-19 στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έχει σαφείς και μεγάλες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου, ιδίως, όμως, στην οικονομία. Τα δύο πανελλαδικά, αλλά και τα κατά τόπους, lockdown που επιβλήθηκαν στην επικράτεια, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στις τοπικές κοινωνικοοικονομικές δραστηριότητες, όπως και στη μακροοικονομία, καθώς το κράτος κλήθηκε να καλύπτει το κενό που υπήρχε στην κυκλική οικονομία. Εντός αυτού του χρονοδιαστήματος γίναμε θιασώτες πολλών ευτράπελων, πολλών λανθασμένων κινήσεων από την πλευρά της Κυβέρνησης, αλλά και πληθώρας συνωμοσιολογικών ξεσπασμάτων από αρνητές του ιού ή και του εμβολίου.

Η πολιτεία τον ενάμιση αυτόν χρόνο υπερέβαλε εαυτόν, κυρίως κατά την πρώτη περίοδο με τον πρώτο επιβεβλημένο εγκλεισμό, όπου κατέβαλε τα μέγιστα, ώστε να προστατέψει τη δημόσια υγεία και, παράλληλα, να στηρίξει οικονομικά τους πληγέντες, που προέκυψαν μετά τη λήψη των δρακόντειων μέτρων προστασίας. Παρόλα αυτά, κατά το δεύτερο και τρίτο κύμα της πανδημίας, φάνηκε η ανεπάρκεια των κρατικών δομών και η απροετοιμασία της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί εκ νέου ο ιός, καθώς η θερινή περίοδος του 2020 δεν αξιοποιήθηκε κατάλληλα για τη θωράκιση του κρατικού και υγειονομικού μηχανισμού.

Πηγή εικόνας: skai.gr

Ερχόμενοι στο σήμερα, το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού προελαύνει στη χώρα μας και από ό,τι βλέπουμε δεν κάνει διακρίσεις, διότι στον ιό εκτιθέμεθα όλοι, ανεξαιρέτως, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Τα κρούσματα στις 2/11 έφτασαν στα 6.700, ενώ οι θάνατοι αυξάνονται ραγδαία και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) γεμίζουν από νοσούντες, ως επί το πλείστον ανεμβολίαστους. Ακόμη, η κυβέρνηση, διά του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ανακοίνωσε νέο πακέτο μέτρων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού και την προστασία του πληθυσμού, ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει είναι πως επήλθε η άμεση αύξηση των κρουσμάτων.

Ο λόγος της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, σαφώς και οφείλεται στη στασιμότητα των εμβολιασμών, ένα πρόγραμμα στο οποίο η κυβέρνηση έχασε το στοίχημα να πείσει τους αρνητές εν γένει για την επικινδυνότητα του κορονοϊού και την ανάγκη επίσπευσης των ανεμβολίαστων. Επιπρόσθετα, σημαντικός παράγοντας που συντέλεσε στην αύξηση των κρουσμάτων ήταν και οι μειωμένοι, έως και μηδενικοί, έλεγχοι που γίνονταν στους χώρους εστίασης για την τήρηση των, μέχρι πρότινος, μέτρων, με αποτέλεσμα πολλές φορές εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι να συνυπάρχουν στους ίδιους χώρους. Συνεπώς, κατανοούμε ότι, από τη στιγμή που δεν τηρούνται τα προαπαιτούμενα, η αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί, τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε και αναμένεται η κορύφωση με την επακόλουθη εξασθένηση του πανδημικού κύματος.

Σημασία, όμως, έχει να αναλυθούν και τα νέα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση για την αναχαίτιση του «αόρατου εχθρού». Ο κ. Πλεύρης μας γνωστοποίησε ότι αυξάνονται τα rapid tests από ένα σε δύο την εβδομάδα για τους εργαζόμενους, στους μεικτούς χώρους, είτε κάνουμε λόγο για εξωτερικούς είτε για εσωτερικούς χώρους – πλην φαρμακείων και σουπερμάρκετ- καθίσταται απαραίτητη η επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ή τεστ αντιγόνου από τους ανεμβολίαστους, διπλασιάζονται τα πρόστιμα και εντείνονται οι έλεγχοι, ενώ, παράλληλα, γίνεται διαθέσιμη η τρίτη δόση για όλους όσους εμβολιάστηκαν μέχρι πριν από έξι μήνες.

Πηγή εικόνας: unic.ac.cy

Ωστόσο, είμαστε σίγουροι ότι η συγκεκριμένη αυστηροποίηση των μέτρων θα μειώσει την αύξηση των κρουσμάτων; Πιθανότατα όχι, διότι από τη στιγμή που υπάρχει στη διάθεσή μας το εμβόλιο, και μέσω αυτού μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό, πρέπει να το αξιοποιήσουμε κιόλας. Αυτό θα πρέπει να αποτελεί τον μέγιστο στόχο της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων στο πλαίσιο της πανδημίας. Συνεπώς, ο εμβολιασμός στην παρούσα χρονική στιγμή, αλλά και στην υπόλοιπη πορεία της πανδημίας, είναι επιβεβλημένος και μοιάζει μονόδρομος για την πολιτική να τον εμφυσήσει στην κοινωνία, σεβόμενη τα δικαιώματά της, υπενθυμίζοντάς της ταυτόχρονα τις υποχρεώσεις της.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Μυταυτσής
Ιωάννης Μυταυτσής
Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Βυζαντινής Φιλολογίας - Παλαιογραφίας, στο ίδιο τμήμα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου ήταν υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Αγίου Νικολάου.