24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός"Gran Torino" (2008): Ξεπερνώντας τη μοναξιά

“Gran Torino” (2008): Ξεπερνώντας τη μοναξιά


Της Ελένης Κόρου, 

Υπάρχουν οι ταινίες του Κλιντ Ίστγουντ, που αφηγούνται ιστορίες για «σκληρούς άντρες» και υπάρχει και το Gran Torino. Ο τίτλος, στην προκειμένη περίπτωση, είναι παραπλανητικός, γιατί πρωταγωνιστής δεν είναι η Gran Torino αλλά, ο οδηγός της και ο γνωστός σκηνοθέτης, χρησιμοποιώντας όλη του τη μαεστρία, σκηνοθετεί ,όπως και ερμηνεύει με τον πιο αριστοτεχνικό τρόπο και το αποτέλεσμα είναι, ως συνήθως, εξαιρετικό.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Γουόλτ, ενός βετεράνου, που, έχοντας χάσει τη γυναίκα του ύστερα από 50 χρόνια γάμου κι όντας απομακρυσμένος από τα παιδιά του, καταφέρνει να βρει την αγάπη σε ανθρώπους που δεν φανταζόταν. Στο διπλανό σπίτι μένει μια οικογένεια Χμονγκ, με τα δύο παιδιά τους, τον Τάο και την Σου. Η γνωριμία του Γουόλτ με τους γείτονές του γίνεται με έναν περίεργο τρόπο, καθώς ο Γουόλτ πιάνει τον Τάο να προσπαθεί να κλέψει την Gran Torino του. Η οικογένεια του Τάο μόλις το μαθαίνει, τον αναγκάζει να δουλέψει δωρεάν για τον Γουόλτ για να ξεπληρώσει αυτό που έκανε. Παρόλο που, αρχικά, ο Γουόλτ αδιαφορεί για τον νεαρό Χμονγκ και προσπαθεί να τον αποφύγει, γίνεται φίλος του και μαθαίνει πως έχει μπλέξει με μια συμμορία στην οποία αρχηγός είναι ο ξάδερφός του και πως η απόπειρα κλοπής ήταν μια τελετή μύησης. Ο Τάο αποφασίζει να απομακρυνθεί από τη συμμορία, μα ο ξάδερφός του δεν τα παρατάει και του κάνει τη ζωή δύσκολη.

Πηγή Εικόνας: in2life.gr

Η Σου προσπαθεί να προσεγγίσει τον Γουόλτ και καταφέρνει να του δημιουργήσει αναπάντεχα ένα αίσθημα τρυφερότητας. Ο Γουόλτ γίνεται προστάτης της και την σώζει από μια συμμορία, που την παρενοχλεί. Συγχρόνως, ο Τάο αντιμετωπίζει σημαντικότερα προβλήματα με τη συμμορία που τον καταδιώκει, όταν μια μέρα του επιτίθεται και τον κλέβει. Ο Γουόλτ, μαθαίνοντάς το, βρίσκει τα μέλη της συμμορίας και τους απειλεί πως αν ξαναενοχλήσουν τον Τάο θα έχουν να κάνουν μαζί του. Η απειλή του Γουόλτ, όμως, χειροτερεύει την κατάσταση και η συμμορία εκδικείται την οικογένεια του Τάο με τον χειρότερο τρόπο.

Ο Γουόλτ έχοντας ένα συναίσθημα οργής, μαζί με τον Τάο ετοιμάζουν την εκδίκησή τους. Παρόλο που, αρχικά, συμφωνεί με τον Τάο να τους σκοτώσουν όλους, ο Γουόλτ αποφασίζει να μην τον αφήσει να λερώσει τα χέρια του με αίμα και πηγαίνει να τους αντιμετωπίσει μόνος. Ο αποφασισμένος βετεράνος δεν θα δειλιάσει, προκειμένου να βοηθήσει τους αγαπημένους του και αποφασίζει να λύσει το πρόβλημα μια και καλή.

Το φινάλε της ταινίας είναι οπωσδήποτε σπαρακτικό, μα και λυτρωτικό, γιατί ένας άνθρωπος που έχει τόσο συνηθίσει στη βία, αποφασίζει να κλείσει τον κύκλο και φτιάχνει έναν καλύτερο κόσμο γι’ αυτούς που αγαπά, έναν κόσμο όπου δεν θα χρειάζεται να υπάρχει ο ίδιος, για να τους προστατεύει. Η ταινία δίνει έμφαση στον τρόπο με τον οποίο η αγάπη μπορεί να ενώνει ανθρώπους, που αρχικά δεν έχουν κανένα κοινό και στο πώς αυτή μπορεί να μαλακώσει την καρδιά ενός πικραμένου βετεράνου, που έχει χάσει κάθε ελπίδα.

Πηγή Εικόνας: in2life.gr

Το Gran Torino είναι μια ταινία που αξίζει να δείτε και που παρόλη τη θλίψη που μπορεί να προκαλέσει στον θεατή τον γεμίζει παράλληλα με μια ζεστασιά και μια γλυκιά μελαγχολία, καθώς συνειδητοποιεί πως η αγάπη βρίσκεται πάντα στα πιο αναπάντεχα μέρη και καταφέρνει να μεταλλάσσει τους ανθρώπους, δείχνοντάς τους τον δρόμο μακριά από τη μοναξιά.

Ο διάσημος σκηνοθέτης καταφέρνει με αυτή την ταινία να δημιουργήσει άλλο ένα αριστουργηματικό δράμα, που δεν μπορεί να απογοητεύσει. Το Gran Torino, σκηνοθετημένο το 2008 από τον βετεράνο στην σκηνοθεσία, αλλά και την ερμηνεία Κλιντ Ίστγουντ, αξίζει οπωσδήποτε μια προβολή. Εξαιρετικές είναι και οι ερμηνείες των Μπι Βανγκ, της Άνεϊ Χερ και του Κρίστοφερ Κάρλεϊ.

Πηγή Εικόνας: in2life.gr

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • “Gran Torino” (2008), IMDb.com, διαθέσιμο εδώ.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελένη Κόρου
Ελένη Κόρου
Γεννημένη το 2000, φοιτήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας, με ιδιαίτερη προτίμηση στην Iστορία και κυρίως τη Nεότερη και Σύγχρονη. Γνωρίζει αγγλικά και γερμανικά, ενώ μαθαίνει ιταλικά. Στον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει λογοτεχνία, μαγειρεύει και αγαπά να βλέπει σκανδιναβικές αστυνομικές σειρές. Ασχολείται με το γράψιμο, κυρίως στίχων και μικρών διηγημάτων.