21.4 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός«Το σκάφανδρο του αισιόδοξου», του Άλλαν Πέρσυ

«Το σκάφανδρο του αισιόδοξου», του Άλλαν Πέρσυ


Της Ειρήνης Λάττα,

«Να γελάς πολύ και συχνά· να αξίζεις τον σεβασμό των ευφυών ανθρώπων και την αγάπη των παιδιών· να κερδίζεις την επιδοκιμασία των τίμιων κριτών και να υπομένεις την προδοσία των ψεύτικων φίλων· να εκτιμάς την ομορφιά · να βρίσκεις το καλύτερο στους άλλους· να δίνεσαι στους άλλους· ν’ αφήνεις τον κόσμο λίγο καλύτερο απ’ όσο τον βρήκες: μ’ ένα υγιές παιδί , μ’ έναν κήπο ή με μια καλύτερη κοινωνία· να έχεις παίξει και γελάσει με ενθουσιασμό και να έχεις τραγουδήσει με πάθος· να ξέρεις ότι κάποια ζωή ανάσανε καλύτερα επειδή έζησες εσύ· αυτό σημαίνει θρίαμβος».

Αυτό, λοιπόν, το μικρό απόσπασμα βρέθηκε μία μέρα στη ροή του ίνσταγκραμ, ανάμεσα σε τόσες άλλες δημοσιεύσεις και στόρυ, που δεν μπορούσε, παρά να μου κινήσει την περιέργεια για την προέλευσή του. Ευτυχώς, λίγο παρακάτω, αναγραφόταν η πηγή άντλησής του, η οποία λίγο καιρό αργότερα βρισκόταν στα χέρια μου· Το σκάφανδρο του αισιόδοξου. Σε λίγο πιο απλά λόγια, «η στολή» που προφυλάσσει τον άνθρωπο και το περιβάλλον του από όλα αυτά που προσπαθεί να αποφύγει, κατά την επικοινωνία του ή την αλληλεπίδραση με άλλα άτομα και καταστάσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μέσον για να είναι, αλλά και να παραμείνει κάποιος αισιόδοξος.

Πηγή Εικόνας: awakengr.com

Αυτό ακριβώς προσπαθεί να πετύχει, και μάλιστα πολύ αποτελεσματικά ο συγγραφέας. Με πολύ απλό τρόπο, και μέσα από απλά παραδείγματα της καθημερινότητας, ο Άλλαν Πέρσυ τονίζει τη σημασία της συντήρησης μίας αισιόδοξης στάσης απέναντι σε όλα τα όνειρα και τις επιδιώξεις της ζωής μας, καθώς είναι η μόνη οδός για την επίτευξή τους. Ακόμη, ωθεί τον αναγνώστη να σκεφτεί πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή του, εάν δεν γκρίνιαζε για όσα θέλει να αποκτήσει, αλλά, αντίθετα, εάν ξεκινούσε να δουλεύει γι’ αυτά, θέτοντας κάθε φορά έναν μικρό και ταυτόχρονα εφικτό στόχο.

Φυσικά, σε πολλά σημεία του βιβλίου, αναφέρεται η σημασία της σωστής διατροφής, καθώς και των ενδορφινών, ορμονών που γεννιούνται στο σώμα μας όταν έχουμε μία όμορφη ανάμνηση ή όταν κάνουμε δραστηριότητες που μας γεμίζουν συναισθηματικά, όπως η άσκηση, η επικοινωνία με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, μία ταινία, μία καλή πράξη, αλλά και όλα εκείνα που μας τονώνουν αληθινά συναισθηματικά και δεν παρέχουν απλώς μία προσωρινή ή πλασματική ευχαρίστηση. Όμως, ο οδηγός αισιοδοξίας του συγγραφέα δε σταματά εκεί, αφού σε συνδυασμό με τις συμβουλές για τη διατήρηση μίας αισιόδοξης στάσης ζωής, μας δείχνει τα αποτελέσματά της και στην πράξη, μέσα από δώδεκα ιστορίες και αποφθέγματα σχετικά με τη ζωή και την επιτυχία αναγνωρισμένων και δημοφιλών προσωπικοτήτων, οι οποίοι παρέμειναν αισιόδοξοι, μετατρέποντας την αποτυχία τους σε επιτυχία, και κάνοντας τα πιο μεγάλα τους όνειρα πραγματικότητα.

Βέβαια, κανείς από αυτά τα πρόσωπα δε βρήκε την επιτυχία έτοιμη. Πολλοί από αυτούς, αν όχι όλοι, βίωσαν το έντονο συναίσθημα της αποτυχίας παραπάνω από μία φορές. Το μυστικό τους όμως, και εκείνο που τους διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους ανθρώπους, είναι πως δεν τα παράτησαν. Δεν το έβαλαν κάτω, αλλά προσπάθησαν ακόμα περισσότερο να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας όλες τους τις δυνάμεις. Εκεί πολλοί άνθρωποι την πατάνε. Δε γνωρίζουν πως έχουν και άλλα αποθέματα δύναμης. Νομίζουν πως μπορούν να προσπαθήσουν μόνο μία φορά και αν δεν τα καταφέρουν, το παιχνίδι τελείωσε. Μα δεν πάει έτσι. Γιατί η αποτυχία είναι το μέσον για την επιτυχία. Μέσω αυτής, κατορθώνουμε πιο εύκολα τους στόχους μας, καθώς ξέρουμε κάθε φορά τι δεν κάναμε σωστά.

Πηγή Εικόνας: Προσωπικό Αρχείο Ειρήνης Λάττα

Και αυτό είναι το βασικότερο νόημα του συγκεκριμένου βιβλίου. Να πιστεύουμε στον εαυτό μας και στις δυνατότητές του. Να ξέρουμε πως όταν θέλουμε κάτι πολύ, βρίσκουμε και τον τρόπο. Μπορεί να μην τον βρούμε αμέσως. Σίγουρα όμως τον βρίσκουμε στην πορεία, ανάλογα με τη στάση που εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε να κρατήσουμε. Και η μόνη στάση που θα πρέπει να κρατήσουμε, για να φτάνουμε όλο και πιο κοντά σε αυτό που θέλουμε να είμαστε, είναι η αισιόδοξη. Και όλοι ανεξαιρέτως μπορούμε να την υιοθετήσουμε. Αρκεί ένα μικρό βήμα, για να κάνει τη διαφορά. Ας μην μας τρομάζει, λοιπόν, το ενδεχόμενο να κάνουμε το βήμα εκείνο που θα αλλάξει τη ζωή μας, αλλά το να μην το κάνουμε!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Πέρσυ, Α., Το σκάφανδρο του αισιόδοξου, Αθήνα, Εκδόσεις Πατάκη, 2013.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ειρήνη Λάττα
Ειρήνη Λάττα
Γεννήθηκε το 2001 και σπουδάζει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αγαπά την άθληση, τη μουσική, τη λογοτεχνία και την ποίηση. Της αρέσει πολύ να ταξιδεύει και να επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους, να διαβάζει βιβλία ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης και να μαθαίνει νέα πράγματα!