19.4 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΤα φρικτά εγκλήματα της διαβόητης «Oικογένειας Manson»

Τα φρικτά εγκλήματα της διαβόητης «Oικογένειας Manson»


Της Ιωάννας Γιαβρούτα,

Ο διαβόητος δολοφόνος και αρχηγός της «Οικογένειας», Charles Manson, γεννήθηκε με το όνομα Charles Milles Maddox στις 12 Νοεμβρίου 1934, στο Σινσινάτι του Οχάιο, από την Kathleen Maddox, ένα κορίτσι 16 χρόνων που ήταν αλκοολική και πόρνη και από έναν πατέρα αγνώστων στοιχείων. Τα παιδικά του χρόνια ήταν ιδιαιτέρως σκληρά, μιας και η μητέρα του φυλακίστηκε για ένοπλη ληστεία, και έτσι, έζησε με συγγενείς του στη Δυτική Βιρτζίνια. Από την ηλικία των εννέα και για είκοσι χρόνια πέρασε τη ζωή του σε αναμορφωτήρια ανηλίκων και στη φυλακή για σωρεία εγκλημάτων, όπως για μικρές λαθρεμπορίες, ένοπλη ληστεία, διάρρηξη και κλοπή αυτοκινήτων. Μετά την αποφυλάκισή του, το 1967, ο Charles μετακόμισε στο San Francisco, όπου ήρθε σε επαφή με μια νεανική ομάδα μποέμικης, εναλλακτικής κουλτούρας. Μέχρι το 1968, είχε δημιουργήσει την αίρεση γνωστή ως «Οικογένεια», η οποία έφερε χαρακτηριστικά θρησκευτικής λατρείας, επηρεασμένης κυρίως από ακραίες θρησκευτικές αντιλήψεις, τη μαγεία και τον Αποκρυφισμό. Πίστευε στο “Helter Skelter”, όρο που πήρε από το ομώνυμο τραγούδι των Beatles, δίνοντας τη δική του ερμηνεία. O Charles κήρυξε τον ερχομό ενός αποκαλυπτικού φυλετικού πολέμου που θα κατέστρεφε τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα άφηνε την «Οικογένεια» σε θέση ισχύος. Τα εγκλήματα αυτού και των οπαδών του συγκλόνισαν τις Η.Π.Α., στα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Η «Οικογένεια» αποτελείτο από περίπου εκατό οπαδούς του Manson, που έλκονταν από έναν μη συμβατικό τρόπο ζωής και τη χρήση παραισθησιογόνων φαρμάκων, όπως LSD και μαγικά μανιτάρια. Η οικογένεια Manson, τελικά, μετακόμισε από το San Francisco σε ένα εγκαταλελειμμένο ράντσο στην Κοιλάδα του San Fernando. Ανάμεσα στους οπαδούς του Manson υπήρχε, επίσης, μια μικρή, σκληροπυρηνική ομάδα εντυπωσιακών νέων κοριτσιών. Όλοι οι οπαδοί του πίστευαν, χωρίς αμφιβολία, τους ισχυρισμούς του Manson ότι ήταν η ενσάρκωση του Μεσσία και φυσικά, πίστευαν τις προφητείες του για έναν φυλετικό πόλεμο. Ταυτόχρονα, ο Manson ανέπτυξε ένα ενδιαφέρον για την έννοια του Αρμαγεδδώνα από το «Βιβλίο των Αποκαλύψεων» και, επίσης, διερεύνησε τις διδασκαλίες της Σαηεντολογίας και τις πιο σκοτεινές λατρευτικές εκκλησίες, όπως η Εκκλησία της Τελικής Κρίσης.

Ο Charles Manson το 1969. Πηγή εικόνας: delphipages.live

H «Οικογένεια» πραγματοποίησε αρκετούς φόνους με εντολή του Manson. Ένα από τα βασικά μέλη της ομάδας ήταν η Susan Denise Atkins (7 Μαΐου 1948 – 24 Σεπτεμβρίου 2009). Ήταν Αμερικανίδα δολοφόνος, γνωστή ως “Sadie Mae Glutz” ή “Sexy Sadie”. Η Atkins καταδικάστηκε για τη συμμετοχή της σε οκτώ από αυτές τις δολοφονίες, ούσα, μάλιστα, και μία από τους δράστες της δολοφονίας της Sharon Tate, το 1969. Καταδικάστηκε σε θανατική ποινή, η οποία μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνια, καθώς άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο. Η Atkins παρέμεινε στη φυλακή έως τον θάνατό της, το 2009, καθιστώντας την μακροβιότερη γυναίκα κρατούμενη στην Καλιφόρνια.

Η Patricia Dianne Krenwinkel (3 Δεκεμβρίου 1947) είναι Αμερικανίδα δολοφόνος και πρώην μέλος της «Οικογένειας» του Manson. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην ομάδα του Manson, ήταν γνωστή με διάφορα ψευδώνυμα, όπως “Big Patty”, “Yellow”, “Marnie Reeves” και “Mary Ann Scott”, αλλά στην «Οικογένεια» ήταν πιο γνωστή ως “Katie”. Η Krenwinkel συμμετείχε στις δολοφονίες στις 9 Αυγούστου 1969, στο 10050 Cielo Drive, στο σπίτι της ηθοποιού Sharon Tate και του συζύγου της, σκηνοθέτη Roman Polanski, ενώ συμμετείχε σε περισσότερους φόνους το επόμενο βράδυ στο Los Angeles. Η Tate, το αγέννητο παιδί της και οι τέσσερις καλεσμένοι της (Steven Parent, Jay Sebring, Wojciech Frykowski και Abigail Folger) αποτέλεσαν το πιο ξακουστό χτύπημα της αίρεσης του Manson το καλοκαίρι του 1969, στις 8-9 Αυγούστου.

Τα κορίτσια της «Oικογένειας Manson» από τα αριστερά προς τα δεξιά (Susan Atkins, Patricia Krenwinkel and Leslie Van Houten) γελούν καθοδόν προς τη δίκη τους στις 29 Μαρτίου 1971 για τους φόνους στο σπίτι της Sharon Tate. Ο δικαστής τις καταδίκασε σε θάνατο. Πηγή εικόνας: nbcnews.com (AP Photo)

Η Leslie Louise Van Houten (γεννημένη στις 23 Αυγούστου 1949) ήταν γνωστή με τα ψευδώνυμα “Louella Alexandria”, “Leslie Marie Sankston”, “Linda Sue Owens” και “Lulu”. Κατηγορήθηκε για τις δολοφονίες του Leno και της Rosemary Labianca, το 1969. Τέλος, ο Robert Kenneth Beausoleil (γεννημένος στις 6 Νοεμβρίου 1947) είναι και αυτός Αμερικανός δολοφόνος που καταδικάστηκε σε θανατική ποινή για τη βίαιη δολοφονία του φίλου του, Gary Hinman.

Η δίκη του Manson που ακολούθησε και των οπαδών του, το 1970, προσέλκυσε την εθνική προσοχή. Του επιβλήθηκε η θανατική ποινή το 1971, ωστόσο, επειδή ένα χρόνο μετά η Πολιτεία της Καλιφόρνια την κατήργησε, η ετυμηγορία του μεταβλήθηκε σε ισόβια κάθειρξη. Υπήρξε υποψήφιος για αναστολή το 1978, αλλά ο ίδιος δε θέλησε να αποφυλακιστεί, ούτε τότε ούτε μεταγενέστερα, παρότι υπήρχε η δυνατότητα γι’ αυτό μέσω ακρόασης. Οι δολοφονίες αποτέλεσαν έμπνευση για να γραφούν πολλά βιβλία και να γίνουν ταινίες, τόσο ντοκιμαντέρ όσο και μυθοπλασίας, με πιο πρόσφατη να είναι η ταινία του Quentin Tarantino, «Κάποτε στο Hollywood» (2019).

Ο Robert Kenneth Beausoleil, ή Bobby Beausoleil, μιλά με δημοσιογράφους μετά την καταδίκη του για τον φόνο πρώτου βαθμού του μουσικού Gary Hinman. O κατηγορούμενος υποστήριξε, ωστόσο, ότι ο ίδιος ο Manson ήταν αυτός που σκότωσε τον άτυχο μουσικό. Πηγή εικόνας: gettyimages.com (Bettmann)

Ο Manson πέθανε στις 19 Νοεμβρίου 2017 από φυσικά αίτια. Πριν, ήταν στη φυλακή για περισσότερα από 40 χρόνια για τα εγκλήματά του. Μέρες νωρίτερα, ο Manson είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο στο Bakersfield της Καλιφόρνια. Ωστόσο, δεν αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του ή την τοποθεσία του, για λόγους ιδιωτικότητας και ασφάλειας. Ο πολύχρονος κρατούμενος είχε, επίσης, νοσηλευτεί νωρίτερα μέσα στο έτος.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Jenkins, John Philip (2020), Charles Manson: American criminal and cult leader, Britannica.com, διαθέσιμο ΕΔΩ
  • Επίσημη Ιστοσελίδα charlesmanson.com, διαθέσιμη ΕΔΩ
  • Pak, Eudie (2020), Who Are the Members of the Manson Family?, από την ιστοσελίδα biography.com, διαθέσιμη ΕΔΩ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Γιαβρούτα
Ιωάννα Γιαβρούτα
Γεννήθηκε το 1996 στην Πάτρα, κατάγεται από την Ναύπακτο, Αιτωλοακαρνανίας. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά και Γαλλικά. Αγαπά την ιστορία, με την οποία στοχεύει να ασχοληθεί σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Είναι, επίσης, ερευνήτρια στο ΚΕΔΙΣ. Έχει λάβει βραβείο λογοτεχνίας. Λατρεύει τα ταξίδια, την μουσική και στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την εκμάθηση ξένων γλωσσών.