16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός"The Greatest Showman" (2017): Αυτό είναι το μεγαλύτερο σόου!

“The Greatest Showman” (2017): Αυτό είναι το μεγαλύτερο σόου!


Της Βασιλικής Παλητζήκα, 

Ορφανός, μεγαλωμένος σε έναν άδικο κόσμο, αλλά φιλόδοξος με όραμα και πολλές ιδέες, ο Phineas Taylor Barnum θα διακινδυνεύσει τα πάντα προκειμένου να δημιουργήσει μια εναλλακτική παράσταση «περίεργων» ανθρώπων και να εισάγει μία νέα, καινοτόμα ιδέα στο σώμα της showbiz. Η ταινία “The greatest showman’’ («Ο μεγαλύτερος σόουμαν») βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα, τοποθετημένη σε ένα απλό σενάριο, πλαισιωμένη από έντεκα τραγούδια των  Benj Pasek and Justin Paul «απογειώνει» το θεαματικό χαρακτηριστικό και κρατά τον θεατή σε διαρκή προσήλωση .

Η ταινία αυτή αποτελεί την απεικόνιση του αμερικανικού ονείρου. Ο πρωταγωνιστής, P.T. Barnum, είναι ένα ιδιοφυές άτομο που φέρνει στο προσκήνιο την τέχνη του τσίρκου. Όλο το ταξίδι του μέχρι την αναγνώριση, η επιστροφή στον πάτο και μετά πάλι στην κορυφή μοιάζουν με ένα ονειρεμένο ταξίδι. Το κοινό βιώνει τα συναισθήματα του ηθοποιού· την αποτυχία του, τη θλίψη του, την επιτυχία του, και γίνεται μέρος της ταινίας. Είναι μια ταινία γεμάτη έντονα συναισθήματα, εναλλαγές και περιστροφική πλοκή που κρατάει το κοινό συγκεντρωμένο στην οθόνη.

Πηγή Εικόνας: screenrant.com

Όλα αυτά τα συναισθήματα και οι έννοιες όμως, δεν θα ήταν τόσο σαφή και έντονα χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη. Ο σκηνοθέτης Michael Gracey και ο σκηνογράφος Nathan Crowley, έχοντας μια λαμπρή συνεργασία, γέννησαν σημαντικά νοήματα μέσα από μια ταπεινή πλοκή. Ο ταλαντούχος ηθοποιός Hugh Jackman, στο ρόλο του μεγάλου οραματιστή, αξιοποιώντας τις φωνητικές και χορευτικές του ικανότητες, βάζει τις ιδέες ανοχής και αποδοχής του διαφορετικού. Ο Zac Efron και η Zendaya παίζουν ένα ζευγάρι που δεν μπορεί να νιώσει ελεύθερα την αγάπη εξαιτίας του κοινωνικού διχασμού, ωστόσο αποδεικνύεται ότι η αγάπη μπορεί να υπάρξει ανεξάρτητα από τις συνθήκες και δεν έχει όρια και φραγμούς. Η Keala Settle, επίσης, με τη φανταστική της φωνή, τραγουδά για τα δικαιώματα του Lettie’s Lutz και παλεύει ενάντια στον ρατσισμό. Αυτή η ταινία είναι, εν ολίγοις, γεμάτη επαγγελματίες ηθοποιούς και με ένα πραγματικά ικανό προσωπικό στα παρασκήνια που εργάστηκε σκληρά και κατάφερε να δημιουργήσει ένα τόσο μαγικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, εκτός από όλα τα θετικά που προαναφέρθηκαν, θα ήθελα να αναφέρω και μερικά ελαττώματα της ταινίας. Ο P.T. Barnum ήταν ένας άνθρωπος τόσο τυφλωμένος από την επιθυμία για κοσμική δόξα που δεν σκέφτηκε πόσο μεγάλο λάθος ήταν να χρησιμοποιήσει ανθρώπους για να το πετύχει αυτό. Εκμεταλλεύτηκε τους «περίεργους» ανθρώπους με το πρόσχημα εμφάνισης της μοναδικότητάς τους, αλλά στην πραγματικότητα τους χρησιμοποίησε για να πετύχει τον στόχο του. Αυτό έγινε εμφανές όταν ο Barnum έφτασε στην κορυφή και τους εγκατέλειψε πίσω. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι στο τέλος κατάλαβε το λάθος του και επέστρεψε για να απολογηθεί. Αλλά το ερώτημα είναι: Πώς γίνεται όλοι αυτοί, όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που τραυματίστηκαν βαθιά από τη συμπεριφορά του, να τον δεχτούν πίσω τόσο εύκολα; Νομίζω, επομένως, ότι σε αυτό το σημείο παρατηρείται έλλειψη στην πλοκή, αλλά δεν είναι αρκετά σημαντική για να καταστρέψει ολόκληρη την ταινία.

Πηγή Εικόνας: filmdaze.net

Κατά συνέπεια, το “The greatest showman” με τον τίτλο του στην υπερθετική μορφή είναι, κατά τη γνώμη μου, μια ταινία που, αν και παρατηρείται μια μικρή αδυναμία στην πλοκή, δεν λείπει τίποτα άλλο, όντας άρτια εκτελεσμένη. Από φανταχτερά κοστούμια, εντυπωσιακά και μοναδικά σκηνικά έως ισχυρά νοήματα για την κοινωνική συνείδηση ​​και την αποδοχή της διαφορετικότητας, προσφέρει στο κοινό ένα θέαμα που κόβει την ανάσα. Είναι αναμφίβολα μια ταινία που αξίζει να παρακολουθήσουν όλες οι ηλικίες, καθώς αντικατοπτρίζεται πλήρως η σύγχρονη πραγματικότητα.

Αναλυτικά οι συντελεστές της ταινίας:

Σενάριο: Jenny Bicks και Bill Condon

Σκηνοθεσία: Michael Gracey

Μουσική: John Debney και Joseph Trapanese

Παραγωγοί: Nathan Crowley, Peter Chernin, Tonia Davis, Deb Dyer, Peter Kohn, Donald J. Lee Jr., James Mangold, Laurence Mark και Jenno Topping

Πρωταγωνιστούν: Hugh Jackman, Michelle Williams, Zac Efron, Zendaya, Rebecca Ferguson, Austyn Johnson, Cameron Seely, Keala Settle, Sam Humphrey, Yahya Abdul-Mateen II, Eric Anderson, Ellis Rubin, Skylar Dunn, Daniel Everidge, Radu Spinghel, Yusaku Komori, Danial Son, Paul Sparks, Will Swenson, Linda Marie Larson, Byron Jennings, Betsy Aidem, Damian Young, Tina Benko, Fredric Lehne, Kathryn Meisle, Timothy Hughes, Gayle Rankin, Arnie Burton

Επεξεργασία ταινίας: Tom Cross, Robert Duffy, Joe Hutshing, Michael McCusker, Jon Poll, Spencer Susser


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • The Greatest Showman (2017), IMDb.com, διαθέσιμο εδώ.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασιλική Παλητζήκα
Βασιλική Παλητζήκα
Φοιτήτρια στο τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ιδιαίτερη αδυναμία στον κόσμο άνω του μπλε ουρανού, το διάστημα. Ιδανικός στόχος της η ενασχόληση με την αστροχημεία καθώς και η διεκδίκηση μιας θέσης σε επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα. Αγαπάει τη μουσική και πιο συγκεκριμένα το πιάνο ενώ βασικό μέρος της καθημερινότητας της αποτελεί ο εθελοντισμός.