19.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Μαγική Βίβλος - Πλαϊνός Κόσμος», της Μαίρης Μαυρογιαννάκη

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Μαγική Βίβλος – Πλαϊνός Κόσμος», της Μαίρης Μαυρογιαννάκη


Της Κατερίνας Σφυράκη,

Η φαντασία είναι ένα κομμάτι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα όνειρα και τις σκέψεις των εφηβικών χρόνων, το οποίο προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε μέσα από τις τέχνες και τον πολιτισμό. Η Μαίρη Μαυρογιαννάκη, συγγραφέας του βιβλίου«Μαγική Βίβλος – Πλαϊνός Κόσμος», που κυκλοφόρησε την Άνοιξη από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή, έρχεται να διεγείρει με το δικό της πολιτιστικό δημιούργημα τη φαντασία μικρών και μεγάλων και να μας ταξιδέψει σε ένα μοναδικό παραμύθι, εντός ενός αναπάντεχα μαγικού κόσμου.

Γεννημένη στο Ηράκλειο της Κρήτης, είναι απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και αρθρογράφος επί σειρά ετών σε τοπικές εφημερίδες. Το βιβλίο «Μαγική Βίβλος – Πλαϊνός Κόσμος» δεν είναι το πρώτο έργο της, καθώς στο παρελθόν έχει συγγράψει μια σειρά ιστορικών μυθιστορημάτων για παιδιά με τίτλο «Ταξίδια στο χρόνο: Μινωική Κρήτη, Ενετική Κρήτη, Η μάχη της Κρήτης» και «Μέγας Αλέξανδρος και Πέργαμος», τα οποία έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ρωσικά. Το πρώτο βιβλίο, «Η Μινωική Κρήτη», εκδόθηκε το 2007 και μαζί με το βιβλίο «Μέγας Αλέξανδρος», μάλιστα, έχουν βραβευτεί με το πρώτο βραβείο από την International Art Society και μαζί με την «Ενετική Κρήτη» έχουν πάρει πέντε αστέρια από το Readers’ Favorite.

H συγγραφέας του βιβλίου Μαίρη Μαυρογιαννάκη. Πηγή Εικόνας: pigi.gr

Το βιβλίο «Μαγική Βίβλος – Πλαϊνός Κόσμος» αποτελεί ένα εφηβικό, κατά κύριο λόγο, μυθιστόρημα φαντασίας, χωρίς, ωστόσο, να απευθύνεται αποκλειστικά σε εφηβικό κοινό. Αναφέρεται στην περιπέτεια δύο νεαρών κοριτσιών, της Κατερίνας και της Δανάης, κατά τη διάρκεια μιας εξόρμησής τους σε ένα μέρος με κακοτράχαλα μονοπάτια, σπηλιές και λίμνες. Εκεί έρχονται αντιμέτωπες με μαγικά πλάσματα και ξεκινά η περιπέτεια της Δανάης, μια προσπάθεια για να σώσει τον «Πλαϊνό Κόσμο», που απειλείται με αφανισμό. Η Δανάη και οι μαγικοί της φίλοι συναντούν πληθώρα δυσκολιών και καλούνται να ανταπεξέλθουν σε αυτές με ιδιαίτερη επιμονή και ζήλο, ώστε να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία και ευρηματικότητα τους πολλαπλούς εχθρούς τους. Η πορεία τους στο μαγικό αυτό ταξίδι είναι κάθε άλλο παρά εύκολη, έχουν, ωστόσο, στο πλευρό τους μερικούς συμμάχους και, κυρίως, είναι εξοπλισμένες με πίστη και θάρρος. Ο τελικός τους προορισμός είναι το Σπίτι της Σκόνης και ο Μάγος – αφηγητής, ένας προορισμός που συχνά μέσα στην ιστορία μοιάζει περισσότερο να απομακρύνεται παρά να προσεγγίζεται, όπως αντίστοιχα χάνονται και φίλοι της Δανάης.

Η πλοκή του μυθιστορήματος εκτυλίσσεται στα περισσότερα κεφάλαια του βιβλίου εντός δύο διαφορετικών χωροχρονικών πλαισίων· από τη μία υπάρχει η αφήγηση των όσων περιστρέφονται αρχικά γύρω από τη Δανάη και την Κατερίνα, ενώ ταυτόχρονα δίνεται και η περιγραφή των γεγονότων εντός του Πλαϊνού Κόσμου, καθώς και οι ιστορίες πίσω από τα μαγικά πλάσματα, όπως η Φάνα, ο Ζίκο, ο Σαλίμα, καθένα από τα οποία σημαδεύει με έναν ξεχωριστό τρόπο την ιστορία του βιβλίου. Η αφήγηση της συγγραφέως γίνεται μέσα από τη φωνή της Χόουπ, μιας μαθητευόμενης μάγισσας, που τρελαίνεται να διηγείται ιστορίες και η οποία έχει δανειστεί τη Μαγική Βίβλο από την Πλαϊνή Βιβλιοθήκη. 

Πηγή Εικόνας: Pinterest

Η Μαγική Βίβλος αποτελεί το βασικό συστατικό στοιχείο του μυθιστορήματος, καθώς είναι το έπος του Διαγαλαξιακού Σύμπαντος και περιλαμβάνει ιστορίες για όσα έχουν καταφέρει τα πλάσματα που ζουν σε αυτό. Η Χόουπ αφηγείται την ιστορία του Πλαϊνού Κόσμου με μια χαρακτηριστική φωνή γεμάτη νεότητα και φρεσκάδα, γεγονός που συνάδει απόλυτα με το όλο ύφος και περιεχόμενο του βιβλίου. Η γραφή της Μαυρογιαννάκη είναι ιδιαίτερη, απλή και κατανοητή, αν και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι σε αναγνώστες μη εξοικειωμένους με μυθιστορήματα φαντασίας, μπορεί στην αρχή να δημιουργηθεί ένα είδος νοητικής σύγχυσης, καθώς οι πολλαπλές αναφορές σε ονόματα, χαρακτήρες και ιστορίες είναι πολλές και περίπλοκες. Η σύγχυση αυτή μπορεί, ωστόσο, να προσπεραστεί γρήγορα χάρη στη γοργή εκτύλιξη της πλοκής, στο πλούσιο περιεχόμενο και στην αγωνία που δημιουργείται, προκειμένου να διαπιστώσουν οι αναγνώστες το τι θα συμβεί στο τέλος του βιβλίου.

Πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο μυστήριο και εκπλήξεις, έξυπνες ανατροπές στην πλοκή και σίγουρα μια καλή αρχή στα μυθιστορήματα φαντασίας, για όποιον επιθυμεί να εντρυφήσει σε ένα είδος που θα τον συναρπάσει και με το οποίο θα ξεφύγει από τη φρενίτιδα και τη ρουτίνα της καθημερινότητας.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνα Σφυράκη
Κατερίνα Σφυράκη
Ζει στον Βόλο και σπουδάζει στο τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μεγάλωσε στο Κιλκίς, έχοντας καταγωγή από τον Πόντο και την Κρήτη. Αγαπά τον χορό, την γραφή και τα ταξίδια. Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά.