21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός"Raging Bull" (1980): Η βιογραφία ενός αυτοκαταστροφικού ταλέντου των ρινγκ

“Raging Bull” (1980): Η βιογραφία ενός αυτοκαταστροφικού ταλέντου των ρινγκ


Του Μιχάλη Σταματόπουλου,

Πριν από λίγες ημέρες συνειδητοποίησα ότι αν και φανατικός λάτρης του Martin Scorsese, δεν είχα δει ποτέ την ταινία “Raging Bull” («Οργισμένο Είδωλο»), όποτε άνοιξα τον υπολογιστή και έπειτα το ψυγείο, από όπου άρπαξα μερικές κρύες μπύρες, και αποφάσισα να βγάλω αυτή την ταινία από τη λίστα μου, που γυρίστηκε το 1980. Σύμφωνα με τον πρωταγωνιστή, Robert De Niro, που πρόσφατα έγινε 78 ετών, ο ρόλος της ταινίας αυτής ήταν ο πιο δύσκολος της καριέρας του.

Στην Νέα Υόρκη του 1941 ο Jake LaMotta βγαίνει ηττημένος από έναν στημένο αγώνα πυγμαχίας από έναν κατώτερο αντίπαλο του, τον Jimmy Reeves.O Jake είναι ένας αρκετά καλός πυγμάχος, αλλά ο ίδιος δεν πιστεύει στον εαυτό του. Πίσω από τον γνωστό πυγμάχο, όμως, κρύβεται μια αρκετά βίαιη και ταραχώδης προσωπικότητα που θυμίζει ωρολογιακή βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί. Ο αδερφός του, Joey, που είναι και μάνατζέρ του, τον πείθει με την βοήθεια ενός τοπικού γκάνγκστερ του Salvy Batts να συνεχίσει να αγωνίζεται και να ανέβει κατηγορία. Παράλληλα η κατάσταση στο σπίτι του Jake με την σύζυγο του είναι έκρυθμη και τίποτα δεν πάει καλά.

Πηγή Εικόνας: filmaffinity.com

Σε μια έξοδο με τον αδερφό του γνωρίζει την ανήλικη τότε Vickie, η οποία γίνεται η μέλλουσα σύζυγός του και παράλληλα ένας ακόμη λόγος για να οδηγηθεί πιο γρήγορα σε πιο βίαια ξεσπάσματα και συμπεριφορές. Η ερωτική ζήλεια τον κυριεύει και η συμπεριφορά του γίνεται όλο και πιο κτηνώδης, κάτι το οποίο γίνεται αντιληπτό όταν σε αγώνα με έναν αντίπαλο του ,όπου η Vickie κάνει κάποια σχόλια θαυμασμού για αυτόν και το αποτέλεσμα ήταν ο Jake να τον χτυπήσει ανελέητα μέχρι να καταρρεύσει. Η κατάσταση γίνεται χαώδης καθώς ο Jake βουτηγμένος μέσα στην οργή, τη βία και την σεξουαλική ζήλεια που νιώθει για την σύζυγο του αρχίζει να καταρρέει η καριέρα του αλλά και η οικογένεια που έχει δημιουργήσει πλέον δοκιμάζεται.

Τελικά ο Jake χάνει τον τίτλο του το 1951 από τον αντίπαλο του Sugar Ray και πλέον η κατρακύλα μοιάζει σίγουρη ενώ τα χρόνια της φήμης και των μεγαλείων πλέον έχουν εκλείψει. Η οικογένεια του διαλύεται, ο ίδιος γίνεται ιδιοκτήτης ενός κακόφημου μπαρ και προαγωγός ανήλικων κοριτσιών, με φυσική συνέχεια να καταλήξει για αρκετό καιρό πίσω από τα σίδερα.

Η ταινία αυτή αποτελεί ένα πραγματικό θρίαμβο για τον Martin Scorcese και μπορούμε να πούμε την κορυφαία ταινία που δημιούργησε.Mέσα από το ασπρόμαυρο χρώμα της ταινίας, ο σκηνοθέτης μας παρουσίαζε έναν πρωταθλητή που παντού έβλεπε κινούμενους στόχους για τις γροθιές του εντός και εκτός του ρινγκ, αλλά και με το πόσο δύσκολο είναι κάποιος να διαχειριστεί ένα ταλέντο που θα τον οδηγήσει στην κορυφή ή στον πάτο της κόλασης.

Πηγή Εικόνας: popoptiq.com

Ο Robert De Niro ενσαρκώνοντας τον πυγμάχο Jake LaMotta έδωσε ό,τι καλύτερο είχε. Κάθε γροθιά, κάθε βίαιο ξέσπασμα και οι οργισμένες εκφράσεις του προσώπου του μάς έδωσαν να καταλάβουμε τι ήταν o Jake LaMotta και γιατί ο Robert De Niro κέρδισε το Όσκαρ του Α’ ανδρικού ρόλου, αλλά και για ποιον λόγο αποτελεί μια συνεχή επιλογή στην φιλμογραφία του Scorcese. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε επίσης τους καταπληκτικούς Joe Pescy και τον Frank Vincent, που αργότερα συμμετείχαν στην ταινία “The Goodfellas”. Η ταινία, αν και λογοκρίθηκε για την έντονη βία που είχε, θεωρείται μια από τις καλύτερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών και μια από τις 100 καλύτερες ταινίες παγκοσμίως από το περιοδικό Rolling Stone.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Robert De Niro in Raging Bull (1980), IMDb.com, διαθέσιμο εδώ.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μιχάλης Σταματόπουλος
Μιχάλης Σταματόπουλος
Γεννήθηκε το 1998 και κατάγεται από την Καλαμάτα. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με κατεύθυνση Αρχαιολογία & Διαχείριση Πολιτισμικών Αγαθών. Του αρέσει να ερευνά την ιστορία και τους πολιτισμούς, αλλά μεγάλη αδυναμία είναι η ιστορία του αρχαίου κόσμου. Πέρα από αυτό του αρέσει να διαβάζει βιβλία, είναι φανατικός λάτρης του κινηματογράφου και των μουσείων.