20.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηScripta Manent: Τσιτσιπάδες…

Scripta Manent: Τσιτσιπάδες…


Του Κωνσταντίνου-Ειρηναίου Σταμούλη, 

Το παρόν κείμενο αναφέρεται στον Τσιτσιπά και τον κάθε Τσιτσιπά. Στο κάθε δημόσιο πρόσωπο το οποίο χειρίζεται λανθασμένα τη δημοσιότητά του.

Αναφέρθηκε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στα εμβόλια και υποστήριξε, αρχικά, ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστεί. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Δεν έχω κάνει το εμβόλιο, κανείς δεν το έχει θεωρήσει υποχρεωτικό έως τώρα. Είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα εμβολιασθώ, αλλά μέχρι να γίνει υποχρεωτικό, δεν πρόκειται να το κάνω». Μετά, σε μια προσπάθεια να σώσει ό,τι σώζεται, υποστήριξε ότι δεν θα εμβολιαστεί, διότι το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά. Βέβαια, από τις δηλώσεις αυτές, βγάλαμε ένα συμπέρασμα. Όχι, αυτό δεν είναι ότι ο Έλληνας τενίστας ασχολείται με χημεία και τεχνολογία των φαρμάκων στον ελέυθερό του χρόνο, ούτε ότι μελετάει τις δοκιμές των εμβολίων για να του φύγει το άγχος πριν του αγώνες. Το συμπέρασμα που βγάλαμε είναι ότι πρόκειται για ακόμη ένα δημόσιο πρόσωπο με άγνοια του βαθμού της επιρροής του στην κοινωνία.

Ο Στέφανος είναι ένας αθλητής που μέσα από το τένις έχει τιμήσει τη χώρα και το εθνόσημο. Μια ζωντανή διαφήμιση για την Ελλάδα σε κάθε άκρη της γης. Οι επιτυχίες και οι διακρίσεις του, έχουν σκορπίσει πάμπολες φορές χαμόγελα και περηφάνια στην ελληνική κοινωνία. Αυτά δεν τα αμφισβητεί κανείς. Δεν κρίνω τον άνθρωπο ή τον αθλητή Στέφανο Τσιτσιπά, κρίνω την συμπεριφορά και τις πράξεις του. Κι αυτές δίχασαν την κοινωνία, μιας και αποτέλεσαν βούτυρο στο ψωμί του αντιεμβολιαστικού κινήματος και σμπαράλιασαν κάθε επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί, καθώς ο βασικός πρωταγωνιστής της καμπάνιας των μέτρων προστασίας κατά του COVID-19 δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να εμβολιαστεί.

Πηγή εικόνας: Reuters

Όμως, ο Στέφανος δεν είναι η μοναδική περίπτωση δημοσίου προσώπου που χρησιμοποιεί εσφαλμένα το δημόσιο βήμα και την επιρροή του. Δεν θέλω να μπλέξω σε μία ατέλειωτη ονοματολογία, γιατί θα σας κουράσω και θα βγω από το θέμα, άλλωστε, όλοι έχετε διαβάσει ή ακούσει δημόσια πρόσωπα να τοποθετούνται κατά του εμβολίου ή γενικά να κρατούν αμφιλεγόμενη στάση απέναντι στην προστασία από τον COVID-19. Και εδώ τίθεται ο προβληματισμός σχετικά με την στάση των δημόσιων προσώπων απέναντι σε κοινωνικές προκλήσεις. Η άποψή μου είναι σαφής: Αν έχεις κάτι να πεις που θα βοηθήσει την κοινωνία, μίλα, δράσε! Αν όχι, σώπασε.

Και στο σημείο αυτό, να τονίσω, προς όσους θεωρούν ότι σύσσωμη η κοινωνία «έκραξε» τον Τσιτσιπά για τα σχόλιά του, ότι:

  • Ναι, αυτό συνέβη, υπήρξε μαζική κριτική.
  • Η αποδοκιμασία αποτελεί κομμάτι της κοινωνικής ζωής, της οργάνωσης και λειτουργίας κάθε κοινωνίας. Μία συμπεριφορά αξιολογείται και κρίνεται, είτε θετικά είτε αρνητικά από τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας.

Άρα ναι, συμφωνώ ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς αποδοκιμάστηκε για τις δηλώσεις του από πολλούς και μέσα σε αυτούς τοποθετώ και τον εαυτό μου. Αλλά έτσι συμβαίνει σε κάθε κοινωνία. Όταν κάποιος προβαίνει σε μία δημόσια τοποθέτηση, αυτή αξιολογείται, κρίνεται και αποδοκιμάζεται ή επιδοκιμάζεται. Αν τα σχόλια του Τσιτσιπά χρήζουν αποδοκιμασίας, δεν κατανοώ γιατί να μην αποδοκιμαστούν.

Πηγή εικόνας: Tanea.gr

Αγαπητέ Στέφανε, δεν είναι κακό να μη συμφωνείς με κάτι. Δημοκρατία έχουμε, άλλωστε. Είναι, όμως, κίνηση αφελής και απερίσκεπτη η δημόσια διαφοροποίηση από τα επιστημονικά λεγόμενα, τη στιγμή που δεν είσαι κάποιος ειδήμονας. Γιατί, με αυτόν τον τρόπο, παρασύρεις περισσότερο κόσμο (κόσμο για τον οποίο είσαι πρότυπο και θα σε ακούσει ευκολότερα από ό,τι έναν επιστήμονα) στην άγνοια, στον σκοταδισμό των fake news και στην υιοθέτηση θεωριών συνωμοσίας. Με αυτόν τον τρόπο, διχάζεις την κοινωνία και χρησιμοποιείς τη δύναμη που οι αθλητικές επιτυχίες σού έδωσαν, σε ένα τελείως διαφορετικό πεδίο, αυτό της κοινωνίας. Έτσι, λοιπόν, θέτεις σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή, συμβάλλεις στην άκριτη αμφισβήτηση της επιστημονικής προόδου και διογκώνεις τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Με λίγα λόγια, χρησιμοποίησε τη δημοφιλία σου για το κοινό όφελος και το δημόσιο συμφέρον, ειδάλλως συνέχισε να ασχολείσαι με αυτό που ξέρεις καλά. Δεν ήρθε κανείς σε εσένα, Στέφανε, να σου υποδείξει πώς θα παίξεις τένις. Κι ακόμα και αν έρχονταν, θα έμοιαζε το ίδιο αφελής με εσένα, όταν μιλάς για εμβόλια. Τα εμβόλια που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εγκρίνει.

Αλλά τι ξέρει ο ΠΟΥ; Στην Ελλάδα, οι Τσιτσιπάδες εισακούγονται περισσότερο…


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης
Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με το αντικείμενο των σπουδών του, αρθρογραφώντας και συμμετέχοντας σε συνέδρια και εκδηλώσεις σχετικά με την Πολιτική, τη Διεθνή διπλωματία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.