12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός"Slumdog Millionaire"(2008): "You are my destiny"

“Slumdog Millionaire”(2008): “You are my destiny”


Της Μαρίας Τάκη,

Πώς ένα -φαινομενικά- αμόρφωτο παιδί από μία φτωχογειτονιά της Βομβάης μπορεί να ξέρει όλες τις απαντήσεις στις ερωτήσεις του «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;» Τι συμβαίνει όταν δύο αδέρφια ακολουθούν τελείως διαφορετική πορεία στη ζωή; Φέρνουν τα λεφτά την ευτυχία; Μπορεί ο έρωτας να είναι το πεπρωμένο του ανθρώπου; Αυτά κι άλλα πολλά ερωτήματα- συνειδητοποίησης έρχονται στο προσκήνιο βλέποντας την ταινία “Slumdog Millionaire” ή αλλιώς «Αδέσποτος Εκατομμυριούχος», που βγήκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη το 2008 και απέσπασε τέσσερις Χρυσές Σφαίρες και οκτώ βραβεία Όσκαρ.

Η ταινία αποτελεί ένα συνεχές back and forth, δηλαδή εναλλαγές παρελθόντος και παρόντος. Ο πρωταγωνιστής μας, Τζαμάλ Μαλίκ, έχει δηλώσει συμμετοχή στο πιο διάσημο τηλεπαιχνίδι της Ινδίας, «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος». Το κοινωνικό του στάτους και η απουσία πανεπιστημιακής μόρφωσης θεωρούνται δεδομένες σταθερές προς την αποτυχία, μιας και παίκτες με παρεμφερή προφίλ απαντούν μια με δυο ερωτήσεις. Ο Τζαμάλ όμως διαψεύδει όλα τα προγνωστικά και γνωρίζει όλες τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που του τίθενται, κερδίζοντας και το αντίστοιχο ποσό που αναλογεί σε κάθε σωστή απάντηση. Το κοινό παθαίνει φρενίτιδα και τα λαϊκά στρώματα της Ινδίας κρέμονται από τις τηλεοράσεις των χωριών για να παρακολουθήσουν με αγωνία την εκπομπή. Γι’ αυτούς ο Τζαμάλ, παρόλο που δεν τον ξέρουν, είναι ένας από αυτούς, οπότε η ταύτιση είναι μοιραία!

Πηγή Εικόνας: europeanfilmawards.eu

Ο παρουσιαστής του τηλεπαιχνιδιού όμως, ο μόνος που έχει καταφέρει να φτάσει μέχρι το τέλος του παιχνιδιού και η Αστυνομία, εγείρουν αμφισβητήσεις αναφορικά με το πώς ο 18χρονος παίκτης γίνεται να ξέρει όλες τις απαντήσεις. Έτσι, ένα βήμα πριν του τεθεί η τελευταία ερώτηση, με την οποία θα κερδίσει 20 εκατομμύρια ρουπίες (ποσό τεράστιο για τα δεδομένα της Ινδίας), ο Τζαμάλ φυγαδεύεται, κρατείται στην Αστυνομία και περνά από ανάκριση.

Ο λόγος; Να αποδείξει στις Αρχές πώς γίνεται να γνωρίζει τις απαντήσεις, αποκλείοντας το ενδεχόμενο μεροληψίας. Πράγμα που για τον Τζαμάλ αντιστοιχούσε σε μία απλή εξιστόρηση της ίδιας του της ζωής. Πράγματι, η εκφώνηση κάθε ερώτησης ήταν λες και άνοιγε ένα καινούργιο κεφάλαιο σε όλα όσα είχε ζήσει, καθένα από τα οποία περιείχε και την απάντηση που έπρεπε να ξέρει.

Ο Θεός Ράμα κρατά στο δεξί του χέρι ένα τόξο κι ένα βέλος, και το ήξερε γιατί ήταν μία από τις τελευταίες εικόνες που είδε πριν η μητέρα του παραδοθεί στις φλόγες από μια επίθεση που δέχτηκε η γειτονιά που ζούσε στη Βομβάη. Το διάσημο τραγούδι “Darshan Do Ghanshyam” έχει γραφτεί από τον Ινδό ποιητή Σούρδα. Ο ίδιος ο Τζαμάλ έπεσε μέχρι και σε βόθρο για να καταφέρει να πάρει αυτόγραφο από τον ίδιο. Το χαρτονόμισμα των εκατό δολαρίων έχει επάνω του τον Μπέντζαμιν Φράνκλιν. Του το είπε ο φίλος του, που τον συνάντησε τυχαία να τραγουδά για ελεημοσύνη σε μία υπόγεια σήραγγα, όντας τυφλός. Ο Τζαμάλ γλίτωσε από την ίδια μοίρα από θαύμα.

Πηγή Εικόνας: filmaffinity.com

Κάθε μα κάθε ερώτηση είναι λες και άνοιγε τον δικό της ασκό του Αιόλου. Μέσα στην όλη αφήγησή του, ξεπροβάλλουν οι φίλοι που έχασε, τα κυκλώματα που παραλίγο να τον κατασπάραζαν, ο αδερφός του o Σαλίμ, πολύ διαφορετικός από τον ίδιο, που διψάει για εξουσία, χρήμα και δόξα και η Λατίκα, ο παιδικός του έρωτας, το πεπρωμένο του, που το χάνει. Τρέχοντας και οι τρεις για να προλάβουν το τρένο και να ξεφύγουν κι ένα βήμα πριν η Λατίκα πιάσει το χέρι του Τζαμάλ για να επιβιβαστεί κι αυτή, ο Σαλίμ τον αρπάζει μέσα και η Λατίκα μένει στο έλεος του δρόμου (και του Θεού).

Για πάντα; Όχι. Χρόνια μετά, και μη έχοντας σταματήσει στιγμή να την ψάχνει, ο Τζαμάλ τη βρίσκει παγιδευμένη σε έναν κακοποιητικό γάμο με έναν ζάμπλουτο επιχειρηματία, η προσωπική ασφάλεια του οποίου αποτελείται από τον αδερφό του τον Σαλίμ. Μόνη διασκέδαση της Λατίκα; Το τηλεοπτικό πρόγραμμα «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος». Οι δυο τους σχεδιάζουν να δραπετεύσουν και να ζήσουν επιτέλους μαζί, όμως ο Σαλίμ και η υπόλοιπη φρουρά βρίσκουν την Λατίκα στο σταθμό του τρένου, τη μαχαιρώνουν και το όνειρο του Τζαμάλ γκρεμίζεται για πάντα.

Πηγή Εικόνας: roobla.com

Μη γνωρίζοντας καν αν η Λατίκα ζει, δηλώνει συμμετοχή στο τηλεπαιχνίδι. Για να έρθει πιο κοντά, έστω και νοητά, στο πεπρωμένο του.

Το “Slumdog Millionaire” σου αποδεικνύει ότι καμιά φορά η ζωή σου δίνει τις απαντήσεις, δείχνοντας σου ταυτόχρονα το σκληρό της πρόσωπο. Σου καθιστά σαφές ότι η μόρφωση με την παιδεία δεν ταυτίζονται πάντα και πως δύο αδέρφια μπορεί να έχουν το ίδιο αίμα, αλλά τελείως διαφορετικές αξίες και ιδανικά. Σε βάζει στα βαθιά κάνοντας σε να σκεφτείς όλα όσα εσύ κι εγώ στο δυτικό κόσμο θεωρούμε δεδομένα, τη στιγμή που σε άλλες χώρες πρέπει να παλέψεις για έννοιες όπως παιδική ηλικία, ισότητα και δημοκρατία.

Και κάτι ακόμη. Σου δείχνει ότι ακόμη και η τύχη χρειάζεται καμιά φορά. Ειδικά όταν πρόκειται να συναντήσεις το πεπρωμένο σου. Γιατί ο Τζαμάλ, δεν ήξερε την τελευταία ερώτηση. Δεν θυμόταν το όνομα του τρίτου σωματοφύλακα. Επέλεξε στην τύχη.

Και η τύχη, όταν πρόκειται για πεπρωμένο, δεν είναι και τόσο τύχη τελικά!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Slumdog Millionaire, imdb.com, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Τάκη
Μαρία Τάκη
Γεννήθηκε στην Έδεσσα. Είναι απόφοιτη του τρίτου ευρωπαϊκού σχολείου Βρυξελλών και της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Γνωρίζει άριστα Αγγλικά και Γαλλικά. Παίζει ακορντεόν και πιάνο και έχει κάνει μαθήματα φωνητικής. Χορεύει μπαλέτο και λάτιν και ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο και την φωτογραφία. Η αγάπη της για την λογοτεχνία και την ποίηση την οδήγησε στην αρθρογραφία, ενώ τα ταξίδια και η επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς είναι το διάλειμμα από την καθημερινότητά της.