23.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Σιγκέκο Κουμπότα

Fe-Memorance: Σιγκέκο Κουμπότα


Της Ραφαέλας – Γεωργίας Τσιμτσιλή, 

Η Σιγκέκο Κουμπότα ήταν ανατρεπτική καλλιτέχνης βίντεο και γλύπτρια. Έγινε γνωστή στην Νέα Υόρκη μέσα από την τέχνη της, που παρέκκλινε από την ακολουθούμενη καλλιτεχνική πορεία.

Γεννημένη στις 2 Αυγούστου 1937, στην περιοχή Niigata της Ιαπωνίας, μεγάλωσε κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σπούδασε γλυπτική στο Τόκιο στις αρχές τις δεκαετίας του 1960. Τον Δεκέμβριο του 1963, έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση, “1st Love, 2nd Love…”, στην Πινακοθήκη “Naiqua” στο Τόκιο, αλλά απογοητεύτηκε, όταν δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Συνειδητοποίησε ότι ως γυναίκα πειραματική καλλιτέχνης δεν είχε μέλλον στην Ιαπωνία και το 1964, αποφάσισε να πάει στην Νέα Υόρκη.

Εκεί ήρθε σε επαφή με υποστηρικτές του “Fluxus”, ενός καλλιτεχνικού, αντισυμβατικού ρεύματος, όπως ήταν ο ερμηνευτής Maciunas και ο σκηνοθέτης Mekas. Μερικά από τα διάσημα έργα της ήταν το “Flux Napkins”, 1965, χαρτοπετσέτες που απεικόνιζαν μέρη προσώπου, το “Flux Medicine”, 1966 και το “Vagina Painting” 1965, όπου σε αυτή την παράσταση, με μία βούρτσα ανάμεσα από τα πόδια της, ζωγράφιζε κόκκινα ίχνη σε μία λευκή επιφάνεια στο πάτωμα, προσομοιώνοντας το χρώμα της εμμήνου ρύσεως.

Πηγή εικόνας: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/2/25/Shigeko_Kubota.png

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η καριέρα της άνθισε, μετά την εμφάνιση της πρώτης φορητής βιντεοκάμερας από την “Sony Portapak”. Η τέχνη του χειρισμού εικόνων και ήχων ονομάζεται τέχνη του βίντεο και αυτή η τάση γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν ο πρώτος εξοπλισμός εγγραφής βίντεο κατασκευάστηκε σε προσιτές τιμές. Έγινε γνωστή μέσα από την κατασκευή γλυπτών με ενσωματωμένες οθόνες, που έπαιζαν πρωτότυπα βίντεο, τα οποία είχε τραβήξει η ίδια.

Της δόθηκαν βραβεία πολλές φορές, καθώς και υποτροφίες. Παντρεύτηκε δύο φορές και δίδαξε στην Σχολή Εικαστικών Τεχνών, καθώς και στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο. Το 1972, βοήθησε στο στήσιμο του πρώτου ετήσιου Φεστιβάλ Βίντεο γυναικών στο “The Kitchen” και από το 1974 έως το 1982 ήταν επιμελήτρια του κέντρου “Anthology Film Archives”.

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών, στις 23 Ιουλίου 2015, μετά από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση Διοικητική Επιστήμη & Δημόσιο Δίκαιο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, έχει ως πάθος τα ταξίδια και αυτή την περίοδο διδάσκεται την Ισπανική γλώσσα.