18.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Μαίρη Τζο Κόπεχνε

Fe-Memorance: Μαίρη Τζο Κόπεχνε


Της Άννας Τσεκάνι, 

Η Μαίρη Τζο Κόπεχνε (Mary Jo Kopechne) αποτέλεσε μια Αμερικανίδα γραμματέα και στενή συνεργάτιδα του Ρόμπερτ Κένεντι, η οποία πέθανε σε τροχαίο αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ενώ οδηγούσε ο Γερουσιαστής των Η.Π.Α., Τεντ Κένεντι.

Η Μαίρη Τζο Κόπεχνε γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1940 στην Πενσυλβάνια. Ο πατέρας της ήταν ο Joseph Kopechne και η μητέρα της η Gwen Kopechne. Η Μαίρη ήταν το μοναδικό παιδί της οικογένειας Κόπεχνε.

Σε ακαδημαϊκό επίπεδο σπούδασε το 1962 διοίκηση επιχειρήσεων και το 1963 μετακόμισε στην Ουάσινγκτον για να εργαστεί ως γραμματέας στο πλευρό του Γερουσιαστή George Smathers. Γρήγορα διείσδυσε και στο γραμματειακό δυναμικό του γερουσιαστή Robert F Kennedy, της Νέας Υόρκης. Η Κόπεχνε άνηκε μάλιστα, στο έμπιστο εργατικό δυναμικό του Γερουσιαστή.

Φημολογείται πως είχε βοηθήσει στην διατύπωση της ομιλία του Κένεντι κατά την διάρκεια των προεδρικών εκλογών των Η.Π.Α. το 1968, ενώ αποτέλεσε και ένα από τα έξι κορίτσια του Boiler Room, μία μυστική περιοχή βραβείων, χωρίς παράθυρα, η οποία είχε δημιουργηθεί έτσι ώστε να μην υπάρχει περίπτωση διαρροής δεδομένων για την εκστρατεία του Κένεντι.

Η ίδια καταστράφηκε ψυχολογικά και συναισθηματικά μετά την δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι και ρίχθηκε με ζήλο στο να εργαστεί σκληρά για την εκστρατεία του πληρεξούσιου του Κένεντι, Τζόρτζ Μακ Γκόβερ.

Πηγή εικόνας: https://people.com/politics/cover-up-episode-3-the-family-code/

Ένα πάρτι που είχε οργανωθεί στις 18 Ιουλίου του 1969 προς τιμήν των Boiler Room Girls έμελλε να αποβεί μοιραίο. Ο Κένεντι είχε προσφερθεί να συνοδέψει την  Μαίρη ώστε να πάρει το τελευταίο πλοίο για να πάει σπίτι. Για κακή τους τύχη βρέθηκαν σε έναν δύσβατο δρόμο, σε μια στενή γέφυρα, η οποία δεν είχε προστατευτικά κιγκλιδώματα, έχασαν τον έλεγχο με αποτέλεσμα να προσγειωθούν στην λίμνη Poucha.

Ο Κένεντι όχι μόνο δεν ειδοποίησε έγκαιρα τις αρχές αλλά μάλιστα φημολογείται ότι επικοινώνησε με την αστυνομία για να καταγγείλει το συμβάν εννέα ώρες αργότερα, όταν αποσύρθηκε και από το νερό το άψυχο σώμα της κοπέλας.

Ωστόσο, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχουν έγκυρες πηγές που να επιβεβαιώνουν τι έγινε εκείνο το βράδυ, με αποτέλεσμα τα σενάρια και οι θεωρίες συνωμοσίας να υποβόσκουν ακόμα.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Τσεκάνι
Άννα Τσεκάνι
Είναι γεννημένη το 2000 στην Αθήνα. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το πάθος της είναι το αντικείμενο της ψυχολογίας με το οποίο, ωστόσο, ασχολείται προς το παρόν ερασιτεχνικά. Οι ξένες γλώσσες και τα βιβλία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου της χρόνου, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει μέρος στον ρητορικό όμιλο της σχολής της, σε συνέδρια και ημερίδες σχετικά με την διπλωματία και τις Διεθνείς Σχέσεις.