19.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Μίνι Ρίπερτον

Fe-Memorance: Μίνι Ρίπερτον


Της Άννας Τσεκάνι, 

Η Μίνι Ρίπερτον (Minnie Julia Riperton) γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 1947 και μεγάλωσε στο Σικάγο. Ο πατέρας της ήταν ο Daniel Wedster Riperton και μητέρα της η Thelma Inez. Η κλίση της προς την μουσική και γενικότερα τις τέχνες είχε φανεί από σχετικά νεαρή ηλικία, λόγω και των μουσικών επιρροών που είχε δεχθεί από την οικογένειά της.

Σε ακαδημαϊκό επίπεδο σπούδασε μουσική, δράμα και χορό στο Κέντρο Λίνκολν του Σικάγο, ενώ παράλληλα δέχθηκε και μαθήματα φωνητικής όπερας από τον Marion Jeffery. Οι εκπαιδευτές της δεν άργησαν να αναγνωρίσουν τις φωνητικές και μουσικές της ικανότητες, ωθώντας την να ασχοληθεί σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό με το αντικείμενο.

Σε σχετικά νεαρή ηλικία είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί και να τραγουδήσει στο στούντιο Chess Records, το οποίο της άνοιξε τον δρόμο για ποικίλες ενδιαφέρουσες συνεργασίες μαζί με τον Bo Diddley, την Fontella Bass, τον Chuck Berry και πολλούς άλλους.

Στην ηλικία των 15 συμμετείχε και σε ένα μουσικό συγκρότημα, το οποίο απαρτιζόταν μόνο από κορίτσια και ονομαζόταν The Gems και το οποίο υπήρξε το πρώτο της επαγγελματικό συμβόλαιο και την αρχή μιας ένδοξης καριέρας.

Παράλληλα, από το 1967 μέχρι και το 1971, η Μίνι συμμετείχε σε ένα ροκ μουσικό συγκρότημα, που ονομαζόταν Rotary Connection, όπου μαζί ηχογράφησαν περίπου 6 άλμπουμ, ενώ η Μίνι συνέχισε να κάνει και σόλο δίσκους.

Στο μεταξύ, η ίδια είχε γνωρίσει ήδη τον μουσικό και παραγωγό Richard Rudolph, ο οποίος έμελλε να γίνει ο σύζυγος της και με τον οποίο απέκτησαν έναν γιό και μια κόρη.

Πηγή εικόνας: https://www.pridemagazine.com/life-stories-minnie-riperton/

Την μεγαλύτερη της επιτυχία την έκανε μέσα από το τραγούδι “Lovin You”, που κυκλοφόρησε το 1974. Το τραγούδι αυτό έφτασε στην κορυφή των αμερικανικών ποπ τραγουδιών για μια ολόκληρη εβδομάδα του Απριλίου του 1975.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 1976 η Ρίπερτον διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού και αργότερα, τον ίδιο χρόνο, υποβλήθηκε σε μια επέμβαση για ριζική μαστεκτομή, λόγω της ήδη μεγάλης εξάπλωσης της ασθένειας. Παρά το γεγονός πως η ίδια δεν σταμάτησε ούτε το τραγούδι ούτε τις δημόσιες εμφανίσεις και ενώ μίλαγε ανοιχτά στο κοινό της για την ασθένειά της, με το πέρας του καιρού φαινόταν πως η ασθένεια την είχε καταβάλει σε μεγάλο βαθμό.

Η ίδια έγινε, μάλιστα, και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου το 1977, ενώ της απονεμήθηκε και το βραβείο Θάρρους της Αμερικανικής Καρκινικής Εταιρείας, από τον τότε πρόεδρο Jimmy Carter.

Η Μίνι Ρίπερτον υπέκυψε από τον καρκίνο στις 12 Ιουλίου του 1979 σε ηλικία 31 ετών, χωρίς να έχει σταματήσει στιγμή το τραγούδι και τις ηχογραφήσεις. Μάλιστα, μετά το θάνατο της κυκλοφόρησαν μερικά ακόμα τραγούδια, βασισμένα στις ηχογραφήσεις της ίδιας, αλλά και στην φωνητική βοήθεια διάφορων άλλων καλλιτεχνών.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Τσεκάνι
Άννα Τσεκάνι
Είναι γεννημένη το 2000 στην Αθήνα. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το πάθος της είναι το αντικείμενο της ψυχολογίας με το οποίο, ωστόσο, ασχολείται προς το παρόν ερασιτεχνικά. Οι ξένες γλώσσες και τα βιβλία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου της χρόνου, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει μέρος στον ρητορικό όμιλο της σχολής της, σε συνέδρια και ημερίδες σχετικά με την διπλωματία και τις Διεθνείς Σχέσεις.