20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Καταρίνα Φόκε

Fe-Memorance: Καταρίνα Φόκε


Της Νικολέττας Ανδρεοπούλου, 

Η Καταρίνα Φόκε ήταν μια σημαντική Γερμανίδα πολιτικός, η οποία χάραξε μία λαμπρή πορεία στο δύσκολο χώρο της πολιτικής ηγεσίας.

Η Καταρίνα γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1922 στη Βόννη της Γερμανίας, όπου πέρασε όμορφα και ήσυχα παιδικά χρόνια. Ήταν ένα κορίτσι γεμάτο ενέργεια και αποφασιστικότητα, με κλίση στις επιστήμες και στην επικοινωνία. Η καλλιέργειά της διακρινόταν από μικρή, ενώ εξελίχθηκε με τις σπουδές της τα επόμενα χρόνια. Οι σπουδές της ξεκινούν με πτυχίο στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Στη συνέχεια σπούδασε Αγγλικά, Γερμανικά και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Αργότερα έκανε διατριβή στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, όπου έλαβε και το διδακτορικό της το 1954.

Τα πρώτα της βήματα τα έκανε το 1946 ως κατώτερη συντάκτρια στο περιοδικό Merian και ως βοηθός του πατέρα της, Ernst Friedländer, ο οποίος ήταν ένας από τους δύο αρχισυντάκτες της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit. Λίγα χρόνια αργότερα, παντρεύτηκε τον Ernst-Günther Focke, Γενικό Γραμματέα του Γερμανικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κινήματος. Ακολούθησαν χρόνια επαγγελματικής εξέλιξης για την Καταρίνα. Μετά το θάνατο του συζύγου της, έγινε διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής στην Κολωνία.

Πηγή εικόνας: Ομοσπονδιακά Aρχεία της Γερμανίας, μέσω του commons.wikimedia.org

Από εκεί και έπειτα άρχισε η πολιτική της δράση. Το 1964, προσχώρησε στους Σοσιαλδημοκράτες και δύο χρόνια αργότερα εξελέγη στο κοινοβούλιο του Ντίσελντορφ. Από 1969 έως το 1980, διετέλεσε μέλος του Bundestag. Η ίδια η καγκελάριος Willy Brandt την επέλεξε για τη θέση της Κοινοβουλευτικής Γραμματέως της Καγκελαρίας, όπου ήταν υπεύθυνη για τον συντονισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής, το διάστημα 1969-1972. Μεγάλη επιτυχία της ήταν η ανάληψη της ευθύνης του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Νεότητας, Οικογένειας και Υγείας, μια θέση που κατείχε την περίοδο 1972-1976. Εν συνεχεία, τη δεκαετία 1979-1989 υπηρέτησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ύστερα από μία λαμπρή πολιτική καριέρα, η Φόκε αποσύρθηκε το 1989 και έζησε στην Κολωνία μετά τη συνταξιοδότησή της. Η εξέχουσα γυναίκα πολιτικός πέθανε στις 10 Ιουλίου 2016, σε ηλικία 93 ετών.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Γεννημένη στη Κεφαλονιά το 2000, απ’ όπου και κατάγεται, είναι τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας, Mέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση Δημόσιες Σχέσεις και Μάρκετινγκ. Από μικρή ηλικία ασχολείται με το χορό και τη γυμναστική, ενώ μεγάλη της αγάπη είναι τα ταξίδια. Είναι πολύ δημιουργική και λατρεύει την ενασχόληση με τις τέχνες και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μελλοντικός στόχος της είναι να εξελιχθεί όσο περισσότερο μπορεί στον χώρο της επικοινωνίας και των μέσων.