18.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Τζέσικα Άντερσoν

Fe-Memorance: Τζέσικα Άντερσoν


Της Άννας Τσεκάνι, 

Η Τζέσικα Άντερσον αποτέλεσε μια μυθιστοριογράφο, η οποία παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε το έργο της σε μεγάλη ηλικία έγινε ευρέως γνωστή, με την καριέρα της να διαρκεί πάνω από τρεις δεκαετίες.

Η Τζέσικα Άντερσον (Jessica Margaret Queale Anderson) γεννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου του 1916 στην Αυστραλία, όπου και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της μαζί με την οικογένεια της. Ο πατέρας της, Charles Queale και η μητέρα της, Alice Queale ασχολούνταν κυρίως με τον αγροτικό τομέα, ως μέσο βιοπορισμού, ενώ μαζί απέκτησαν 4 παιδία, το μικρότερο εκ των οποίων ήταν η νεαρή Τζέσικα. Σε ορισμένα έργα της η ίδια παρουσιάζει την σχέση της, τόσο με τα αδέρφια της όσο και με τους γονείς της.

Η Τζέσικα εγκατέλειψε το πατρικό της σπίτι στην ηλικία των 18 χρόνων αναζητώντας όχι μόνο μια καλύτερη ζωή αλλά και την ίδια της την προσωπική ταυτότητα.

Αργότερα γνώρισε και τον πρώτο της σύντροφο, τον Ross McGill, με τον οποίο έμεινε παντρεμένη 14 χρόνια. Ο γάμος τους ωστόσο δεν θα κρατούσε για πάντα, αφού και ίδια είχε δηλώσει αργότερα πως δεν ήταν πάρα πολύ ευτυχισμένη.

Η ίδια ξανά παντρεύτηκε τον Leonard Anderson, του οποίου έχει κρατήσει μέχρι και σήμερα το επίθετο. Όπως ισχυρίστηκε και η ίδια σε εκείνον είχε βρει την ηρεμία και την ασφάλεια που είχε ανάγκη, ενώ αποτέλεσε και εναρκτήρια έμπνευση της Τζέσικα για να ξεκινήσει να γράφει μυθιστορήματα.

Το πρώτο της μυθιστόρημα το έγραψε σε ηλικία 47 ετών και έφερε τον τίτλο An Ordinary Lunacy, ενώ δεν άργησε να κυκλοφορήσει και τα επόμενα μυθιστορήματα της. Το έργο της έγινε γρήγορα ευρέως γνωστό και εκτιμήθηκε από το κοινό της. Η μεγαλύτερη της επιτυχία ήταν το μυθιστόρημα Tirra Lirra by the River, το οποίο κατάφερε μάλιστα να κερδίσει και δύο βραβεία: το Australian Natives’ Association Literary Award και το λογοτεχνικό βραβείο Miles Franklin.

Πηγή εικόνας: https://writingnsw.org.au/jessica-anderson-resources/

Μάλιστα, το 1987 κυκλοφόρησε και δύο βιβλία με διηγηματικό περιεχόμενο με τίτλο Ιστορίες από τη  Ζεστή Ζώνη και οι Ιστορίες του Σίδνεϊ, με τα οποία κατάφερε να κερδίσει και το βραβείο The Age book της χρονιάς. Τα δύο αυτά έργα τα έγραψε μετά τον θάνατο του αδερφού της και αποτελούσαν μια ανάκληση στην μνήμη για τα παιδικά της χρόνια με την οικογένεια της.

Γενικότερα, η Τζέσικα απέφευγε να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες για τα έργα της αλλά και για την ζωή της παρά το γεγονός ότι θεωρήθηκε μια εμπορική συγγραφέας. Το τελευταίο έργο της Τζέσικα Άντερσον πριν τον θάνατο της εκδόθηκε το 1994 σε ηλικία 78 χρόνων και είχε τίτλο One of the Wattle Birds.

Η Τζέσικα Άντερσον απεβίωσε στις 9 Ιουλίου του 2010 στη Νότια Ουαλία, ύστερα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε υποστεί. Αποτέλεσε μια μυθιστοριογράφο, η οποία ξεκίνησε το έργο της σε σχετικά μεγάλη ηλικία, χωρίς όμως αυτό να αποτέλεσε τροχοπέδη για την μετέπειτα πορεία της. Η καριέρα της κράτησε πάνω από τρείς δεκαετίες, με πολλά από τα έργα της να λαμβάνουν διάφορα βραβεία και να γίνονται ευρέως γνωστά.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Τσεκάνι
Άννα Τσεκάνι
Είναι γεννημένη το 2000 στην Αθήνα. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το πάθος της είναι το αντικείμενο της ψυχολογίας με το οποίο, ωστόσο, ασχολείται προς το παρόν ερασιτεχνικά. Οι ξένες γλώσσες και τα βιβλία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου της χρόνου, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει μέρος στον ρητορικό όμιλο της σχολής της, σε συνέδρια και ημερίδες σχετικά με την διπλωματία και τις Διεθνείς Σχέσεις.