17.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΒάλια Στεφανουδάκη: «Η φιλοσοφία μας είναι η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος με...

Βάλια Στεφανουδάκη: «Η φιλοσοφία μας είναι η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος με direct action»


Συνέντευξη στον Ραφαήλ – Νικόλαο Μπελενιώτη, 

Τους αποκάλεσαν πειρατές, ουκ ολίγες φορές. Πολλά μέλη της οργάνωσης αντιμετωπίζουν κατηγορίες και έχουν δικαστικές διαμάχες με μεγάλες αλιευτικές εταιρείες. Οι αρχές της Ιαπωνίας τους χαρακτήρισαν «οικολογικούς τρομοκράτες». Ο αρχηγός της οργάνωσης, Captain Paul Watson, αντιμετωπίζει δικαστικές διαμάχες χρόνων, ενώ ύστερα από πιέσεις της Ιαπωνικής κυβέρνησης προς τους Καναδούς ομολόγους της, του αφαιρέθηκε η υπηκοότητα, το διαβατήριο και του απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα.

Ένας μακρύς εισαγωγικός λόγος για τους Sea Shepherd περιττεύει. Όπως μας εξηγεί στην συνέντευξη που μας παραχώρησε η Βάλια Στεφανουδάκη, Director των Sea Shepherd Greece, η οργάνωση δρα σε όλες τις θάλασσες, δεν αναγνωρίζει σύνορα και εμπόδια, ενώ κάνει τα πάντα και δρα άμεσα για την αποτροπή της δολοφονίας θαλάσσιων ειδών και της καταστροφής του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Οι Sea Shepherd έγιναν γνωστοί στο ευρύ κοινό μέσα από το διάσημο ντοκιμαντέρ, “Seaspiracy”. Έκτοτε είδαν μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εθελοντών τους, ενώ την ίδια αύξηση είχε και το ελληνικό τμήμα των Sea Shepherd, που, όμως, στο ελληνικό κοινό παραμένει εν πολλοίς άγνωστο. Παρακάτω, η Βάλια Στεφανουδάκη, μιλάει για τους στόχους της οργάνωσης στην Ελλάδα, τις καμπάνιες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αποσαφηνίζει τις οργανωτικές αρχές της ομάδας και μας στέλνει πολύτιμα μηνύματα για το σήμερα.

  • Μιλήστε μας αρχικά για το πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε ενεργά με την προστασία και τη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στα πρώτα σας ακτιβιστικά βήματα και πώς «συναντήσατε» την παγκόσμια οργάνωση των Sea Shepherd;

Εδώ και πολλά χρόνια, από το 1997 και λόγω της μεγάλης μου αγάπης για την θάλασσα και ιδιαίτερα για τα δελφίνια ασχολήθηκα σε μια οργάνωση για την προστασία των δελφινιών, η οποία δεν υπάρχει πια, και λεγόταν «Δελφίς». Όλα τα υπόλοιπα χρόνια και μέχρι το 2012, βοηθούσα, όπου μπορούσα ως εθελοντής, κατά της κακοποίησης και αιχμαλωσίας των ζώων. Από το 2013 και μετά, μαζί με άλλα άτομα ασχοληθήκαμε πιο ενεργά κατά της αιχμαλωσίας των δελφινιών και κατά των παράνομων παραστάσεων στο δελφινάριο, που έχουμε στην Ελλάδα. Καταφέραμε πέρσι να σταματήσουν τα παράνομα show και μέχρι σήμερα είμαστε σε δικαστική διαμάχη.

Τα πρώτα μου ακτιβιστικά βήματα τα οδήγησε η ανάγκη μου να βοηθήσω, όπου μπορώ κατά της κακοποίησης των ζώων, αλλά και όλου του πλανήτη. Αν και η φιλοσοφία, γενικά, είναι ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, οι αποφάσεις έρχονται εκ των άνωθεν και ό,τι και να κάνουμε, τα μεγάλα συμφέροντα αποφασίζουν, εγώ πιστεύω πραγματικά ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει την διαφορά!

Τους Sea Shepherd τους γνωρίζω πολλά χρόνια, διότι ήταν και είναι η μόνη Direct Action ομάδα στον κόσμο για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Θαυμάζω τον Paul Watson για το πάθος του και την πυγμή του, τον Captain Peter Hammarstead, καθώς και τον Captain Alex Cornelissen για την αφιέρωση της ζωής τους στην προστασία της θάλασσας! Αλλά καθώς και όλα τα ενεργά μέλη από όλο τον κόσμο και που είχα την χαρά και τύχη να γνωρίσω από κοντά και που είναι άνθρωποι όλοι ακτιβιστές που ενώθηκαν στο group και μάχονται χρόνια για την προστασία της θάλασσας.

Από το 2018 ήρθα σε επαφή με τους Sea Shepherd Germany και μέσω ενός μέλους, που ήταν Έλληνας, κάναμε την επαφή και το 2019 γίναμε official member.

  • Εξηγήστε μας τη φιλοσοφία και τη μέθοδο δράσης της οργάνωσης. Τα σκάφη που διατηρεί η οργάνωση και οι εθελοντές που απαρτίζουν τα μέλη του πληρώματος, τι ακριβώς κάνουν μέσα στις θάλασσες;

Η φιλοσοφία είναι μια: «Η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος με direct action».

Aυτή την στιγμή, οι πιο πολλές δράσεις είναι κατά της παράνομης αλιείας. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι οι Sea Shepherd συμφωνούν με την αλιεία γενικώς. Η άποψή τους είναι ότι δεν υπάρχει “sustainable fishing”. Oτι κανονικά θα έπρεπε όλοι να σταματήσουμε την κατανάλωση και ότι πρέπει να την αφήσουμε λίγο στην ησυχία της για να ανακάμψει… Επειδή, όμως, είναι δύσκολο ο κόσμος να αλλάξει συνήθειες από την μια μέρα στην άλλη, έχουν επικεντρωθεί στην παράνομη αλιεία, που εκεί μπορούν να έχουν άμεσα αποτελέσματα. Ήδη με τις δράσεις στην Αφρική τα τελευταία χρόνια, έχουν συλλάβει και κατάσχει μαζί με τον στρατό που βρίσκεται πάνω στα πλοία μας, πάνω από 60 παράνομα αλιευτικά σκάφη.

H οργάνωση έχει 13 μεγάλα πλοία και αρκετά μικρότερα και αποτελούνται από εθελοντές. Σκοπός της είναι όλα τα πλοία να είναι στη θάλασσα και να κάνουν δράσεις κατά της παράνομης αλιείας, κατά της εξόντωσης θηλαστικών από αλιευτικές δράσεις, ανάσυρση χαμένων διχτυών και γενικά, ό,τι έχει να κάνει με την προστασία της θάλασσας.

Sea Shepherd Crew / Πηγή εικόνας: Word By Word
  • Οι δράσεις των εθελοντών της οργάνωσης SeaShepherd στην Ελλάδα σε ποια πλαίσια περιορίζονται; Tι βλέψεις υπάρχουν για το άμεσο μέλλον;

Αυτή την στιγμή, η ομάδα μας απαρτίζεται με μέλη από όλη την Ελλάδα. Εθελοντές που θέλουν να βοηθήσουν, όπως μπορούν την θάλασσα μας. Δυστυχώς τον χρόνο που πέρασε με την πανδημία, δεν μπορέσαμε να κάνουμε πολλές δράσεις. Κάναμε κάποιους υποβρύχιους καθαρισμούς, αλλά πιο πολύ επικεντρωνόμαστε στο να κάνουμε το παγκόσμιο έργο των Sea Shepherd γνωστό και να ενωθεί και άλλος κόσμος μαζί μας, για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να κάνουμε και ομάδες Direct Action και εδώ. Ήδη με μια μελέτη που στείλαμε το 2020, η Aliance, αγόρασε ένα σκάφος που θα δραστηριοποιείται αποκλειστικά για την προστασία της Μεσογείου, το οποίο αυτή την στιγμή βρίσκεται στην Ιταλία για δράσεις και σκοπός μας είναι να ξεκινήσουν και στην Ελλάδα.

Προετοιμάζουμε και πιστεύουμε ότι τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμη και η μετάφραση μιας εκπαιδευτικής πλατφόρμας, που ετοίμασαν οι Sea Shepherd Ολλανδίας και Αυστραλίας, η οποία θα απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους δασκάλους, που ενδιαφέρονται να τις δείξουν στα παιδιά των σχολείων της χώρας μας!

  • Δεν είναι καθόλου λίγοι αυτοί που έμαθαν την ύπαρξη της μη κυβερνητικής οργάνωσης SeaShepherd, βλέποντας το γνωστό σε όλους πλέον ντοκιμαντέρ Seaspiracy, στην συνδρομητική πλατφόρμα του Netflix. Πώς πιστεύετε ότι επέδρασε αυτό στην δράση της οργάνωσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια;

Το συγκλονιστικό αυτό ντοκιμαντέρ είδα ότι επηρέασε με μεγάλη μου χαρά πολύ κόσμο παγκόσμια. Πάρα πολλοί δήλωσαν ότι θα σταματήσουν την κατανάλωση και πολλοί σταμάτησαν τουλάχιστον να αγοράζουν κατεψυγμένα θαλασσινά από τα super market. Όμως, αυτά που είπε το Seaspiracy με λίγες λέξεις, είναι πολλά χρόνια γνωστά…

Οι θάλασσες αδειάζουν και αν δεν σταματήσει η υπεραλίευση της μέχρι τα μέσα, ίσως, αυτού του αιώνα θα έχουν εξαφανιστεί τα περισσότερα είδη. Αυτό που περιμένω εγώ να δω είναι αν ο κόσμος θα συνεχίσει και μετά το ντοκιμαντέρ, να θέλει να κάνει κάτι, γιατί δυστυχώς ως είδος έχουμε μικρή μνήμη σε αυτά που μας αγχώνουν και μας προβληματίζουν και γρήγορα τα ξεχνάμε. Αισιοδοξώ πως όχι και περιμένω να δω αν σε κρατικά επίπεδα ή και παγκοσμίως θα γίνει κάτι, να αλλάξουν οι νόμοι για την προστασία της θάλασσας. Ήδη, νομίζω κάποιες συζητήσεις γίνονται στην Αμερική.

netflix
Πηγή εικόνας: Netflix
  • Πολλές κυβερνήσεις και λιμενικές αρχές κρατών έχουν απαγορεύσει την είσοδο στα χωρικά ύδατα των κρατών τους στα πλοία της οργάνωσης SeaShepherd. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, μάλιστα, έχει χαρακτηρίσει την οργάνωση ως ecoterrorist. Για ποιο λόγο, ενώ υπάρχει στις μέρες μας ένα αξιοσέβαστο ποσοστό από περιβαλλοντικές οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, η SeaShepherd προκαλεί «εκνευρισμό» σε κυβερνήσεις και μεγάλες αλιευτικές βιομηχανίες;

Οι Sea Shepherd ιδρύθηκαν το 1977 από τον Paul Watson. Εκείνος από το 1972 υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Greenpeace, αλλά το 1977 επειδή δεν γινόταν action, αποχώρησε και δημιούργησε τους Sea Shepherd, με σκοπό την υπεράσπιση της θαλάσσιας ζωής με δράσεις και καμπάνιες σε όλο τον κόσμο.

Από το να προστατεύουν τις ρυγχοφάλαινες στην Νορβηγία, να ξεσκεπάζουν και να παρακολουθούν, διαδίδοντας σε όλο τον κόσμο τη σφαγή χιλιάδων δελφινιών στο Taiji της Ιαπωνίας, να κυνηγούν και σταματούν το παράνομο κυνήγι φαλαινών στην Ανταρκτική, καθώς και να περιπολούν στα νησιά, προσπαθώντας να προστατέψουν αυτό το τόσο σημαντικό και πλούσιο από πουλιά και ζώα μέρος του πλανήτη μας από λαθροκυνηγούς

Για αυτές τις νομικά παράνομες πράξεις προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος μας, κατηγορηθήκαμε ως Eco Terrosist και πολλά μέλη μας έχουν συλληφθεί σε διάφορες δράσεις στον κόσμο. Για αυτές τις παράνομες επιχειρήσεις εξόντωσης του θαλάσσιου οικοσυστήματος στις οποίες εναντιωνόμαστε, επανειλημμένα κατηγορηθήκαμε  ως αντί-Ιάπωνες  και αντί-Σκανδιναβοί, λόγω της αντίθεσής μας στην παράνομη φαλαινοθήρια και τους θανάτους των δελφινιών. Κατηγορούμαστε ότι είμαστε αντί-Καναδοί και αντί-Αφρικανοί, επειδή είμαστε αντίθετοι στη σφαγή των φωκιών. Δεν είμαστε εναντίον της φαλαινοθηρίας στην Ιαπωνία ή την Νορβηγία. Είμαστε εναντίον της παράνομης φαλαινοθηρίας, όπως αυτή ορίζεται από τους διεθνείς νόμους περί προστασίας της φύσης. Δεν είμαστε εναντίον του κυνηγιού της φώκιας στον Καναδά ή την Ναμίμπια. Είμαστε αντίθετοι στο να σκοτώνονται φώκιες. Οι Sea Shepherd λειτουργούν και δρουν έξω από τον ανούσιο μικρο-πολιτιστικό σοβινισμό του ανθρώπινου είδους.

Η Ιαπωνική κυβέρνηση είναι γνωστή για τις μη φιλοζωικές της τακτικές. Με τους Sea Shepherd και λόγω της εναντίωσης τους από χρόνια στην παρουσία των Ιαπωνικών φαλαινοθηρικών στην Ανταρκτική και την εξόντωση τόσο σημαντικών ειδών φαλαινών υποτίθεται για επιστημονικούς σκοπούς, έχουν, ας πούμε, προσωπική βεντέτα, η οποία κορυφώθηκε και με την παρουσία των Sea Shepherd στο Τaiji της Ιαπωνίας και την προσπάθεια τους να σταματήσουν στην σφαγή χιλιάδων δελφινιών κάθε χρόνο! Τα περισσότερα, βέβαια, τα τελευταία χρόνια, καταλήγουν στα δελφινάρια για περίπου 100.000 δολάρια το ένα. Τα υπόλοιπα σφαγιάζονται για το κρέας τους, το οποίο είναι και τοξικό! Λογικό είναι, λοιπόν, να προκαλείται ένας εκνευρισμός στις κυβερνήσεις, όταν τους υπενθυμίζεις ότι πρέπει να τηρούν τους νόμους που ούτως ή άλλως έχουν, αλλά δεν εφαρμόζουν! Ή όταν καμιά φορά οι νόμοι δεν συμβαδίζουν με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, να τους το υπενθυμίζεις.

Πάντως τα τελευταία χρόνια και χωρίς να έχουν σταματήσει κάποιες ακτιβιστικές δράσεις, οι Sea Shepherd έχουν ξεκινήσει συνεργασία με χώρες, ιδιαίτερα της Αφρικής και συνεργασία με τον στρατό της εκάστοτε χώρας, με την παρουσία του πάνω στα πλοία μας.

Φρουρός του Λιμενικού της Γκάμπια, ένοπλος στο κατάστρωμα ενός πλοίου των Sea Shepherd, στα πλαίσια συνεργασίας της οργάνωσης με τις εθνικές αρχές για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας / Πηγή εικόνας: Sea-Shepherd-Global
  • Η οργάνωση έχει ασχοληθεί και συνεχίζει να ασχολείται ενεργά με την καταπολέμηση της παράνομης φαλαινοθηρίας. Πόσο επικίνδυνη είναι η φαλαινοθηρία για το θαλάσσιο οικοσύστημα και τι απειλές εγκυμονεί;

H φαλαινοθηρία από παλιά αλλά και ιδιαίτερα στις μέρες μας είναι από τις πιο επικίνδυνες και αναχρονιστικές μορφές αλιείας στον πλανήτη. Πρώτον, γιατί τα περισσότερα είδη φαλαινών βρίσκονται σε χαμηλά νούμερα και πλησιάζουν στην εξαφάνιση τους και όχι μόνο από την αλίευση τους, αλλά και από όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην θάλασσα. Μόλυνση, πλαστικά, έλλειψη τροφής, ατυχήματα από τα εκατομμύρια των σκαφών που πλέουν σε αυτές.

Δεύτερον, γιατί το κρέας τους είναι ούτως ή άλλως τοξικό, λόγω του ότι φιλτράρει βαριά μέταλλα, που βρίσκονται πια μέσα σε αυτή και τρίτον και πιο σημαντικό, γιατί οι φάλαινες μας είναι υπεύθυνες για την υγεία των ωκεανών και κατά συνέπεια του πλανήτη μας, όντας ρυθμιστές του φυτοπλαγκτόν και του οξυγόνου μας!

Δεν θα μιλήσω, βέβαια, για το πόσο θαυμάσια και νοήμονα ζώα είναι. Oι φάλαινες και γενικά τα θαλάσσια θηλαστικά είναι από τα πιο θαυμάσια και σημαντικά πλάσματα στον πλανήτη μας. Εκτός από την απίστευτη νοημοσύνη τους, κατέχουν και έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους στην διατήρηση του!

  • Πολλά μέτρα έχουν ληφθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας. Δυστυχώς, όμως, στην πράξη δεν έχουν αποφέρει σημαντικούς καρπούς. Στην Ευρώπη τι βήματα έχουμε κάνει για την καταπολέμηση του φαινομένου;

Καταρχάς, δεν νομίζω ότι επί της ουσίας έχει γίνει ποτέ η «πράξη της εφαρμογής του νόμου» και από εκεί ξεκινούν τα μεγάλα προβλήματα. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα με τα πάνω από 15.000 χιλιομέτρων ακτογραμμής και πόσες χιλιάδες νησιών και βραχονησίδων, είναι πολύ δύσκολη η πράξη εφαρμογής με τα μέσα που διαθέτουμε.. Υπάρχει, βέβαια, ένα πολύ οργανωμένο control room, που παρακολουθεί τα σκάφη μας, τα πάνω από 15 μέτρα νομίζω, στο κεντρικό λιμεναρχείο μας, αλλά δεν υπάρχει έλεγχος στα πιο μικρά και στο ό,τι μπαίνει από άλλες χώρες.

Η παράνομη αλιεία ξεκινάει από την ακτή και φτάνει μέχρι βαθιά.. Όλοι συμβάλουν στο να έχουμε φτάσει στο σημείο, να μην βλέπουμε ψάρια ή άλλα είδη, που απαρτίζουν το θαλάσσιο οικοσύστημα μας και είναι τόσο σημαντικά. Τόσο σημαντικά είδη, όπως για παράδειγμα οι ολοθούριοι, που είναι τα φίλτρα της θάλασσας μας και που αλιεύονται σε πάνω από τον επιτρεπτό αριθμό που ορίζει ο νόμος, για να σταλούν στην Κίνα, όπου τα πουλάνε σχεδόν, 2000 – 3000 ευρώ το κιλό!

Πάντως και οι μικροί αλιείς χρειάζεται να ενημερώνονται για το ποια είδη είναι υπό προστασία και ποια όχι. Δεν νομίζω ότι στην Ευρώπη έχουν ληφθεί πολύ πιο δραστικά και ουσιαστικά μέτρα από ό,τι στην Ελλάδα. Ίσως η διαφορά είναι ότι εκεί, σε πολλές περιπτώσεις, εφαρμόζονται!

  • Η οργάνωση εδώ και ένα μεγάλο διάστημα τρέχει μια καμπάνια κατά του παράνομου εμπορίου πτερυγίων καρχαρία. Μιλήστε μας για την παγκόσμια καμπάνια “StopFinningEU” αλλά και για το τι ευελπιστείτε να καταφέρετε μέσα από αυτήν.

Η καμπάνια “Stop Finning EU” είναι μια κίνηση, που γίνεται με τη στήριξη των Sea Shepherd και αποτελεί πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών να συγκεντρώσουν 1.000.000 υπογραφές, για να απαγορευθεί το εμπόριο του φτερού του καρχαρία στην Ευρώπη.

Η Μεσόγειος, μόνο, φιλοξενεί περίπου 47 είδη καρχαριών, πολλά από τα οποία συναντώνται πολύ σπάνια, καθώς προτιμούν τα απομακρυσμένα βάθη της θάλασσας από τις πολυσύχναστες ακτές. Κάθε χρόνο σκοτώνονται από 63 έως 273 εκατομμύρια καρχαρίες παγκοσμίως, ενώ πολλά είδη απειλούνται όλο και περισσότερο με εξαφάνιση. Αυτό μεταφράζεται σε 7.100 με 31.000 καρχαρίες την ώρα. Οι καρχαρίες θηρεύονται για το κρέας τους και το λάδι από το συκώτι τους, αλλά η μεγαλύτερη απειλή τους είναι η αφαίρεση του πτερυγίου τους, η οποία γίνεται με ανήθικες και αποκρουστικές πρακτικές, αφού το πτερύγιο κόβεται και το ζώο ρίχνεται πίσω στον ωκεανό, πέφτει στον βυθό ανήμπορο να κολυμπήσει και ασφυκτιά ή αιμορραγεί μέχρι θανάτου ή τρώγεται ζωντανό. Η Ευρώπη είναι ένας από τους κυριότερους παίκτες στην αφαίρεση πτερυγίων καρχαρία παγκοσμίως, τόσο με την ενεργή συμμετοχή της σε αυτές τις πρακτικές όσο και ως εμπορικός κόμβος των πτερυγίων, εξάγοντας 3.500 τόνους πτερυγίων κάθε χρόνο, κυρίως προς την Ασία.

Οι καρχαρίες είναι απαραίτητοι για έναν υγιή ωκεανό. Η απότομη εξαφάνιση πληθυσμών καρχαριών παγκοσμίως έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, καθώς πολλοί καρχαρίες είναι στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και παίζουν καίριο ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία μας. Η ταχύτατη μείωση των καρχαριών παγκοσμίως προκαλεί μεγάλη ανησυχία για όλους μας.

Πηγή εικόνας: stop-finning-eu.org
  • Τέλος, πείτε μας, τι χρειάζεται και πρέπει να κάνουμε όλοι, ως απλοί πολίτες, για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο και ποιο είναι το μήνυμα της οργάνωσης προς τον κόσμo;

Ως απλοί πολίτες πιστεύω, κατά αρχήν, χρειάζεται να μην είμαστε αδιάφοροι για ό,τι συμβαίνει. Εάν δεν έχουμε την δυνατότητα και τον χρόνο, να γίνουμε ενεργά μέλη κάποιας ομάδας, να γίνουμε οι ίδιοι παρατηρητές της καταστροφής, που συμβαίνει στην θάλασσά μας, πιο υπεύθυνοι και ευσυνείδητοι. Όπου βλέπουμε φαινόμενα παράνομης αλίευσης, να ενημερώνουμε το λιμεναρχείο ή κάποια οργάνωση.

Να ενημερωνόμαστε για το τι συμβαίνει στην θάλασσά μας, για να μπορούμε να την βοηθήσουμε. Όσοι δεν έχουν δει το “Seaspiracy”, οπωσδήποτε να το παρακολουθήσουν. Και ως καταναλωτές να πάψουμε να ψωνίζουμε κατεψυγμένα θαλασσινά από μεγάλα super market! Όσο λιγότερη είναι η ζήτηση τόσο λιγότερα θα πιαστούν. Επίσης, να μην ζητάμε σε εστιατόρια και ακριβές ψαροταβέρνες είδη που πρέπει να πιαστούν με παράνομους τρόπους για να μπορέσουν να σας τα προμηθεύσουν. Χταπόδια, ψάρια, αστακοί, ροφοί, τα οποία τα έχουμε υπερεκτιμήσει και τα πληρώνουμε χρυσά. Για να καταστρέφουμε την θάλασσα και να κερδίζουν κάποιοι, ιδιαίτερα σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές. Αν δεν τα ζητάμε, δεν θα τα πιάνουν. Αν ρωτήσεις εμένα προσωπικά, θα έλεγα ότι όλοι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω στην κατανάλωση θαλασσινών, πρέπει να αφήσουμε τη θάλασσα λίγο ήσυχη. Αλλά, αν δεν μπορούμε να το σταματήσουμε τελείως, τουλάχιστον ας παίρνουμε από μικρούς ψαράδες και να ελέγχουμε, αν αυτό είναι σωστό μέγεθος, σωστή εποχή, σωστό είδος ή προστατευόμενο.

Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να ενωθούμε και να πιέσουμε την κυβέρνηση, ώστε να γίνουν προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα. Υπάρχουν, αλλά δυστυχώς, πρώτον δεν υπάρχουν τα μέσα παρακολούθησης τους, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι σε πολύ λίγες απαγορεύεται η αλίευση. Και μην ξεχνάμε η Μεσόγειος είναι η πιο αλιευμένη θάλασσα του πλανήτη!

To μήνυμα των Sea Shepherd είναι λίγο πολύ ό,τι είπα και παραπάνω. Πρέπει να αφήσουμε την θάλασσα ήσυχη, να την προστατεύσουμε και να την βοηθήσουμε να ανακάμψει και ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει την διαφορά! Και όπως λέει και ο ιδρυτής μας, Paul Watson: “Each of us can change the world and remember if the oceans die, we die”.

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Βάλια Στεφανουδάκη για την παραχώρηση της συνέντευξης!

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.