22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Λίλιαν Χέλμαν

Fe-Memorance: Λίλιαν Χέλμαν


Της Άννας Τσεκάνι,

Η Λίλιαν Χέλμαν αποτέλεσε Αμερικανίδα θεατρική συγγραφέα και σεναριογράφο με ποικίλες επιτυχίες στο Broadway, ενώ παράλληλα στιγμάτισε την τότε αμερικανική κοινότητα με τις ακτιβιστικές της δράσεις προς όφελος του κομμουνισμού.

Η Λίλιαν Χέλμαν (Lillian Florence Hellman) γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου 1905 στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα σε μια εβραϊκή οικογένεια. Ο πατέρας της ήταν ο Max Hellman και η μητέρα της η Julia Newhouse. Σε σχετικά νεαρή ηλικία, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου και σπούδασε, στην αρχή, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και, αργότερα, στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.

Στις 31 Δεκεμβρίου 1925, παντρεύτηκε τον Arthur Kober, ο οποίος ήταν θεατρικός συγγραφέας. Αργότερα, το 1929, θέλησε να ταξιδέψει στην Ευρώπη, με τελικό προορισμό της τη Βόννη, όπου και εγκαταστάθηκε για μικρό χρονικό διάστημα. Ήρθε σε επαφή με μια ναζιστική ομάδα, που τρόπον τινά προάσπιζε ένα είδος κομμουνισμού, όμως αργά ή γρήγορα κατάλαβε τον αντισημιτισμό του κόμματος, με αποτέλεσμα να επιστρέψει και πάλι στην Αμερική.

Συνέχισε την επαγγελματική της πορεία, γράφοντας περιλήψεις σε μυθιστορήματα και βιογραφικά σημειώματα στα βιβλία. Παράλληλα, αναμείχθηκε με τον πολιτικό και τον καλλιτεχνικό χώρο, με αποτέλεσμα να έρθει σε επαφή με καινούριους ανθρώπους. Έτσι, γνώρισε και τον νέο της σύζυγο, τον Dasiell Hammett.

Πηγή εικόνας: https://el.wikipedia.org/wiki/Λίλιαν_Χέλμαν#/media/Αρχείο:Lillian-Hellman-1939.jpg

Η παράσταση “The Children Hour” ήταν μια παραγωγή της ίδιας, η οποία έκανε πρεμιέρα στις 24 Νοεμβρίου 1934, στο Broadway, και μάλιστα έκανε 691 ακόμα προβολές. Μετά την επιτυχία αυτή, επέστρεψε στο Χόλυγουντ και εργάστηκε ως σεναριογράφος σε πολλές επιτυχημένες παραστάσεις.

Η Χέλμαν συμμετείχε, το 1935, στην Ένωση Αμερικανών Συγγραφέων, αλλά και στη Συντεχνία Συγγραφέων Οθόνης, ενώ, τη δεκαετία του 1940 με 1950, συνέχισε το ακτιβιστικό της έργο με αντιφασιστικές παραγωγές, όπως τις “Watch The Rhine” και “The searching Wind”, μέσα από τις οποίες ανέλυε τα κακώς κείμενα της εποχής και την ανικανότητα της Αμερικής, να αντιμετωπίσει τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι.

Η Χέλμαν εξέδωσε και μια σειρά από τρία μυθιστορήματα, που ανέλυαν την τότε κοινωνική, πολιτική και καλλιτεχνική ζωή, μέσα από τα οποία κατάφερε να επηρεάσει μεγάλη μερίδα πληθυσμού.

Η Λίλιαν Χέλμαν απεβίωσε στις 30 Ιουνίου 1984, στη Μασαχουσέτη. Εκτός των άλλων, της απονεμήθηκαν πολλά βραβεία για το έργο, που παρείχε, αλλά παράλληλα θεωρήθηκε αναπόσπαστο κομμάτι της καταπολέμησης του ναζισμού και του φασισμού τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό επίπεδο.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Τσεκάνι
Άννα Τσεκάνι
Είναι γεννημένη το 2000 στην Αθήνα. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το πάθος της είναι το αντικείμενο της ψυχολογίας με το οποίο, ωστόσο, ασχολείται προς το παρόν ερασιτεχνικά. Οι ξένες γλώσσες και τα βιβλία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου της χρόνου, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει μέρος στον ρητορικό όμιλο της σχολής της, σε συνέδρια και ημερίδες σχετικά με την διπλωματία και τις Διεθνείς Σχέσεις.