21.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΜια προσωπική ματιά στην κρος και τρανς κοινότητα...

Μια προσωπική ματιά στην κρος και τρανς κοινότητα…


Του Στάθη Μπαμπουκλή,

Κι όμως ο τελευταίος χρόνος πέρα από τις αντικειμενικές δυσκολίες, μας πρόσφερε κάτι πολύ σημαντικό… τη ΦΩΝΗ… τη δυνατότητα, δηλαδή, να ακουστούν πρωτοφανείς και ασυνήθιστες ιστορίες που λίγες φορές είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας. Ήταν μια καθοριστική εποχή για την αύξηση της ορατότητας της τρανς και κρος κοινότητας. Παραδείγματα, όπως κάποια act στα Mad Video Music Awards, μοντέλα στο Madwalk, η Holly Grace στο House of Fame σήμαιναν το ξεκίνημα μιας εποχής πιο συμπεριληπτικής και ορατά πιο ποικιλόμορφης από ποτέ.

Transgender Μοντέλα, FemBoys, Drag Queens επιτέλους πέρασαν από τον φακό τηλεοπτικών και μη εκπομπών. Πολλές ιστοσελίδες και μπλογκς σε μεγαλύτερη έκταση ασχολήθηκαν με την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Η συμμετοχή της Holly Grace στο House of Fame ήταν καθηλωτική και συγκινητική. Ήταν τόσο μαγικό να βλέπεις τη μεταμόρφωση ενός λαμπερού πλάσματος από απλή, καθημερινή και ανθρώπινη φυσιογνωμία μέσα σε μια ομάδα ατόμων που τ@ αγκάλιασαν από την αρχή σε μια λαμπερή, θηλυκή, θεϊκή και σαγηνευτική παρουσία κάθε φορά που ανέβαινε στην σκηνή.

Πηγή εικόνας: sfaf.org

Η τόσο αξιοπρεπής εμφάνιση του Θέμη στο σόου πραγματικά μας καθήλωσε και περιόρισε πολλά στερεότυπα που υπήρχαν για τα τρανς/κρος άτομα. Ένα τέτοιο πλάσμα δεν πρέπει να ταυτίζεται με την πορνεία και με κάποιο φετίχ. Ένα τέτοιο πλάσμα έχει τις ίδιες ανάγκες και επιθυμίες με ένα straight άτομο. Ένα τέτοιο πλάσμα έχει συναισθήματα, έχει ψυχή και μπορείς να κάνεις απίστευτη παρέα μαζί τ@. Η Holly Grace μας απέδειξε πως δεν χρειάζεσαι σε καμία κοινωνία και κοινότητα ούτε έντονο μακιγιάζ, ούτε μίνι φορέματα ούτε φευγαλέα αντικείμενα για να δείξεις τη μοναδικότητα και αυθεντικότητα της ψυχής σου. Όταν γνωρίζεις ξεκάθαρα το ποι@ είσαι, δεν έχεις ανάγκη να αποδείξεις τίποτα σε κανέναν ούτε να απολογηθείς για κάτι.

Αυτή η διεμφυλικότητα ίσως και να μπερδεύει πολλούς, ίσως και πολλοί να απορούν. Αν μπεις, όμως, στη θέση ενός τέτοιου ατόμου, αν δεις τον κόσμο με τη δική τ@ ματιά, αν εν-συναισθανθείς την ζωή τ@, θα καταλάβεις πολλά, θα δεις πολλά και σίγουρα πολλά δεν είναι όπως τα φαντάζεσαι. Όταν διασταυρώνεται η ματιά ενός κρος/τρανς ατόμου με τη ματιά ενός στρέιτ αγοριού, μην το παίρνεις πάνω σου… δε σημαίνει 100% ότι στην πέφτει. Άλλωστε πάλι, και να σε φλερτάρει, μπορείς να αρνηθείς ευγενικά χωρίς να δείξεις ότι θίχτηκε ο ανδρισμός σου, γιατί αυτό που το μειώνει είναι ο τρόπος αντίδρασής σου και όχι το οποιοδήποτε φλερτ.

Και δεν χρειάζεται να το κοιτάς χλευαστικά και να μιλάς ειρωνικά, γιατί αυτό προσβάλλει άσχημα και δημιουργεί μια άβολη συνθήκη στο άτομο, αλλά και άλλα χιλιάδες προβλήματα που δεν χρειάζεται να τα αναλύσουμε εδώ. Αν σε παραξενεύει κάτι, πήγαινε και μίλα ελεύθερα. Κάνε τις ερωτήσεις σου και άσε τα να σου εξηγήσουν τη διεμφυλικότητά τους μέσα από τα δικά τους μάτια. Αν πάλι δεν το καταλάβεις, δεν πειράζει βρε… Δεν έγινε κάτι… Μην περιορίζεις την ελευθερία τους μόνο και ένα πράγμα θα σου πω: ο σεβασμός σε κάθε τι διαφορετικό από εμάς είναι δείγμα αυτοσεβασμού και αυτογνωσίας.

Σε μια προσπάθεια να κάνω πιο εύληπτους τους όρους κρος και τρανς, θα μπορούσα να σου πω πως τρανς άτομο είναι αυτό που ταυτίζεται στην ολότητα της έννοιας με ένα φύλο διαφορετικό από το βιολογικό του φύλο. Ενώ κρος ή crossdresser είναι εκείνο το άτομο που μπορεί να αισθάνεται αγόρι είτε και όχι και να εμφανίζει μια γυναικεία-θηλυκή ψυχοσύνθεση και ιδιοσυγκρασία και τ@ αρέσει να στολίζει το σώμα τ@ με ρούχα που δεν είναι στερεοτυπικά «αντρικά». Το πρώτο άτομο δυσφορεί στο βιολογικό του φύλο και είναι πιο πιθανό να προβεί σε φυλομετάβαση, ενώ το δεύτερο συνήθως είναι συμφιλιωμένο με το σώμα του και απλά έχει ανεπτυγμένα ένα θηλυκό ένστικτο και ένα θηλυκό εγκέφαλο χωρίς αναγκαστικά να επιθυμεί να προβεί σε φυλομετάβαση.

Μην στερείς στον κάθε queer άνθρωπο τη δυνατότητα και το δικαίωμα να είναι απλά ο εαυτός του. Η στήριξή σου και ο σεβασμός σου είναι απαράμιλλες προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί μια ψυχή, πόσο μάλλον μια τέτοια που έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά όχι μόνο τους εξωτερικούς, αλλά και τους προσωπικούς-εσωτερικούς δαίμονές της. Χρειάζεται απίστευτη τόλμη και γενναιότητα για να καταφέρεις να είσαι αυθεντικός προς τον εαυτό σου, αλλά και αυτό ακριβώς μπορείς να δείχνεις προς τα έξω. Θα έπρεπε ως κοινωνία να θαυμάζουμε τέτοιες υπάρξεις και όχι να τις κοροϊδεύουμε. Δεν γνωρίζεις τι σταυρό κουβαλάνε, τι δυσκολίες έχουν περάσει, τι εσωτερική πάλη έχουν βιώσει, τι διωγμούς από την οικογένεια και συγγενείς έχουν αντέξει. Όλα αυτά αποδεικνύουν ένα τεράστιο πλούτο ψυχής και καρδιάς που αν όλοι είχαμε τη δύναμη να κουβαλήσουμε, οι ανθρώπινες σχέσεις δεν θα περνούσαν μια βαθύτατη κρίση στη σημερινή εποχή.

Πηγή εικόνας: post.healthline.com

Αγκαλιάζοντας τη διαφορετικότητα αγκαλιάζεις και τον δικό σου εαυτό, γιατί κι αυτός είναι διαφορετικός από τ@ διπλαν@ σου. Και αυτός ξεχωρίζει και αυτός έχει μια πολυπρόσωπη-ποικιλόμορφη ιστορία να σου πει. Ο αυτοσεβασμός και η αυτοαγάπη, αν και δύο αξίες ξεχασμένες στο λευκό προσωπείο μιας «μαύρης» κοινωνίας, αποτελούν βαρύνουσες προϋποθέσεις για να ανατείλει ο ήλιος και να εξαπλωθεί σε κάθε μικρή γωνία αυτού του πολύχρωμου κόσμου.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Στάθης Μπαμπουκλής
Στάθης Μπαμπουκλής
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997. Είναι τελειόφοιτος στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και απόφοιτος ΙΕΚ Τουριστικών. Μιλάει αγγλικά και γερμανικά. Το πάθος του είναι ο χορός, η φιλοσοφία και τα ταξίδια. Επιδιώκει να ασχοληθεί ενεργά με το coaching και τον εθελοντισμό. Στόχος του είναι να μείνει στο εξωτερικό και να συνδυάσει το πάθος του με τον τομέα του τουρισμού. Το μότο του είναι: «Αγάπησε τον εαυτό σου, για να αγαπήσεις και την τέχνη σου!»