20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός“The Selection” της Kiera Cass

“The Selection” της Kiera Cass


Της Έφης Κούσιου,

Για τριάντα πέντε κοπέλες, η Επιλογή αποτελεί την ευκαιρία της ζωής τους. Την ευκαιρία να μπουν σ’ έναν κόσμο γεμάτο λαμπερά φορέματα και κοσμήματα ανεκτίμητης αξίας. Να ζήσουν σ’ ένα παλάτι και να προσπαθήσουν να κερδίσουν την καρδιά του γοητευτικού πρίγκιπα Μέιξον. Για την Αμέρικα Σίνγκερ, η πιθανότητα να επιλεγεί αποτελεί έναν εφιάλτη. Γιατί σημαίνει ότι θα αναγκαστεί να απαρνηθεί τον κρυφό έρωτά της για τον Άσπεν, να αφήσει το σπίτι της για να συμμετάσχει σε έναν σκληρό διαγωνισμό για ένα στέμμα που δε θέλει και να ζήσει σ’ ένα παλάτι, που απειλείται από επιθέσεις επαναστατών. Και τότε η Αμέρικα συναντά τον πρίγκιπα Μέιξον. Σταδιακά, αρχίζει να αμφισβητεί όλα όσα σχεδίαζε για τον εαυτό της και συνειδητοποιεί ότι η ζωή που είχε ονειρευτεί, δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα μέλλον που δεν είχε ποτέ φανταστεί. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Πηγή Εικόνας: 8tracks.com

Αναλυτικότερα, η επιλογή πραγματοποιείται στην Illéa, μια χώρα που δημιουργήθηκε από τα ερείπια της Αμερικής, μετά τον τέταρτο παγκόσμιο πόλεμο και όπου επικρατεί μοναρχία και οι πολίτες χωρίζονται σε οκτώ κάστες. Η Αμέρικα Σίνγκερ βρίσκεται στην πέμπτη, που σημαίνει ότι γεννήθηκε σε μια κάστα που ψυχαγωγεί ανθρώπους με μουσική και τέχνη. Αλλά το να ανήκεις στη πέμπτη σημαίνει επίσης χαμηλό εισόδημα και περιστασιακά λιγοστά τρόφιμα προς κατανάλωση. Ως εκ τούτου, όταν δημιουργήθηκε ο διαγωνισμός της «Επιλογής», η μαμά της Αμέρικα ήταν περισσότερο από πρόθυμη να δηλώσει την κόρη της για συμμετοχή. Η Επιλογή, συγκεκριμένα, είναι ένα ριάλιτι σόου, όπου το βασίλειο προσκαλεί «τυχαία» 35 νεαρές γυναίκες στο παλάτι για να κερδίσουν την καρδιά του πρίγκιπα Μέιξον και να γίνουν η μελλοντική βασίλισσα της Illéa. Η επιλογή αυτή σημαίνει αναβάθμιση σε υψηλότερη κάστα και εβδομαδιαίες επιταγές, που αποστέλλονται στην οικογένεια κάθε κοριτσιού. Προς απογοήτευση όμως της μητέρας της, η Αμέρικα δεν θέλει καθόλου να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, καθώς βρίσκεται σε μια μυστική σχέση με τον Άσπεν, ο οποίος κατατάσσεται  στην έκτη κάστα. Αλλά αφού δωροδοκήθηκε και πείστηκε, η Αμέρικα υπογράφει και επιλέγεται. Πώς μπορεί η ίδια να διαγωνιστεί, όταν η καρδιά της είναι αλλού;

Η πρωταγωνίστρια είναι το τυπικό πεισματάρικο και ταυτόχρονα δυναμικό κορίτσι, που θα έκανε τα πάντα για την οικογένειά της και για αυτούς που αγαπά. Αν και την βρίσκω αρκετά συμπαθητική, έχω ξαναδιαβάσει πολλούς χαρακτήρες σαν κι αυτήν. Ο Άσπεν δεν είναι ακριβώς μοναδικός ή πρωτότυπος, αλλά η σχέση που αναπτύσσει μαζί με την Αμέρικα σε κάνει να αισθάνεσαι οικεία μαζί του. Αφού δημιουργήθηκαν και παρουσιάστηκαν αυτοί οι χαρακτήρες από νωρίς, περίμενα ο πρίγκιπας Μέιξον να είναι ελαφρώς αλαζόνας, σαρκαστικός, αλλά καλοπροαίρετος. Παραδόξως, ο χαρακτήρας του δεν ήταν έτσι. Καταλήγει να κρατάει την Αμέρικα στα πόδια της με το να είναι πραγματικά καλός, ειλικρινής και απλά χαριτωμένος. Είναι πολύ δύσκολο να μην τον βρεις αξιαγάπητο. Αλλά εκτός από αυτό, οι συνομιλίες του με την πρωταγωνίστρια είναι, κατά την γνώμη μου, το καλύτερο μέρος του μυθιστορήματος.

Πηγή Εικόνας: pinterest.com

Η συγγραφέας δεν μιλάει σε βάθος για την Illéa και την κυβέρνηση, λογικά γιατί το “The Selection” αποτελεί το πρώτο βιβλίο της σειράς. Θέλω να πω, μας δίνονται επαρκείς πληροφορίες για να καταλάβουμε, γιατί συμβαίνουν συγκεκριμένα πράγματα, αλλά δεν εμβαθύνει πολύ περισσότερο από αυτό. Νομίζω ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να ήταν πολύ πιο συναρπαστικός, αν ξέραμε περισσότερα για αυτόν. Σε όλη την ιστορία, το παλάτι ασχολείται με επιθέσεις ανταρτών, οι οποίες εξηγούνται αόριστα και με ελάχιστες πληροφορίες.

Συμπερασματικά, το βιβλίο αυτό αποτελεί μια γρήγορη ανάγνωση. Περιέχει ουσιαστικά όλη την ιδέα του “Bachelor”, αλλά, φυσικά, στην καλύτερη και πιο ουσιώδη μορφή του. Δυστυχώς, ακολουθεί την ίδια φόρμουλα που έχουν πολλά άλλα βιβλία για νεαρούς ενήλικες, ωστόσο οι χαρακτήρες είναι καλογραμμένοι και η ροή της ιστορίας κυλάει αρκετά γρήγορα. Θα το πρότεινα σίγουρα, αφού έχω αγωνία να δω τι θα γίνει στην συνέχεια.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Τριλογία: Η Επιλογή (1ο μέρος), bookbox.gr, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Έφη Κούσιου
Έφη Κούσιου
Γεννήθηκε στην Βέροια το 2001 και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το 2018 ήταν μέλος του προγράμματος Euroscola δίνοντας την έτσι την ευκαιρία να επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γνωρίζει αγγλικά και λατρεύει το σινεμά, την μαγειρική και τα ταξίδια.