21.1 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Τούβε Γιάνσον

Fe-Memorance: Τούβε Γιάνσον


Της Άννας Τσεκάνι,

Η Τούβε Γιάνσον (Tove Marika Jansson) ήταν μυθιστοριογράφος, εικονογράφος, συγγραφέας κόμικς και ζωγράφος, η οποία έγινε γνωστή μέσα από τις εικονογραφήσεις κινουμένων σχεδίων.

Η Τούβε Γιάνσον γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1914 στο Ελσίνκι και έμενε στο μεγάλο Δουκάτο της Φινλανδίας, ένα τμήμα της Φινλανδίας με σουηδικό πληθυσμό. Η Τούβε είχε καλλιτεχνικές επιρροές από μικρή ηλικία λόγω του πατέρα της, Βίκτορ Τζάνσον, ο οποίος ήταν γλύπτης, αλλά και της μητέρας της, Σίνε Χάμαρστεν, η οποία ήταν γραφίστρια.

Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, σπούδασε από το 1930 μέχρι το 1938 Καλές Τέχνες στα πανεπιστήμια της Στοκχόλμης, του Ελσίνκι, καθώς και του Παρισιού. Μάλιστα, το 1943 έκανε και την πρώτη έκθεση έργων τέχνης της.

Στην δεκαετία του ’30, ξεκίνησε τα ταξίδια στην Ευρώπη, θέλοντας να πάρει έμπνευση για τις διηγήσεις και τα άρθρα, τα οποία εικονογραφούσε. Παράλληλα, είχε αναλάβει και τον σχεδιασμό εξωφύλλων για βιβλία και διάφορες διαφημίσεις.

Η Γιάνσον έγινε γνωστή μέσα από τα βιβλία της Moomin, στα οποία «πρωταγωνιστούσαν» λευκά, στρογγυλά καρτούν, που έμοιαζαν με ιπποπόταμους. Το πρώτο της βιβλίο Moomin εκδόθηκε το 1945, ωστόσο τη μεγάλη της επιτυχία την έκανε με την έκδοση των δύο επόμενων βιβλίων της ίδιας σειράς. Φημολογείται πως ορισμένους ήρωες του Moomin, η Γιάνσον τούς εμπνεύστηκε μέσα από το οικογενειακό της περιβάλλον.

Πηγή εικόνας: flix.gr

Μια επίσης μεγάλη της επιτυχία ήταν οι εικονογραφήσεις και οι γελοιογραφίες, που έκανε για το περιοδικό Garm· ένα σατιρικό περιοδικό, με πολιτικό περιεχόμενο, το οποίο σχολίαζε τα κακώς κείμενα του πολέμου.

Το 1956, η Τούβε γνώρισε και τη σύντροφό της, Tuulikki Pietila. Η κοινωνία της εποχής εκείνης δεν αποδεχόταν τόσο τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, με αποτέλεσμα οι δύο γυναίκες να συναντιούνται κρυφά, μέχρι το 1960, όταν αποφάσισαν να μείνουν μαζί σε ένα μικρό ακατοίκητο νησί στον Κόλπο της Φινλανδίας.

Η Τούβε Γιάνσον πέθανε στις 27 Ιουνίου 2001, σε ηλικία 86 χρόνων, προσβεβλημένη από τον καρκίνο. Μέχρι τον θάνατό της, η Τούβε είχε χτίσει μια λαμπρή καριέρα και είχε ασχοληθεί με διάφορους κλάδους: έκανε πολλές σκηνικές παραγωγές στο θέατρο, εικονογραφήσεις για χριστουγεννιάτικα περιοδικά, ενώ παράλληλα ήταν και συγγραφέας και ζωγράφος.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Τσεκάνι
Άννα Τσεκάνι
Είναι γεννημένη το 2000 στην Αθήνα. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το πάθος της είναι το αντικείμενο της ψυχολογίας με το οποίο, ωστόσο, ασχολείται προς το παρόν ερασιτεχνικά. Οι ξένες γλώσσες και τα βιβλία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου της χρόνου, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει μέρος στον ρητορικό όμιλο της σχολής της, σε συνέδρια και ημερίδες σχετικά με την διπλωματία και τις Διεθνείς Σχέσεις.