16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Λουκρητία Βοργία

Fe-Memorance: Λουκρητία Βοργία


Της Άννας Τσεκάνι,

Η Λουκρητία Βοργία ήταν προστάτιδα των τεχνών και η σαγηνευτική της παρουσία σε συνδυασμό με την ευγένειά της αποτελούσαν τεράστιο όπλο για την ίδια και τις ραδιούργες βλέψεις της οικογένειάς της.

Η Λουκρητία Βοργία γεννήθηκε στις 18 Απριλίου 1480 και μεγάλωσε στο Σουμπιάνο της Ρώμης. Ήταν κόρη του Ροδερίγου Βοργία και της Βανότσα Κατανέι. Γεννήθηκε σε μια αρκετά ευκατάστατη οικογένεια, ιδιαίτερα γνωστή για τα εγκλήματά της και για τη δίψα του πατέρα της για αύξηση της δύναμης του αδερφού της.

Την παιδική της ηλικία πέρασε στην αυλή των Βοργιών, ενώ σε αρκετά νεαρή ηλικία αρραβωνιάστηκε: στην αρχή, τον Δον Χερουβίν ντε Σεντέλλος και αργότερα τον Γασπάρντο ντε Προσίντα. Ωστόσο, ο ματαιόδοξος πατέρας της, ο οποίος εξελέγη Πάπας, αποφάσισε να διαλύσει τους αρραβώνες της Λουκρητίας και να την παντρέψει εκ νέου με τον Τζιοβάνι Σφόρτσα, τον νόθο γιο του κόμη του Μιλάνου.

Πηγή εικόνας: www.lifo.gr

Πέντε χρόνια αργότερα, ο πατέρας της διέλυσε και αυτόν τον γάμο και η Λουκρητία παντρεύτηκε τον Αλφόνσο του Αραγκόν, νόθο γιο του βασιλιά της Νάπολης. Ωστόσο, ο ίδιος δολοφονήθηκε το 1500 από τον σωματοφύλακά του μετά από εντολή του αδερφού του, Καίσαρα.

Η οικογένεια της Λουκρητίας, διψασμένη για την απόκτηση μεγαλύτερης δύναμης και πλούτου, την παντρεύει ξανά το 1501 με τον Αλφόνσο του Εστ. Στο μεταξύ, το 1505, ο πατέρας της πέθανε, με αποτέλεσμα ο σύζυγός της να γίνει Δούκας της Φεράρα και εκείνη Δούκισσα.

Ο θάνατος του πατέρας της ίσως να αποτελούσε και λύτρωση για την ίδια, αφού κατάφερε να αποκοπεί από το διεφθαρμένο οικογενειακό της περιβάλλον και να χτίσει τη δική της αυλή. Η απαράμιλλη ομορφιά της και η ευγενική της παρουσία προσέλκυαν την τότε καλλιτεχνική ελίτ και τους λόγιους της εποχής.

Με τον άντρα της απέκτησαν 7 παιδιά, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της τελευταίας της γέννας, η Λουκρητία δεν άντεξε και κατέληξε κατά τη διάρκεια του τοκετού, στις 24 Ιουνίου 1519.

Αναφορικά με το όνομα και την οικογένεια της Λουκρητίας, έχουν κυκλοφορήσει πάρα πολλές φήμες. Πολλοί ισχυρίζονται, πως πίσω από τις δολοφονίες συζύγων της βρίσκονταν εκείνη και ο αδερφός της, με τον οποίο φημολογείται πως είχε αναπτύξει αιμομικτικές σχέσεις. Ωστόσο, καμία έγκυρη πηγή δεν μπορεί να επιβεβαιώσει με σιγουριά τις πληροφορίες αυτές.


 

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Τσεκάνι
Άννα Τσεκάνι
Είναι γεννημένη το 2000 στην Αθήνα. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το πάθος της είναι το αντικείμενο της ψυχολογίας με το οποίο, ωστόσο, ασχολείται προς το παρόν ερασιτεχνικά. Οι ξένες γλώσσες και τα βιβλία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου της χρόνου, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει μέρος στον ρητορικό όμιλο της σχολής της, σε συνέδρια και ημερίδες σχετικά με την διπλωματία και τις Διεθνείς Σχέσεις.