24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Δομνίτσα Λανίτου-Καβουνίδου

Fe-Memorance: Δομνίτσα Λανίτου-Καβουνίδου


Της Ραφαέλας – Γεωργίας Τσιμτσιλή,

Η Δομνίτσα Λανίτου-Καβουνίδου υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936. Αποτελεί μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες του ελληνικού αθλητισμού, τον οποίο τίμησε ανά τα χρόνια.

Γεννημένη στις 6 Απριλίου 1914, στη Λεμεσό της Κύπρου, ήταν κόρη του Κύπριου δικηγόρου και πολιτικού, Νικολάου Λανίτη, και της Σαπφούς Κολακίδη. Το 1892, ο Λανίτης ίδρυσε το Γυμναστικό Σύλλογο της Λεμεσού, «Τα Ολύμπια», και παρότρυνε τις κόρες του, από μικρή ηλικία, να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Η Λανίτου, σε ηλικία 14 ετών, νίκησε στο αγώνισμα των 60 μ., στο μήκος και στο ύψος στους Παγκύπριους Αγώνες. Το 1931, μετακόμισε στην Αθήνα μαζί με την αδερφή της, γράφτηκε στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος και το 1939, αποφοίτησε από το Τμήμα της Πολιτικής Επιστήμης, του Παντείου Πανεπιστημίου.

Παράλληλα, έλαβε μέρος στους Πανελλήνιους Αγώνες Γυναικών, σε εφτά αγωνίσματα και θριάμβευσε, λαμβάνοντας την 1η θέση και σπάζοντας έξι πανελλήνια ρεκόρ. Τα ρεκόρ της ήταν τα πρώτα αναγνωρισμένα του γυναικείου φύλου, τα οποία καταγράφηκαν στον κατάλογο του «ΣΕΓΑΣ».

Πηγή εικόνας: www.gazetta.gr

Το 1935, εντάχθηκε στην Εθνική ομάδα και πλέον με προπονητή τον αείμνηστο Ότο Σίμιτσεκ προετοιμάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1936, πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου στα 80 μέτρα μετ’ εμποδίων, που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, και στα 100 μέτρα μετ’ εμποδίων, που έμεινε στα προκριματικά. Κατά τη διάρκεια της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης, ξεχώρισε στον γερμανικό και ευρωπαϊκό τύπο, καθώς της έκαναν αρκετά αφιερώματα.

Το 1941, παντρεύτηκε τον πολιτικό μηχανικό, Κώστα Καβουνίδη, και απέκτησαν τον υιό τους, Σπύρο. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π., έγινε εθελόντρια νοσοκόμα, ενώ, το 1948, οι πρώτοι μεταπολεμικοί Ολυμπιακοί Αγώνες έλαβαν χώρα στο Λονδίνο, όπου αγωνίστηκε στα 80μ μετ’ εμποδίων. Το 1950, σταμάτησε τον πρωταθλητισμό, τα επόμενα χρόνια ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και διετέλεσε Γενική Γραμματέας και μετά Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Αθλητισμού Γυναικών του «ΣΕΓΑΣ». Το 1958, κατέβηκε υποψήφια στην Α΄ Περιφέρεια Αθηνών, με το Κόμμα των Φιλελευθέρων, του Γεωργίου Παπανδρέου.

Έγραψαν για εκείνη πολλοί διανοούμενοι, όπως ο Κωστής Παλαμάς, ο Σικελιανός, ο Σκίπης, η Ταρσούλη κ.α. Ο γιος της, Σπύρος Καβουνίδης, το 2003, έγραψε το βιβλίο, με τίτλο «Δομνίτσα η πρωτοπόρος», ενώ και ο Νικόλαος Αθ. Ζάικος δημοσίευσε, το 2004, το βιβλίο, «Δόμνιτσα Λανίτου – Καβουνίδου». Η Δόμνιτσα Λανίτου άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 97 ετών, στις 20 Ιουνίου 2011.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση Διοικητική Επιστήμη & Δημόσιο Δίκαιο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, έχει ως πάθος τα ταξίδια και αυτή την περίοδο διδάσκεται την Ισπανική γλώσσα.