12.7 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΟι πολιτικοί νάνοι και το εργασιακό νομοσχέδιο

Οι πολιτικοί νάνοι και το εργασιακό νομοσχέδιο


Της Ειρήνης Κοτρούτσου, 

Το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου τις τελευταίες ημέρες έχει πέσει στα τάρταρα, με αποκλειστική ευθύνη των εργατοπατέρων και των εκπροσώπων τους στην Βουλή. Οι κοινοβουλευτικές συζητήσεις είχαν στο επίκεντρό τους τις ψευδείς ειδήσεις, που με απίστευτο θράσος διέσπειραν οι αυτόκλητοι προστάτες των εργαζόμενων, για ένα πραγματικά εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο, το οποίο εισάγει ριζικές αλλαγές και ρυθμίσεις ικανές να βελτιώσουν την εργασιακή πραγματικότητα. Η τακτική της ψευδολογίας τραυματίζει βαθιά την δημοκρατία, καθώς ευτελίζει τον πολιτικό λόγο και καθηλώνει τον αντίπαλο στην απλή διάψευση. Δεν προσφέρει στις ιδεολογικές ζυμώσεις και τις πολιτικές διεργασίες. Από βήματος βουλής, οι πολιτικοί νάνοι με τις τσαρλατανικές μεθόδους τους καλούσαν σε παλλαϊκές κινητοποιήσεις που απέτυχαν παταγωδώς. Οι πάλαι ποτέ λαοπλάνοι πολιτικοί δεν μπορούν πλέον να εμπαίξουν τους εργαζομένους και να τους πουλήσουν παραμύθια με κακούς δράκους και αριστερούς σωτήρες-«πατερούληδες». Η κοινωνία έχει γυρίσει την πλάτη στους καρεκλολάγνους υποκριτές που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και μοιράζουν φτιαχτές ιστορίες από τα κομματικά υπόγεια ωσάν στραγάλια.

Πηγή εικόνας: twitter

Και έφτασε η ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου. Και η αντιπολίτευση που έδινε την «μητέρα των μαχών» απέναντι στο απεχθές και κατάπτυστο νομοσχέδιο, εν τέλει το ψήφισε. Να επιτραπεί στην γράφουσα η χρήση της λέξης «ξεμπρόστιασμα». Ξεμπρόστιασμα γιατί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α μετά από αίτημα του πρωθυπουργού για ονομαστική ψηφοφορία για όλα τα άρθρα, αναγκάστηκε να υπερψηφίσει 56 άρθρα και να δηλώσει «παρών» σε άλλα 17 σε σύνολο 128 άρθρων. Αποκαλύφθηκε το μεγαλείο της πολιτικής αλητείας εκείνων που διαδήλωναν μονάχα για να σώσουν τα συνδικαλιστικά υπερπρονόμια, τα οποία και καταργούνται με το νομοσχέδιο. Πώς να αρνούνταν μέσα στην Βουλή την ψήφιση των προοδευτικών ρυθμίσεων που δίνουν δύναμη στον εργαζόμενο, στην προστασία του οποίου έχουν επενδύσει πολιτικά, θεωρητικά μόνο, καθώς στην πράξη δεν τον στήριξαν ποτέ όπως τον στηρίζει η σημερινή κυβέρνηση. Θα καταστρεφόταν το αριστερό προσωπείο τους.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να περισώσει τα κομμάτια της διαλυμένης προοδευτικής του ταυτότητας, η θολωμένη και αποπροσανατολισμένη σκέψη του τον οδήγησε να καταψηφίσει το άρθρο 55 που κατοχυρώνει το 8ωρο! Το 8ωρο που έλεγαν ότι θα καταργήσει το νομοσχέδιο! Ας μείνει καλύτερα ασχολίαστη η αφέλεια όσων πίστεψαν ότι υπάρχει έστω η παραμικρή πιθανότητα να καταργηθεί το 8ωρο σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θολωμένη σκέψη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α τον έκανε, επίσης, να ψηφίσει «παρών» στο άρθρο 14 που προβλέπει τη δυνατότητα του εργαζομένου να διεκδικεί, σε περίπτωση βίας ή παρενόχλησης, τα δικαιώματά του μέσω της συνδικαλιστικής του οργάνωσης! Ψήφισε «παρών» στο άρθρο 31 που ορίζει τη δυνατότητα του εργαζομένου γονέα να ζητήσει ευέλικτα ωράρια μολονότι προέρχεται από την Οδηγία 1158/2019 που οι ίδιοι υπέγραψαν. Ψήφισε «παρών» στα άρθρα 37 και 45 που ορίζουν την άδεια φροντίδας τέκνου και την άδεια για μονογονεϊκές οικογένειες. Ψήφισε «παρών» στο άρθρο 56 που περιορίζει τη δυνατότητα των εργοδοτών να καταστρατηγούν το διάλειμμα για να επεκτείνουν αυθαίρετα το ωράριο των εργαζομένων. Ψήφισε «παρών» στο άρθρο 70 που προβλέπει τη δυνατότητα των παρόχων υπηρεσιών delivery να συνδικαλίζονται. Ψήφισε «παρών» στο άρθρο 85 που απαγορεύει τη χρηματοδότηση συνδικαλιστικών οργανώσεων από τους εργοδότες και πολιτικά κόμματα. Καταψήφισε τις διατάξεις της Επιθεώρησης Εργασίας, περιλαμβανομένων των άρθρων 122 και 123 που προβλέπουν ευκολότερη διαδικασία επιβολής κυρώσεων και έκδοση διαταγής πληρωμής. Το Κίνημα Αλλαγής στήριξε συνολικά 74 διατάξεις , το ΜέΡΑ25 υπερψήφισε 6 άρθρα, ενώ η Ελληνική Λύση ψήφισε θετικά 21 άρθρα.

Πηγή εικόνας: in.gr

Ψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο που κατοχυρώνει το 8ωρο, διασφαλίζει την υπερωριακή αμοιβή με την κάρτα ψηφιακής εργασίας, διευρύνει το φάσμα προστασίας από τις απολύσεις και σέβεται τον προσωπικό χρόνο και την οικογενειακή ζωή του εργαζομένου, μέσα από την θεσμοθέτηση της δυνατότητας διευθέτησης των ωρών εργασίας. Η πολιτική απατεωνιά και τα στενά κομματικά συμφέροντα των αριστερών τυχοδιωκτών που λυμαίνονται αυτόν τον τόπο δεν τους επιτρέπουν να αναγνωρίσουν ότι η χώρα εκσυγχρονίζεται με μια δεξιά κυβέρνηση στο τιμόνι. Η Ελλάδα αλλάζει και αποδεικνύει ότι είναι ένα ευρωπαϊκό και προοδευτικό κράτος που προστατεύει την εργασία, αποτινάσσει τις αναχρονιστικές ιδέες και αποδεσμεύεται από την μέγγενη του κακώς εννοούμενου συνδικαλισμού.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ειρήνη Κοτρούτσου
Ειρήνη Κοτρούτσου
Γεννημένη στην Αθήνα το 2002, είναι φοιτήτρια της Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι λάτρης των μοντέλων προσομοίωσης των συνεδριάσεων του Ο.Η.Ε. και της ρητορικής. Στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων βρίσκονται ζητήματα που άπτονται της πολιτικής και της οικονομίας. Η συμμετοχή της στα κοινά την γεμίζει ενέργεια. Της αρέσει το θέατρο, αγαπημένοι της συγγραφείς ο Νίτσε και ο Καζαντζάκης και αγαπημένος της ποιητής ο Καβάφης.