18.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Μαριάνε Μπραντ

Fe-Memorance: Μαριάνε Μπραντ


Της Άννας Τσεκάνι,

Η Μαριάνε Μπραντ ήταν Γερμανίδα ζωγράφος, φωτογράφος, γλύπτρια, καθώς και σχεδιάστρια, η οποία επηρέασε αισθητά τον χώρο των καλών τεχνών μέσα από το έργο και την αισθητική της.

Η Μαριάνε Μπραντ (Marianne Brandt) γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1893 στο Κέμνιτς της Σαξονίας, στη Γερμανία.

Το 1911, είχε την πρώτη της ακαδημαϊκή επαφή με την τέχνη μέσα από την ιδιωτική σχολή Τέχνης στη Βαϊμάρη, ενώ συνέχισε αργότερα στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Βαϊμάρης, όπου και σπούδασε ζωγραφική στο πλευρό διαφόρων καλλιτεχνών της εποχής.

Το 1919, παντρεύτηκε τον Νορβηγό ζωγράφο Erik Brandt, με τον οποίο ξεκίνησαν την καλλιτεχνική μελέτη και εξερεύνηση, ταξιδεύοντας στο Παρίσι και τη Νότια Γαλλία, ενώ παράλληλα ξεκίνησε να εργάζεται στο εργαστήρι μετάλλων μαζί με τον Laszlo Moholy Nagy, ο οποίος την επηρέασε βαθύτατα στις ιδέες, που ανέπτυξε.

Πηγή εικόνας: https://el.m.wikipedia.org/wiki/Αρχείο:Marianne_Brandt.jpg

Συνέχισε την ακαδημαϊκή της εκπαίδευση στο Bauhaus, για το οποίο, το 1926, σχεδίασε δύο φωτιστικά. Το 1927, έγινε υπεύθυνη του εργαστηρίου μετάλλων για τεχνικά πειράματα φωτισμού, ενώ, από το 1928 μέχρι το 1929, ήταν και διευθύντρια του εργαστηρίου.

Το 1929, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη σχολή και να εργαστεί στο στούντιο του Βάλτερ Γκρόπιους στο Βερολίνο, ενώ, μέχρι το 1932, εργάστηκε και ως σχεδιάστρια στο Ρούπελβερκ, σε ένα αντίστοιχο εργαστήρι μετάλλων.

Το 1955, αποφάσισε να αποσυρθεί από τον χώρο, καθώς η κατάσταση της υγείας της δεν της επέτρεπε σε μεγάλο βαθμό να αφοσιωθεί με ζήλο στο έργο της.

Η Μαριάνε Μπραντ απεβίωσε στις 18 Ιουνίου 1983 στο Κίρχμπεργκ της Σαξονίας. Η Μαριάνε επηρέασε αισθητά τον χώρο της αρχιτεκτονικής μέσα από το έργο της και κυρίως μέσα από τα βιομηχανικά προϊόντα από μέταλλο και γυαλί, ενώ παράλληλα είχε ασχοληθεί και με τη φωτογραφία και το φωτομοντάζ.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Τσεκάνι
Άννα Τσεκάνι
Είναι γεννημένη το 2000 στην Αθήνα. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το πάθος της είναι το αντικείμενο της ψυχολογίας με το οποίο, ωστόσο, ασχολείται προς το παρόν ερασιτεχνικά. Οι ξένες γλώσσες και τα βιβλία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου της χρόνου, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει μέρος στον ρητορικό όμιλο της σχολής της, σε συνέδρια και ημερίδες σχετικά με την διπλωματία και τις Διεθνείς Σχέσεις.