21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Καίτη Παπανίκα

Fe-Memorance: Καίτη Παπανίκα


Της Άννας Τσεκάνι,

Η Καίτη Παπανίκα γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1942 στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής. Από μικρή ηλικία, φάνηκε να έχει μια κλίση προς την υποκριτική, γεγονός που την ώθησε να σπουδάσει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου, από όπου και αποφοίτησε με άριστα.

Είχε την ευκαιρία στη δραματική σχολή να έρθει σε επαφή με σημαντικά πρόσωπα του τότε χώρου, όπως η Κατίνα Παξινού, η Άννα Συνοδινού, ο Λυκούργος Καλλέργης και πολλοί άλλοι. Παράλληλα με τις σπουδές της, σπούδασε και κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών, ενώ συμμετείχε και σε φεστιβάλ ποίησης, πετυχαίνοντας να διαπρέψει και να βραβευτεί.

Το ντεμπούτο της στο θέατρο έκανε με το έργο «Το υπόγειο της Λέλας», του Ιμπροχώρη, το 1964. Αργότερα, συνέχισε να συνεργάζεται με διάφορους θιάσους στο πλευρό γνωστών ηθοποιών.

Πηγή εικόνας: https://www.protothema.gr/greece/article/687661/efuge-apo-ti-zoi-i-ithopoios-kaiti-papanika/

Ασχολήθηκε και με τον χώρο του κινηματογράφου, το 1963, με την ταινία «Μας κρύβουν τον ήλιο». Φημολογείται πως συμμετείχε σε πάνω από 50 παραγωγές, ωστόσο η ταινία «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη» (1968) αποτέλεσε σταθμό για την καριέρα της, κάνοντάς την ευρέως γνωστή.

Με τον σύζυγό της, Θόδωρο Κατσαδράμη, πρωταγωνίστησαν στη σειρά «Ένα ευτυχισμένο ζευγάρι», ενώ, παράλληλα, συμμετείχε και σε παραγωγές της κρατικής τηλεόρασης. Είχε την τύχη να διδάξει στη Δραματική Σχολή του Αντώνη Ανδριόπουλου, ενώ ασχολήθηκε και με τον χώρο της πολιτικής, ως δημοτική σύμβουλος στον τόπο καταγωγής της.

Απεβίωσε στις 12 Ιουνίου 2017 σε ηλικία 74 χρόνων, χτυπημένη από τον καρκίνο, με τον οποίο πάλευε για πάνω από 7 χρόνια. Αποτέλεσε μια σπουδαία ηθοποιό και μητέρα, η οποία τιμήθηκε, μάλιστα, για την ερμηνεία της με το Κρατικό Βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού το 1991.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Τσεκάνι
Άννα Τσεκάνι
Είναι γεννημένη το 2000 στην Αθήνα. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το πάθος της είναι το αντικείμενο της ψυχολογίας με το οποίο, ωστόσο, ασχολείται προς το παρόν ερασιτεχνικά. Οι ξένες γλώσσες και τα βιβλία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου της χρόνου, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει μέρος στον ρητορικό όμιλο της σχολής της, σε συνέδρια και ημερίδες σχετικά με την διπλωματία και τις Διεθνείς Σχέσεις.