23.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Τζούντι Χόλιντεϊ

Fe-Memorance: Τζούντι Χόλιντεϊ


Της Νικολέττας Ανδρεοπούλου,

H Τζούντι Χόλιντεϊ ήταν Αμερικανίδα βραβευμένη ηθοποιός, που γεννήθηκε 21 Ιουνίου 1921 στη Νέα Υόρκη.

Από μικρή ηλικία, η Τζούντι είχε επαφή με την τέχνη, καθώς η μητέρα της ήταν δασκάλα πιάνου και από 4 χρονών ασχολήθηκε με το κλασικό μπαλέτο. Η πρώτη σχέση με το θέατρο ήταν στα γυμνασιακά της χρόνια, παίζοντας σε διάφορες παραστάσεις, ενώ η πρώτη της δουλειά ήταν υπάλληλος σε τηλεφωνικό κέντρο στο Mercury Τheater.

H καριέρα της ξεκίνησε κάνοντας εμφανίσεις σε νυχτερινά μαγαζιά στην αρχή με ένα γκρουπ, που ονομαζόταν The Reveurs, και αργότερα μόνη της. Αυτές οι εμφανίσεις συνεχίστηκαν έως το 1944 με την εμφάνισή της στον κινηματόγραφο και το 1945 στο Βroadway. Αμέτρητες οι παραστάσεις και οι παραγωγές που συμμετείχε, με πολύ σημαντικό τον ρόλο της απατημένης συζύγου στην ταινία Adam’s Rib, που εμφανίστηκε πλάι στους Σπένσερ Τρέισι και Κάθριν Χέπμπορν, και της χάρισε αναγνωρισιμότητα. Το αποκορύφωμα της καριέρας της ήταν η ταινία Born Yesterday, που της χάρισε το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου και τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Δράμα.

Πηγή εικόνας: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fe/Judy_Holliday.jpg

Το 1950, η Τζούντι συμπεριλήφθηκε, μαζί με άλλα μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας, σε μια λίστα με «Φιλο-κομμουνιστές». Ύστερα από τη νομική διαμάχη, η Χόλιντεϊ κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον Επιτροπής Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων του Κογκρέσου για τη σχέση της με το Κομμουνιστικό Κόμμα. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού ήταν η Χόλιντεϊ να «εξοριστεί» τόσο από το ραδιόφωνο όσο και από την τηλεόραση.

Μετά από αρκετά χρόνια απουσίας, η Τζούντι επέστρεψε στον κινηματογράφο, ώσπου στις 7 Ιουνίου 1945 πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο. Πέντε χρόνια από τον θάνατό της, τής απονεμήθηκε ένα αστέρι στην οδό Hall Of Fame, στο Λος Αντζελες.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Γεννημένη στη Κεφαλονιά το 2000, απ’ όπου και κατάγεται, είναι τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας, Mέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση Δημόσιες Σχέσεις και Μάρκετινγκ. Από μικρή ηλικία ασχολείται με το χορό και τη γυμναστική, ενώ μεγάλη της αγάπη είναι τα ταξίδια. Είναι πολύ δημιουργική και λατρεύει την ενασχόληση με τις τέχνες και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μελλοντικός στόχος της είναι να εξελιχθεί όσο περισσότερο μπορεί στον χώρο της επικοινωνίας και των μέσων.