19.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Ντόροθι Γκις

Fe-Memorance: Ντόροθι Γκις


Της Νικολέττας Ανδρεοπούλου, 

Η Ντόροθι Γκις γεννήθηκε το 1898 και μαζί με την αδελφή της, Λίλιαν, υπήρξαν από τις πιο εμβληματικές Αμερικανίδες ηθοποιούς της εποχής των βουβών ταινιών.

Η Ντόροθι μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και αργότερα μετακόμισε μαζί με τη μητέρα της και την αδελφή της στην Ιντιάνα, μετά από την εγκατάλειψη από τον πατέρα της. Πρώτη της εμφάνιση στη σκηνή έκανε σε ηλικία 4 ετών. H στενή φιλία με την ηθοποιό Μαίρη Πίκφορντ έδωσε στις αδελφές Γκις την ευκαιρία να γνωρίσουν τον σκηνοθέτη Γκρίφιθ, ο οποίος αμέσως τους έδωσε μικρούς ρόλους σε σειρές και αργότερα συμβόλαιο με το στούντιό του.

Πηγή εικόνας: https://en.wikipedia.org/wiki/Dorothy_Gish

Η Ντόροθι, ξεκινώντας από μικρούς ρόλους, όπως στο An Unseen Enemy, συνέχισε μία λαμπρή καριέρα με συμμετοχές σε σπουδαίες ταινίες και σειρές, όπως Home, Sweet Home, The Sisters, Hearts of the World and Orphans of the Storm. Πολλοί, μάλιστα, θεωρούσαν τη Ντόροθι μεγαλύτερο ταλέντο από την αδελφή της, συγκρίνοντας οι κριτικοί τα δύο κορίτσια συνεχώς.

Ενώ η καριέρα της Ντόροθι είχε εκτοξευθεί, ιδιαίτερα μετά τη μεταγραφή της στην Paramount Pictures, ένα αναπάντεχο ατύχημα το 1914 σταμάτησε πρόωρα την κινηματογραφική της καριέρα. Ένα χτύπημα από αγωνιστικό αυτοκίνητο τραυμάτισε σοβαρά της Γκις, δημιουργώντας μεγάλη ανησυχία στον Τύπο της εποχής.

Αφού σώθηκε από αυτό το μεγάλο και τραυματικό γεγονός, η Ντόροθι κατάφερε να επιστρέψει στις οθόνες την εποχή που οι ταινίες είχαν γίνει πλέον οπτικοακουστικές. Εκείνη την περίοδο, συμμετείχε σε διάφορες παραγωγές, ωστόσο επικεντρώθηκε κυρίως στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο κι η τελευταία της ταινία ήταν το The Criminal, το 1968.

H Γκις πέθανε στις 4 Ιουνίου 1968 από βρογχοπνευμονία ύστερα από δύο χρόνια νοσηλείας στην Ιταλία.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Γεννημένη στη Κεφαλονιά το 2000, απ’ όπου και κατάγεται, είναι τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας, Mέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση Δημόσιες Σχέσεις και Μάρκετινγκ. Από μικρή ηλικία ασχολείται με το χορό και τη γυμναστική, ενώ μεγάλη της αγάπη είναι τα ταξίδια. Είναι πολύ δημιουργική και λατρεύει την ενασχόληση με τις τέχνες και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μελλοντικός στόχος της είναι να εξελιχθεί όσο περισσότερο μπορεί στον χώρο της επικοινωνίας και των μέσων.