20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Έλεν Κέλερ

Fe-Memorance: Έλεν Κέλερ


Της Νικολέττας Ανδρεοπούλου,

Η Έλεν Άνταμς Κέλερ γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου 1880 στην Αλαμπάμα. Ήταν Αμερικανίδα συγγραφέας, ακτιβίστρια και λέκτορας, που άφησε το στίγμα της μέσα από το έργο της.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής της κυλούσαν ήρεμα μαζί με τα αδέλφια της. Το 1882, η Έλενα αρρωσταίνει με πολύ υψηλό πυρετό, που περιγράφηκε από τους γιατρούς τότε ως «οξεία συμφόρηση του εγκεφάλου». Λίγες μέρες μετά την εκδήλωση της νόσου, παρατηρείται ότι η Έλεν έμεινε τυφλή και κουφή. Η μόνη επικοινωνία που είχε ήταν με την εξάχρονη κόρη της μαγείρισσας με μικρές χειρονομίες, ώσπου, έως τα 7 έτη της, οι δυο τους είχαν δημιουργήσει περισσότερα από 60 σήματα. Ωστόσο, η νόσος οδηγούσε την Έλεν σε άγρια ξεσπάσματα οργής, καθώς γινόταν επιθετική σε όλους.

Παρά τις προτάσεις συγγενών και φίλων, για τον εγκλεισμό της σε ίδρυμα, η μητέρα της, Κάθριν, με προτροπή του Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, απευθύνθηκε σε μια σχολή τυφλών στη Βοστώνη, όπου ανέθεσαν την Έλεν σε μία νεαρή δασκάλα με θέματα όρασης, την Αν Σάλιβαν, που αποτέλεσε και δασκάλα ζωής της Έλεν.

Πηγή εικόνας: https://liminal.eu/helen-keller-anthropos-tis-pebtis/

Η μικρή Έλεν αρνούνταν, στην αρχή, να συνεργαστεί με την Aν, ωστόσο με πολύ υπομονή κατάφερε να σχηματίζει τις λέξεις στη παλάμη της Ελεν, καταφέρνοντας να την κάνει να μάθει τη λέξη «νερό». Το παιχνίδι των λέξεων ενθουσίασε τη μικρή, ώσπου εκείνη την μέρα έμαθε πάνω από 30 λέξεις.

Τα επόμενα χρόνια από το 1890, η Έλεν παρακολούθησε μαθήματα σε ένα σχολείο για κωφούς και μετέπειτα σε μεγάλα πανεπιστήμια. H Κέλερ έγινε το πρώτο τυφλό άτομο που έλαβε  Bachelor of Arts. Η Κέλερ διέθετε μια σειρά από δεξιότητες, όπως το διάβασμα χειλιών με την αφή, τον κώδικα Μπράιγ, τον συλλαβισμό με τα δάχτυλα και την ομιλία, φυσικά. Με τη βοήθεια της Σάλιβαν, η Κέλερ γράφει το πρώτο της βιβλίο, “The Story of My Life”, στο οποίο συνοψίζεται η ιστορία του τυφλού και κωφάλαλου κοριτσιού και η μεταμόρφωσή του σε φοιτήτρια.

Η Κέλερ ήταν μια αποφασιστική γυναίκα, που πάλεψε χρόνια για τα άτομα με αναπηρία και τα δικαιώματα των γυναικών, απέκτησε στενές σχέσεις με τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του κόσμου, τιμήθηκε για το έργο και τη δράση της, ενώ ο πρόεδρος Τζόνσον τής απένειμε το μετάλλιο “Presidential Medal of Freedom”, μια από τις μεγαλύτερες τιμητικές διακρίσεις στην Αμερική. Η δυναμική αυτή γυναίκα απεβίωσε την 1η Ιουνίου 1968 σε ηλικία 88 ετών από φυσικά αιτία.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Γεννημένη στη Κεφαλονιά το 2000, απ’ όπου και κατάγεται, είναι τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας, Mέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση Δημόσιες Σχέσεις και Μάρκετινγκ. Από μικρή ηλικία ασχολείται με το χορό και τη γυμναστική, ενώ μεγάλη της αγάπη είναι τα ταξίδια. Είναι πολύ δημιουργική και λατρεύει την ενασχόληση με τις τέχνες και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μελλοντικός στόχος της είναι να εξελιχθεί όσο περισσότερο μπορεί στον χώρο της επικοινωνίας και των μέσων.