17.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Αλίσια Νας

Fe-Memorance: Αλίσια Νας


Της Ραφαέλας – Γεωργίας Τσιμτσιλή, 

Η Αλίσια Νας ήταν φυσικός και μία από τις 16 μόνο γυναίκες του τμήματος φυσικής στο MIT, στην τάξη του 1955.

Η Αλίσια Λαρδέ Λόπεζ-Χάρισον ήταν η κόρη του γιατρού Κάρλου Λαρδέ και της Αλίσια Λόπεζ-Χάρισον. Γεννήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 1933 στο Ελ Σαλβαδόρ και είχε δύο αδέρφια, τον Κάρλο και τον Ρολάντο. Η οικογένεια της Αλίσια μιλούσε αγγλικά, ισπανικά και γαλλικά και ταξίδεψε αρκετά στο εξωτερικό. Όταν, ήταν ακόμη μικρή, εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Αμερική και εκείνη φοίτησε στο καθολικό σχολείο Marymount στο Μανχάταν.

Αφού αποφοίτησε από το Marymount, η Αλίσια έγινε δεκτή στο Massachusetts Institute of Technology (MIT), για να σπουδάσει φυσική. Εκεί γνώρισε τον σύζυγό της, μαθηματικό και οικονομολόγο Τζον Φόρμπς Νας. Ο Νας ήταν καθηγητής στο πανεπιστήμιο, ενώ η Αλίσια μία από τις φοιτήτριές του και τελικά παντρεύτηκαν το 1957. Η Αλίσια εργάστηκε για χρόνια στην Con Edison ως προγραμματίστρια συστήματος και αργότερα για το σύστημα New Jersey Transit.

Πηγή εικόνας: www.bbc.com

Ωστόσο, η Αλίσια εγκατέλειψε τις επαγγελματικές τις φιλοδοξίες, για να στηρίξει τον Νας, ο οποίος είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια. Αν και στην αρχή προσπάθησε να κρατήσει κρυφή την ασθένεια του Νας, με σκοπό να προστατέψει το όνομα και την καριέρα του, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, τον εισήγαγε ακούσια στην ιδιωτική ψυχιατρική κλινική McLean Hospital στη Βοστώνη. Ο γιος τους, Τζον Τσαρλς Μάρτιν Νας, έγινε μαθηματικός και διαγνώσθηκε με σχιζοφρένεια, όπως ο πατέρας του.

Το 1963, οι Νας έλαβαν διαζύγιο, αλλά η Αλίσια, το 1970, δέχτηκε να συζήσουν ξανά, αφού εκείνος αγωνιζόταν, για να επιβιώσει. Με την αγάπη, την υπομονή και τη βοήθειά της, ο Νας κατάφερε να επιστρέψει εκ νέου στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Πρίνστον και να τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ στα οικονομικά το 1994. Το 2011, οι Νας παντρεύτηκαν ξανά. Η Αλίσια έγινε υπέρμαχη της ψυχικής υγείας, διοργανώνοντας εράνους και δίνοντας ομιλίες, με στόχο τηn ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ψυχικές ασθένειες.

Το 2015, ο Νας τιμήθηκε με το Βραβείο Άμπελ στο Όσλο της Νορβηγίας, αλλά καθώς επέστρεφαν στο σπίτι τους, το ταξί που επέβαιναν χτύπησε σε ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα. Οι Νας σκοτώθηκαν στο αυτοκινητιστικό δυστύχημα, στις 23 Μαΐου, σε ηλικία 86 και 82 ετών.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση Διοικητική Επιστήμη & Δημόσιο Δίκαιο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, έχει ως πάθος τα ταξίδια και αυτή την περίοδο διδάσκεται την Ισπανική γλώσσα.