16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Μάργκαρετ Ράδερφορντ

Fe-Memorance: Μάργκαρετ Ράδερφορντ


Της Νικολέττας Ανδρεοπούλου,

H Μάργκαρετ Ράδερφορντ γεννήθηκε τον Μάιο του 1892 και ήταν μία πολύ σπουδαία Αγγλίδα ηθοποιό της γενιάς της. Πολλές οι επιτυχίες της τόσο στο θέατρο, αλλά και σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές.

Τα παιδικά χρόνια της Μάργκαρετ αποτέλεσαν μία μαύρη σελίδα στη ζωή της. Ο πατέρας της, Γουίλιαμ Ραδερφοντ Μπεν, έπασχε από ψυχικές διαταραχές, φτάνοντας στο σημείο να δολοφονήσει ακόμα και τον πατέρα του, μέχρι που νοσηλεύτηκε έως το τέλος της ζωής του στο Broadmoor Criminal Lunatic Asylum. Η Μάργκαρετ μετακόμιζε συνεχώς με τη βοήθεια συγγενών της, ελπίζοντας να ξεκινήσει μια νέα ζωή μακριά από τα προβλήματα του πατέρα της, μέχρι που η έγκυος τότε μητέρα της αυτοκτόνησε όσο βρίσκονταν στο Λονδίνου. Οι ψυχικές ασθένειες των γονιών της δημιούργησαν φόβο, κρίσεις άγχους και κατάθλιψη στη Μάργκαρετ, στοιχειώνοντας το υπόλοιπο της ζωής της.

Πηγή εικόνας: https://www.athinorama.gr/cinema/article/oi_5_kaluteres_metafores_tis_agkatha_kristi_sto_sinema-2529495.html

Ύστερα από πολλές δυσκολίες, η Μάργκαρετ κατάφερε να διαπρέψει για το ταλέντο και τη λάμψη της. Στο προσκήνιο ήρθε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη συμμετοχή της στις ταινίες του David Lean, Blithe Spirit (από το ομότιτλο έργο του Noel Coward) και του Anthony Asquith, The Importance of Being Earnest (από το ομότιτλο θεατρικό έργο του Oscar Wilde). Αμέτρητες οι συμμετοχές της και οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι τόσο στο θέατρο όσο και στη φιλμογραφία, καθιστώντας την μία από τις πιο επιτυχημένες ηθοποιούς της εποχής. Αποκορύφωμα στην καριέρα της ήταν η κατάκτηση του Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου και της Χρυσής Σφαίρας για τον ρόλο της ως Δούκισσα του Μπράιτον στη ταινία ΤΗΕ VIPS το 1963. Ακολούθησαν σημαντικοί ρόλοι τη δεκαετία του 1960, όπως, φυσικά, ο πρωταγωνιστικός ρόλος ως Μiss Marple, ένας χαρακτήρας της Αγκάθα Κρίστι, σε μία σειρά τεσσάρων ταινιών.

Εκτός της καριέρας της στην υποκριτική, η Μάργκαρετ έζησε έναν μεγάλο έρωτα με τον ηθοποιό Στριντζ Ντέιβις και υιοθέτησαν ανεπίσημα τότε τον συγγραφέα Γκόρντον Λάνγκλεϊ Χολ, στα είκοσί του χρόνια. Η ηθοποιός ξεχώρισε για την προσωπικότητά της και έχει, επίσης, τιμηθεί από τη Βασίλισσα της Αγγλίας με τον ανώτερο τίτλο τιμής της Βρετανίας, Ντέιμ. Η Μάργκαρετ έπασχε, τα τελευταία χρόνια της ζωής της, από Αλτσχάιμερ και τελικά άφησε την τελευταία της πνοή στις 22 Μαΐου 1972.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Γεννημένη στη Κεφαλονιά το 2000, απ’ όπου και κατάγεται, είναι τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας, Mέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση Δημόσιες Σχέσεις και Μάρκετινγκ. Από μικρή ηλικία ασχολείται με το χορό και τη γυμναστική, ενώ μεγάλη της αγάπη είναι τα ταξίδια. Είναι πολύ δημιουργική και λατρεύει την ενασχόληση με τις τέχνες και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μελλοντικός στόχος της είναι να εξελιχθεί όσο περισσότερο μπορεί στον χώρο της επικοινωνίας και των μέσων.