20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Γκίλντα Ράντνερ

Fe-Memorance: Γκίλντα Ράντνερ


Της Ραφαέλας – Γεωργίας Τσιμτσιλή,

Η Γκίλντα Ράντνερ ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός και κωμικός και αποτέλεσε ένα από τα επτά μέλη της εβδομαδιαίας κωμικής τηλεοπτικής εκπομπής “Saturday Night Live” του NBC. Όντας ικανή ηθοποιός και σεναριογράφος κωμικών σκετς, το 1978 κέρδισε βραβείο Emmy για την παρουσία της στην εκπομπή.

Η Γκίλντα γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου 1946 από Εβραίους γονείς, στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν. Ήταν πολύ κοντά με τον πατέρα της, Χέρμαν Ράντνερ, ο οποίος την πήγε θέατρο και μιούζικαλ, τόσο στο Ντιτρόιτ, όσο και στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης. Όπως αργότερα εξομολογήθηκε η ίδια, ο πατέρας της πέθανε από όγκο στον εγκέφαλο, όταν εκείνη ήταν δεκατεσσάρων ετών.

Η Ράντνερ ήταν υπέρβαρη ως παιδί και αγωνίστηκε με διατροφικές διαταραχές για πολλά χρόνια. Αφού αποφοίτησε από το ιδιωτικό σχολείο Liggett, ξεκίνησε να σπουδάζει θεατρολογία και αυτοσχεδιασμό στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Δεν αποφοίτησε ποτέ, γιατί μετακόμισε το 1969 στο Τορόντο. Εκεί έκανε το ντεμπούτο της, με την παράσταση “Godspell” στο Royal Alexandra Theatre (1972), ενώ, επιπλέον, εμφανιζόταν στο κλαμπ The Second City.

Πηγή εικόνας: www.wsj.com

Το 1974, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στη ραδιοφωνική κωμική εκπομπή “The National Lampoon Radio Hour”, μαζί με τους Bill Murray, Chevy Chase και άλλους. Έπειτα, επιλέχθηκε για το αρχικό καστ του θεάματος “SNL” και εισήγαγε ιδιαίτερα εκκεντρικούς ρόλους, όπως αυτός της Emily Litella, μίας ηλικιωμένης γυναίκας, που αντιμετώπιζε προβλήματα ακοής. Το 1978, αποχώρησε από την εκπομπή “SNL”, έχοντας κερδίσει βραβείο Emmy και συνέχισε την υποκριτική σε άλλους χώρους.

Το 1982, στην ταινία “Hanky Panky”, γνώρισε τον ηθοποιό, Τζιν Γουάιλντερ, και τον ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά, όπως δήλωσε η ίδια. Ήταν ήδη παντρεμένη με τον κιθαρίστα, Τζορτζ Σμιθ, αλλά χώρισαν λίγο αργότερα. Συνεργάστηκαν ξανά στην ταινία “Haunted Honeymoon”, το 1984, και λίγους μήνες μετά παντρεύτηκαν στο Σαν-Τροπέ της Γαλλίας. Συνολικά έλαβε μέρος σε πέντε ταινίες, κατά το διάστημα 1980-1985.

Η Ράντνερ πέθανε στις 20 Μαΐου 1989 από καρκίνο στις ωοθήκες. Λίγο καιρό νωρίτερα, είχε γράψει το βιβλίο, “It’s Always Something”, στο οποίο μίλησε για τη δική της εμπειρία με τη στειρότητα, τον καρκίνο και τη σχέση της με τον Γουάιλντερ.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση Διοικητική Επιστήμη & Δημόσιο Δίκαιο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, έχει ως πάθος τα ταξίδια και αυτή την περίοδο διδάσκεται την Ισπανική γλώσσα.