17.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Ντέινα Πλέιτο

Fe-Memorance: Ντέινα Πλέιτο


Της Ραφαέλας – Γεωργίας Τσιμτσιλή,

Η Ντέινα Πλέιτο ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός και μοντέλο. Έγινε γνωστή με τον ρόλο της Κίμπερλι στην κωμική σειρά “Different Strokes”, για την οποία έλαβε υποψηφιότητα για το βραβείο “Young Artist”.

Η Ντάνα Μισέλ Στρέιν γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1964, στο Maywood της Καλιφόρνια, από την έφηβη τότε Λίντα Στρέιν. Σε ηλικία εφτά μηνών, υιοθετήθηκε από την οικογένεια Πλέιτο και μεγάλωσε στο Σαν Φερνάντο της Καλιφόρνια. Οι θετοί της γονείς χώρισαν, όταν εκείνη ήταν τριών και έζησε με την μητέρα της. Η Πλέιτο, σε ηλικία 7 ετών, ξεκίνησε τις τηλεοπτικές διαφημίσεις, για διαφορετικές μεταξύ τους εταιρείες, όπως η “Kentucky Fried Chicken” και η “Dole” και συμμετείχε σε περισσότερες από 100 διαφημίσεις στην καριέρα της.

Εμφανίστηκε πρώτη φορά στην τηλεόραση το 1973 στην τηλεοπτική εκπομπή “The Six Million Dollar Man”, ενώ ο πρώτος της πρωταγωνιστικός ρόλος ήρθε στην τηλεοπτική ταινία “Beyond the Bermuda Triangle” και σε ηλικία 13 ετών πρωταγωνίστησε στην ταινία τρόμου “Return to Buggy Creek”. Κατά τη διάρκεια μίας σύντομης εμφάνισής της στο “The Gong Show”, εντοπίστηκε από έναν παραγωγό και πήρε τον ρόλο της στην κωμική σειρά “Different Strokes” (1978-1986). Γνώρισε γρήγορα μεγάλη επιτυχία, η προσωπική της ζωή έλαβε μεγάλη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ παράλληλα ξεκίνησε την κατάχρηση ουσιών και οινοπνεύματος.

Πηγή εικόνας: GrowingPainsFandom.com.

Το 1984, η Πλέιτο παντρεύτηκε τον κιθαρίστα της ροκ, Λάνυ Λάμπερτ, και έφεραν στον κόσμο το παιδί τους, Τάιλερ Έντουαρντ Λάμπερτ, τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Το 1988, μία βδομάδα μετά τον θάνατο της θετής της μητέρας, το ζευγάρι χώρισε και η Πλέιτο έχασε την επιμέλεια του Τάιλερ. Μετά το τέλος του “Different Strokes”, προσπάθησε να καθιερωθεί ως «σοβαρή» ηθοποιός, αλλά δεν κατάφερε να βγει από τις σκιές της κωμικής σειράς, στην οποία είχε στηρίξει την καριέρα της. Έτσι, πόζαρε για το εξώφυλλο του Playboy τον Ιούνιο του 1989 και συμμετείχε σε πολλές ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού, όπως το “Bikini Beach Rac”, αλλά και σε ταινίες ερωτικού περιεχομένου.

Η Πλέιτο αγωνίστηκε με τη φτώχεια και την ανεργία και συνελήφθη δύο φορές στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τελικά, πέθανε σε ηλικία 34 ετών, στις 8 Μαΐου 1999, από υπερβολική δόση συνταγογραφούμενων φαρμάκων, μετά από μακρά μάχη με τον εθισμό.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση Διοικητική Επιστήμη & Δημόσιο Δίκαιο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, έχει ως πάθος τα ταξίδια και αυτή την περίοδο διδάσκεται την Ισπανική γλώσσα.