22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός"Black Legion": Μια παλιά ταινία, πάντα επίκαιρη!

“Black Legion”: Μια παλιά ταινία, πάντα επίκαιρη!


Του Μιχάλη Σταματόπουλου, 

Η ταινία “Black Legion” άνοιξε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1937, αλλά είναι μια ταινία που παραμένει επίκαιρη. Στην ταινία αυτή, που σκηνοθετήθηκε από τους Archie Mayo και Michael Curtiz, πρωταγωνιστούν μια ομάδα παλιών θρυλικών ηθοποιών, όπως οι Humphrey Bogart, Dick Foran, Erin O’Brien-Moore και Ann Sheridan. Ας πάρουμε, όμως, την υπόθεση από την αρχή.

Στις Η.Π.Α., την περίοδο του Μεσοπολέμου, ο Φρανκ Τέιλορ είναι υπάλληλος σε ένα εργοστάσιο και απολαμβάνει μια ήρεμη οικογενειακή ζωή, μέχρι τη στιγμή που στη δουλειά του θα χρειαστεί να βρεθεί κάποιος που θα γίνει ο καινούριος επιστάτης της μονάδας. Οι δύο πιο ισχυροί υποψήφιοι είναι ο πρωταγωνιστής Φρανκ και ένας Πολωνοαμερικανός συνάδελφός του, Τζόι Ντομπρόφσκι. Ο πρώτος είναι παλαιότερος στη δουλειά του, ενώ ο δεύτερος, αν και νεότερος, είναι πιο μορφωμένος και προσπαθεί πάρα πολύ σκληρά στο να πετυχαίνει τους εργασιακούς του στόχους. Τελικά, τη θέση του επιστάτη αναλαμβάνει ο νεαρός Τζόι Ντομπρόφσκι.

Πηγή Εικόνας: IMDb.com

O Φρανκ έχει δεχτεί φοβερό πλήγμα που έχασε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία για εργασιακή ανέλιξη, με τον καλύτερό του φίλο, Εντ, να τον συμβουλεύει ότι στη ζωή υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα από την εργασία και την αύξηση του μισθού. Οι μέρες περνούν γεμάτες μιζέρια και θλίψη για τον Φρανκ, όταν ξαφνικά στο ραδιόφωνο ακούει μια πολιτική ομιλία γεμάτη μίσος για τους μετανάστες που υποτίθεται πως αυτοί δουλεύουν και ευημερούν, ενώ οι «γνήσιοι» Αμερικανοί υποφέρουν εξαιτίας τους. Μετά από εκείνη την ημέρα ο Φρανκ γίνεται οξύθυμος και δεν χάνει ευκαιρία να έρχεται σε αντιπαράθεση με τον επιστάτη του, Τζόι, ο οποίος στην πραγματικότητα θέλει να τον βοηθήσει. Ξαφνικά ένας συνάδελφός του, ο Κλιφ, τον προσεγγίζει και τον ρωτάει αν θέλει να γνωρίσει μερικούς φλογερούς «πατριώτες» που μοιράζονται τις ίδιες «ανησυχίες» με τον Φρανκ. Τελικά, τον πείθει να συμμετάσχει σε μια μυστική συνάντησή τους, που πραγματοποιείται στο υπόγειο ενός φαρμακείου.

Στη συγκέντρωση παρίστανται άνδρες όλων των κοινωνικών τάξεων και όλα ξεκινούν με μία ομιλία γεμάτη μίσος και ρατσισμό, που προϊδεάζουν τον θεατή για το τι θα ακολουθήσει. Τελικά από ό,τι καταλαβαίνουμε αυτή δεν ήταν μια απλή συγκέντρωση, αλλά αποτελούσε αρχικό στάδιο σε μία ακροδεξιά μυστική οργάνωση με την ονομασία «Μαύρη Λεγεώνα». Μαύρες κουκούλες και στολές, νεκροκεφαλές, φρικτοί όρκοι κάτω από το σκοτάδι με την παρουσία της φωτιάς και εννοείται ότι όλα τα μέλη επιβάλλεται να είναι οπλισμένα, καθώς «ο κίνδυνος καραδοκεί παντού». Ο Φρανκ νιώθει παντοδύναμος, καθώς δεν είναι πλέον ο απλός εργάτης του εργοστασίου, αλλά μέλος της «Μαύρης Λεγεώνας» και σύντομα θα τιμωρήσει τον άνθρωπο που του έχει «κλέψει» όσα θεωρεί ότι του ανήκουν και η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά. Άραγε, ο Φρανκ Τέιλορ τα έκανε όλα αυτά για να προστατέψει τη χώρα του και την οικογένειά του ή στην πραγματικότητα έκανε συμφωνία με τον Διάολο χωρίς επιστροφή;

Πηγή Εικόνας: IMDb.com

Η ταινία αυτή γυρίστηκε το 1937 και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν το 1935 στις Η.Π.Α., όταν μέλη της ρατσιστικής και ακροδεξιάς οργάνωσης που ονομαζόταν «Μαύρη Λεγεώνα» και αποτελούσε παρακλάδι της οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν απήγαγαν και δολοφόνησαν έναν Αμερικανό δημόσιο υπάλληλο που σχετιζόταν με κρατικά προγράμματα ευρέσεως εργασίας. Ακολούθησαν δίκες που καλύφθηκαν από τον τύπο και υπήρξαν 11 καταδικαστικές αποφάσεις.

Στην πραγματικότητα, αυτή η ταινία μέσα σε 83 λεπτά περιγράφει πώς η οικονομική και εργασιακή ανασφάλεια δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία (εκείνη την περίοδο η Αμερική μόλις είχε βγει οικονομικά πληγωμένη από το παγκόσμιο οικονομικό κραχ του 1929), πώς ένας αφοσιωμένος πατέρας και σύζυγος  εύκολα μετατρέπεται σε έναν στυγνό εγκληματία (μέσα από την τρομερή ερμηνεία του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ) και πώς πραγματικά λειτουργούν οι φασιστικές και ρατσιστικές οργανώσεις, οι οποίες στην πραγματικότητα αποτελούν ένα άντρο εγκληματιών που εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα και επιχειρηματίες.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Black Legion (1937), IMDB.com, διαθέσιμο εδώ.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μιχάλης Σταματόπουλος
Μιχάλης Σταματόπουλος
Γεννήθηκε το 1998 και κατάγεται από την Καλαμάτα. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με κατεύθυνση Αρχαιολογία & Διαχείριση Πολιτισμικών Αγαθών. Του αρέσει να ερευνά την ιστορία και τους πολιτισμούς, αλλά μεγάλη αδυναμία είναι η ιστορία του αρχαίου κόσμου. Πέρα από αυτό του αρέσει να διαβάζει βιβλία, είναι φανατικός λάτρης του κινηματογράφου και των μουσείων.