14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Αικατερίνα Μαξίμοβα

Fe-Memorance: Αικατερίνα Μαξίμοβα


Του Χάρη Πασχάλη,

Η Αικατερίνα Μαξίμοβα ήταν σπουδαία Ρωσίδα μπαλαρίνα, η οποία διέπρεψε στα μπαλέτα Μπολσόι και έμεινε γνωστή για την προσφορά της στην τέχνη του μπαλέτου, για την οποία, μάλιστα, τιμήθηκε με αρκετές βραβεύσεις παγκοσμίως.

Η Αικατερίνα Σεργκέεβνα Μαξίμοβα γεννήθηκε στη Μόσχα της τότε Σοβιετικής Ένωσης, την 1η Φεβρουαρίου 1939. Φοίτησε στη Σχολή Μπαλέτου της Μόσχας υπό την καθοδήγηση της σπουδαίας μπαλαρίνας Ελισαβέτας Γκερντ και αποφοίτησε το 1958. Αμέσως μετά την αποφοίτησή της, εντάχθηκε στον θίασο του Θεάτρου Μπολσόι με τον πρώτο της χορευτικό ρόλο να τον λαμβάνει στην παράσταση «Το Πέτρινο Λουλούδι». Μέσω της συμμετοχής της στα μπαλέτα του Μπολσόι, η Αικατερίνα ήρθε σε επαφή με τη φημισμένη μπαλαρίνα Γκαλίνα Ουλάνοβα, η οποία ανέλαβε την καθοδήγηση της Αικατερίνα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πηγή εικόνας: https://i.pinimg.com/originals/83/fb/40/83fb40d52586a95ebb00a86ddb12f791.jpg

Σημαντικός παράγοντας στην καριέρα της αποτέλεσε ο «συνοδοιπόρος» της ζωής της, Βλαντιμίρ Βασίλιεφ, με τον οποίο αποτέλεσαν αντρόγυνο και συνεργάστηκαν σε αρκετά έργα. Η καριέρα της δεν περιορίστηκε στη Ρωσία (τότε Σοβιετική Ένωση) και τα μπαλέτα Μπολσόι, αλλά επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία. Ανά τα χρόνια συμμετείχε ως πρίμα μπαλαρίνα σε πληθώρα αγαπημένων έργων, όπως «Ο Καρυοθραύστης», «Η Σταχτοπούτα», «Ζιζέλ», «Σπάρτακος» και «Δον Κιχώτης», έχοντας, επίσης, χτίσει μια μακρά συνεργασία με τον περίφημο χορογράφο Γιούρι Γκριγκαρόβιτς. Το ταλέντο της γινόταν αντικείμενο θαυμασμού από πολλούς κριτικούς μπαλέτου παγκοσμίως.

Σπουδαία στιγμή για την Αικατερίνα αποτέλεσε η βράβευσή της με το σημαντικότερο ρωσικό καλλιτεχνικό βραβείο, αυτό της Λαϊκής Καλλιτέχνιδας της ΕΣΣΔ (έπειτα Ρωσικής Ομοσπονδίας). Έπειτα από 30 χρόνια καριέρας στο μπαλέτο, αφοσιώθηκε στη διδασκαλία του μπαλέτου μέχρι το τέλος της ζωής της στα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας της. Άφησε την τελευταία της πνοή στις 28 Απριλίου 2009 στη Μόσχα, σε ηλικία μόλις 70 ετών.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πασχάλης
Χάρης Πασχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο γύρω από το αντικείμενο σπουδών του παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συνέδρια προσομοίωσης θεσμών. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στους τομείς της ρητορικής, του εθελοντισμού, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.