21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Τζίντζερ Ρότζερς

Fe-Memorance: Τζίντζερ Ρότζερς


Του Χάρη Πασχάλη,

Η Τζίντζερ Ρότζερς ήταν πασίγνωστη Αμερικανίδα ηθοποιός, η οποία μεσουρανούσε κατά τη «Χρυσή Εποχή» (“Golden Age”) του Χόλυγουντ και είναι γνωστή για το πολύπλευρο ταλέντο της, καθώς και για το εξαίρετο καλλιτεχνικό ντουέτο που αποτελούσε μαζί με τον Φρεντ Αστέρ.

Η Βιρτζίνια Κάθριν ΜακΜάθ γεννήθηκε στις 16 Ιουλίου 1911 στην Πολιτεία Μιζούρι των Ηνωμένων Πολιτειών. Το όνομα «Τζίντζερ» προέκυψε από το γεγονός, ότι μια μικρή ξαδέλφη της αδυνατούσε να προφέρει το όνομα «Βιρτζίνια». Οι γονείς της χώρισαν νωρίς και η μικρή Βιρτζίνια τέθηκε υπό την κηδεμονία της μητέρας της. Η μητέρα της ξαναπαντρεύτηκε το 1920 και η Βιρτζίνια κράτησε το επώνυμο του πατριού της, «Ρότζερς». Η πρώτη της σημαντική διάκριση ήταν η νίκη της σε διαγωνισμό χορού τσάρλεστον το 1925, η οποία της εξασφάλισε την πρώτη της καλλιτεχνική περιοδεία.

Ο πρώτος της γάμος με τον Τζακ Πέπερ, τον οποίο παντρεύτηκε σε ηλικία 17 ετών, μπορεί να έληξε άδοξα, αλλά μετά από αυτόν, οδηγήθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου εμφανίστηκε στο μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ, με τίτλο “Top Speed”, το οποίο έκανε πρεμιέρα ανήμερα των Χριστουγέννων του 1929. Κατά το διάστημα 1929-1932, ξεκίνησε να εμφανίζεται και σε μερικές ταινίες. Η ταινία, όμως, που την έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό ήταν η “42nd Street” το 1933, με μια ακόμα επιτυχημένη εμφάνιση να ακολουθεί στην ταινία “Gold Diggers of 1933” την ίδια χρονιά.

Πηγή εικόνας: https://images.fineartamerica.com/images-medium-large/ginger-rogers-in-rko-publicity-everett.jpg

Εκείνη την περίοδο, ήταν η στιγμή που συνέβη μια από τις πιο αξέχαστες συνεργασίες όλων των εποχών και αυτή δεν ήταν άλλη από τη συνεργασία της Τζίντζερ με τον Φρεντ Αστέρ. Το καλλιτεχνικό αυτό δίδυμο συνεργάστηκε σε πληθώρα ταινιών, μεταξύ των οποίων οι “Top Hat” και “Roberta” το 1935 και “Swing Time” το 1936. Η συνεργασία τους διήρκησε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’30. Η Τζίντζερ έπειτα συνέχισε την αξιόλογη πορεία της στον κινηματογράφο, ώσπου ο πρωταγωνιστικός της ρόλος στην ταινία “Kitty Foyle” το 1940 τής χάρισε το βραβείο Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου! Το γεγονός αυτό την κατέστησε μια από τις πιο δημοφιλείς και ακριβοπληρωμένες ηθοποιούς της δεκαετίας που ακολούθησε.

Αφού πρωταγωνίστησε σε μερικές ακόμη ταινίες, έκανε ένα διάλειμμα και επέστρεψε στο Μπρόντγουεϊ στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Αν και παντρεύτηκε συνολικά 5 φορές, δεν έκανε παιδιά. Η Τζίντζερ Ρότζερς άφησε την τελευταία της πνοή στις 25 Απριλίου 1995, σε ηλικία 83 ετών, στην Καλιφόρνια. Νωρίτερα, το 1991, είχε εκδώσει την αυτοβιογραφία της, με τίτλο “Ginger, My Story”.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πασχάλης
Χάρης Πασχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο γύρω από το αντικείμενο σπουδών του παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συνέδρια προσομοίωσης θεσμών. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στους τομείς της ρητορικής, του εθελοντισμού, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.