17.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Αλίντα Βάλι

Fe-Memorance: Αλίντα Βάλι


Του Χάρη Πασχάλη,

Η Αλίντα Βάλι ήταν πασίγνωστη Ιταλίδα ηθοποιός, που δραστηριοποιήθηκε τον 20ό αιώνα σε ιταλικές και γαλλικές παραγωγές, αλλά και στο Χόλυγουντ.

Η Αλίντα Βάλι, με πλήρες όνομα το Baroness Alida Maria Laura Altenburger von Marckenstein-Frauenberg, γεννήθηκε στις 31 Μαΐου 1921 στην Πόλα της σημερινής Κροατίας, που τότε ανήκε στο Βασίλειο της Ιταλίας. Είχε αυστριακή, ιταλική και σλοβενική καταγωγή, αν και ανέκαθεν θεωρούσε τον εαυτό της αποκλειστικά Ιταλίδα. Σε ηλικία 15 ετών, μετοίκησε στη Ρώμη, προκειμένου να μαθητεύσει στη σχολή για ηθοποιούς και σκηνοθέτες “Centro Sperimentale di Cinematografia”. Ο πρώτος της ρόλος ήρθε το 1934 μέσα από τη συμμετοχή της στην ταινία “Il cappello a tre punte”, με την πρώτη της μεγάλη επιτυχία να συμβαίνει το 1939 στην ταινία “Mille lire al mese”. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αρκετές ταινίες στις οποίες συμμετείχε απαγορεύτηκαν από το φασιστικό καθεστώς, γιατί θεωρήθηκε ότι περιείχαν αντιφασιστικά μηνύματα.

Πηγή εικόνας: https://i.pinimg.com

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας της και εμφανίσθηκε σε πληθώρα επιτυχημένων ταινιών του ιταλικού κινηματογράφου. Ανάμεσά τους οι “Il grido” του Μικελάντζελο Αντονιόνι το 1957 και “La Luna” του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι το 1979. Η Αλίντα Βάλι δεν περιορίστηκε στην Ευρώπη, καθώς άνοιξε τα φτερά της και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, συμμετέχοντας και σε παραγωγές του Χόλυγουντ, όπως η περίφημη ταινία «Υπόθεση Παραντάιν» (“The Paradine Case”) του καταξιωμένου σκηνοθέτη Άλφρεντ Χίτσκοκ το 1947. Η βαριά προφορά της, όμως, στα Αγγλικά έκανε τις εμφανίσεις τις σε αγγλόφωνες παραγωγές πιο περιορισμένες σε σχέση με ιταλικές και γαλλικές.

Η Αλίντα Βάλι βραβεύτηκε αρκετές φορές για τη μεγάλη της προσφορά στον ιταλικό κινηματογράφο και όχι μόνο, με μια από τις σημαντικότερες βραβεύσεις της να αποτελεί η απονομή του Χρυσού Λιονταριού στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας το 1992. Επιπλέον, τιμήθηκε με τον τίτλο της επιτομής διδάκτορα τριών πανεπιστημίων σε Ιταλία και Γαλλία. Στις 22 Απριλίου 2006, ανακοινώθηκε ο θάνατός της από το γραφείο του δημάρχου της Ρώμης. Έφυγε πλήρης ημερών, σε ηλικία 84 ετών, έχοντας αφήσει εποχή ως μια από τις λαμπρότερες σταρ της Ιταλίας, με την ομορφιά και το ταλέντο της να υμνούνται μέχρι σήμερα.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πασχάλης
Χάρης Πασχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο γύρω από το αντικείμενο σπουδών του παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συνέδρια προσομοίωσης θεσμών. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στους τομείς της ρητορικής, του εθελοντισμού, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.