21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Νίνα Σιμόν

Fe-Memorance: Νίνα Σιμόν


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Η Νίνα Σιμόν υπήρξε μια από τις εμβληματικότερες μορφές της τζαζ μουσικής σκηνής της Αμερικής και όχι μόνο, αν κι η ίδια αρνιόταν πεισματικά να χαρακτηριστεί μονοθεματική τραγουδίστρια και διαφωνούνε με την κατάταξή της στους τζαζ καλλιτέχνες.

Στο τραγούδι της ήταν αρκετά παθιασμένη. Λάμβανε πολλές ζωντανές εκφράσεις και ένιωθε βαθιά μέσα της κάθε ερμηνεία. Γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1933 στη Νότια Καρολίνα και με την οικογένειά της έμενε στην πόλη Τράινον. Είχε πολλά αδέρφια. Ξεκίνησε να τραγουδάει στην τοπική εκκλησία, της οποίας ήταν και μέλος της, ενώ από μικρή είχε επηρεαστεί από πολλές έγχρωμες τραγουδίστριες.

Γρήγορα ξεχώρισε για το μεγάλο ταλέντο της και την εξαίσια φωνή της. Ιδιαίτερη κλίση είχε φανεί να έχει και στο πιάνο. Στα δεκαεπτά της, μετακόμισε στη Φιλαδέλφεια, όπου και άρχισε να παρακολουθεί σπουδές πιάνου στη γνωστή σε όλους σχολή Juilliard School of Music της Νέας Υόρκης. Δυστυχώς, η έλλειψη πόρων την ανάγκασε να τα παρατήσει γρήγορα και να εγκαταλείψει το όνειρό της, να γίνει η πρώτη Αφροαμερικανίδα σολίστας πιάνου. Αργότερα, προσπάθησε να εισαχθεί στο ιδιαίτερα απαιτητικό Curtis Institute της Φιλαδέλφεια, αλλά απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Η ίδια πίστευε για όλη την μετέπειτα ζωή της ότι αυτό έγινε λόγω της φυλετικής της καταγωγής. Ήταν μια από τις εμπειρίες που θα τη σημάδευαν ανεξίτηλα.

Πηγή εικόνας: mixanitouxronou.gr

Ύστερα από μερικά χρόνια περιοδικών εμφανίσεων και κάποιων επιτυχιών, το 1961 κάνει τη μεγάλη της είσοδο στον χώρο. Ηχογράφησε με τεράστια επιτυχία μια εκτέλεση του τραγουδιού “House Of The Rising Sun”. Στα τραγούδια, για τα οποία είναι διάσημη, περιλαμβάνονται το “I Put A Spell On You” (η αυθεντική εκτέλεση είναι του ‘Screamin’ Jay Hawkins), το “Here Comes The Sun” των Beatles και το “Four Women”.

Το 1971 εγκατέλειψε την Αμερική, ύστερα από εμπορικές διαφωνίες, που είχε με εταιρείες παραγωγής. Όσοι μίλησαν ή εργάστηκαν μαζί της κάνουν λόγο για το εκρηκτικό ταπεραμέντο της. Ακολούθησαν ύστερα κάποιες δικαστικές περιπέτειες, που είχε με τις Η.Π.Α., ενώ, αργότερα, εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο.

Πέθανε σαν σήμερα, στις 12 Απριλίου 2003, στη Νότια Γαλλία, αφήνοντας πίσω της μια τεράστια κληρονομιά στο μουσικό πεντάγραμμο της εποχής. Έμεινε στην ιστορία τόσο για τα τραγούδια και το ταλέντο της φωνής της όσο και για τον αγώνα της για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.