16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Δάφνη Ντι Μωριέ

Fe-Memorance: Δάφνη Ντι Μωριέ


Του Χάρη Πασχάλη,

Η Δάφνη Ντι Μωριέ ήταν Αγγλίδα συγγραφέας και δραματουργός, η οποία αποτέλεσε εκπρόσωπο του ρομαντισμού. Πολλά από τα έργα της μεταφέρθηκαν και στον κινηματογράφο, με γνωστότερα τα «Ρεβέκκα» (“Rebecca”) και «Τα Πουλιά» (“The Birds”).

Πηγή εικόνας: https://static01.nyt.com/images/2017/07/07/arts/087ENTHUSIAST/087ENTHUSIAST-superJumbo.jpg

Η Ντέιμ Δάφνη Ντι Μωριέ ή αλλιώς Λαίδη Μπρόουνινγκ γεννήθηκε στις 13 Μαΐου 1907 στο Λονδίνο της Αγγλίας και ήταν κόρη του μάνατζερ ηθοποιών, Σερ Γκέραλντ Ντι Μωριέ. Από την πλευρά μητέρας της, είχε συγγένεια με τον Βρετανό δημοσιογράφο και συγγραφέα, William Comyns Beaumont, γεγονός που τη βοήθησε να δημοσιοποιήσει μερικά από τα πρώτα της έργα στο περιοδικό του προαναφερόμενου, με τίτλο “Bystander”. Το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο “The Loving Spirit”, εκδόθηκε το 1931.

Το 1938, εξέδωσε το μυθιστόρημά της, με τίτλο «Ρεβέκκα» (“Rebecca”), το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία και πούλησε σχεδόν 3 εκατομμύρια αντίτυπα μέσα στα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, το έργο αποδόθηκε και κινηματογραφικά το 1940 και χάρισε στη Δάφνη το “National Book Award”. Τα περισσότερα έργα της Δάφνης διαδραματίζονταν στη γραφική Κορνουάλη της Αγγλίας, κάνοντάς την ιδιαίτερα αγαπητή στην περιοχή. Άλλη μία μεγάλη της επιτυχία αποτελεί το έργο της, με τίτλο «Τα Πουλιά» (“The Birds”), το 1952, το οποίο έγινε επίσης κινηματογραφική ταινία, σε σκηνοθεσία του καταξιωμένου σκηνοθέτη Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Η Δάφνη Ντι Μωριέ τιμήθηκε με τον τίτλο της Ντέιμ (Κυρία) του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (“Dame Commander in the Order of the British Empire”) το 1969 και αργότερα εξέδωσε την αυτοβιογραφία της, με τίτλο “Growing Pains”, το 1977. Έφυγε πλήρης ημερών στις 19 Απριλίου 1989, σε ηλικία 81 ετών, στην αγαπημένη της Κορνουάλη.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πασχάλης
Χάρης Πασχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο γύρω από το αντικείμενο σπουδών του παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συνέδρια προσομοίωσης θεσμών. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στους τομείς της ρητορικής, του εθελοντισμού, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.