19.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΓιατί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. παγιδεύτηκε με τον εκλογικό νόμο για τους Έλληνες του...

Γιατί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. παγιδεύτηκε με τον εκλογικό νόμο για τους Έλληνες του εξωτερικού;


Της Ειρήνης Κοτρούτσου, 

Το χρονικό μιας ακόμα κωλοτούμπας… Αναδρομή στο 2019: ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αρνείται την ισοτιμία της ψήφου των αποδήμων, δημιουργεί πολιτική κόντρα και αναστάτωση για την προάσπιση των μικροκομματικών συμφερόντων του και πορεύεται χέρι χέρι με το Κ.Κ.Ε και την πάγια θέση του για θέσπιση κριτηρίων συμμετοχής των ομογενών στην εκλογική διαδικασία. Δηλαδή, τι κάνει; Δείχνει το σκληρότερο πρόσωπό του στους Έλληνες της Διασποράς, σαμποτάροντας κάθε προσπάθεια που γίνεται για την συμπερίληψή τους και την επαφή τους με τη μητέρα πατρίδα και χρησιμοποιεί τερτίπια, για να δικαιολογήσει τις προδοτικές θέσεις του. Και τώρα, εν έτει 2021; Μετάλλαξη του αντιπολιτευόμενου και περιθωριοποιημένου ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που προσπαθεί να μας πείσει για το ενδιαφέρον του για τους ομογενείς με τις δηλώσεις Τζάκρη. Και ύστερα, ένας Ζαχαριάδης μπερδεμένος, που πιάνεται απροετοίμαστος, όταν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ανακοινώνει ότι κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο για την κατάργηση των περιορισμών της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού. Μια σταθερή και δυνατή Νέα Δημοκρατία, που αποδεικνύει ξανά ότι νοιάζεται για τους Έλληνες του εξωτερικού και μια Κουμουνδούρου που προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Πηγή εικόνας: kathimerini.gr

Η Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και αναπληρώτρια τομεάρχης εξωτερικών του κόμματος, με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό, είχε δηλώσει στον Εθνικό Κήρυκα: «Εμείς είμαστε αυτοί που ζητήσαμε να ψηφίσουν όλοι οι Έλληνες της Διασποράς. Όχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι άδικοι. Υποτιμητικοί. Δεν έχω λόγια να τους χαρακτηρίσω». Αυτή, αγαπητοί αναγνώστες, ήταν μια δήλωση που έμελλε να γυρίσει μπούμερανγκ. Για αυτό σας λέμε: προσέξτε, όσο εσείς παίζετε στις καθυστερήσεις, μην βάζουν άλλοι γκολ.

Πηγή εικόνας: protothema.gr

Εμείς πιστεύουμε ότι ο εμπαιγμός και η υποκρισία έχουν τα όριά τους. Και το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα έχει υπερβεί αυτά τα όρια προ πολλού. Οι υφιστάμενοι περιορισμοί έχουν τη βούλα και την υπογραφή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και αυτό δεν το έχουμε ξεχάσει ούτε εμείς, αλλά ούτε και οι άνθρωποί μας στο εξωτερικό. Δεν έχουμε ξεχάσει τους αστερίσκους, που συνεχώς προσέθεταν, για να αποκλείσουν όσους περισσότερους Έλληνες μπορούσαν. Το πέπλο της λήθης, που προσπάθησε να υφάνει η Τζάκρη και οι συνεργάτες της, δεν κατάφερε να καλύψει τις αισχρότητές τους.

Ωστόσο, καλή τη πίστει είπαμε να αποδεχτούμε αυτή την ξαφνική υποχώρηση και αναμέναμε να δούμε έμπρακτα τη στροφή των 180 μοιρών, που επιχειρούταν από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Θέλαμε να πιστεύουμε ότι οι δηλώσεις της βουλευτού δεν ήταν ένα ακόμα λαϊκίστικο παιχνίδι ή ψηφοθηρικό κόλπο. Ήταν, βέβαια, έκπληξη που πλέον μοιραζόμασταν την ίδια άποψη. Περιμέναμε από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να στηρίξει στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στην ψήφο των αποδήμων. Κυρία Τζάκρη και κύριοι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κληθήκατε να τηρήσετε τον λόγο σας (για πρώτη έστω φορά) και να δείξετε συνέπεια, αλλά αποτύχατε ξανά.

Από το πρωί, οι δηλώσεις Ζαχαριάδη μάς προετοιμάζoυν να γίνουμε μάρτυρες μιας ακόμα κωλοτούμπας της αντιπολίτευσης… Ποιες δηλώσεις; Ξέρετε – τα γνωστά, ήξεις αφήξεις, που δεν απαντούν σε κανένα κρίσιμο ερώτημα. Η συνηθισμένη διχαστική γλώσσα ακόμα και στα πιο σημαντικά για την Πατρίδα και τον Ελληνισμό ζητήματα. Σαν να μην έγιναν ποτέ οι δηλώσεις της κυρίας Τζάκρη, σαν να μπερδευτήκαμε, σαν να διαβάσαμε λάθος. Πόσο λυπηρό είναι – και πιστεύω συμφωνείτε – να βάζουμε τα μικροκομματικά συμφέροντα πάνω από την Πατρίδα και τον Ελληνισμό… Είναι λυπηρό να διχάζονται, επειδή δεν ξέρουν, αν πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στην καρέκλα ή την Πατρίδα.

Πηγή εικόνας: Geopolitics And Daily News

Ωστόσο, έχει έρθει η ώρα για μεγάλες αλλαγές. Η πατρίδα δεν ξεχνά τους Έλληνες του εξωτερικού και η κυβέρνηση κάνει πράξη τις διακηρύξεις για Οικουμενικό Ελληνισμό και ισότιμη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στην πολιτική διαδικασία. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει σταθερή στην πάγια θέση της: όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού, που είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους, δικαιούνται και μπορούν να ψηφίζουν χωρίς καμία επιπλέον προϋπόθεση. Μακάρι να υπάρξει εθνική ομοψυχία, ώστε να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται, για να αρθούν οι περιορισμοί και να μπει ένα τέλος στην άνιση μεταχείριση και την άδικη αντιμετώπιση των Ελλήνων της διασποράς. Μετά τις δηλώσεις Τζάκρη, το απαιτούμε. Με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, Υπουργό Εσωτερικών τον Μάκη Βορίδη και Γραμματέα Ελλήνων της Διασποράς τον Νίκο Θεοδωρόπουλο, απλώνουμε το χέρι στα αδέρφια μας στο εξωτερικό! Κύριοι της αντιπολίτευσης, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Ήρθε η ώρα να (ξανα)πέσουν οι μάσκες!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ειρήνη Κοτρούτσου
Ειρήνη Κοτρούτσου
Γεννημένη στην Αθήνα το 2002, είναι φοιτήτρια της Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι λάτρης των μοντέλων προσομοίωσης των συνεδριάσεων του Ο.Η.Ε. και της ρητορικής. Στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων βρίσκονται ζητήματα που άπτονται της πολιτικής και της οικονομίας. Η συμμετοχή της στα κοινά την γεμίζει ενέργεια. Της αρέσει το θέατρο, αγαπημένοι της συγγραφείς ο Νίτσε και ο Καζαντζάκης και αγαπημένος της ποιητής ο Καβάφης.