19.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Αντρέα Ντβόρκιν

Fe-Memorance: Αντρέα Ντβόρκιν


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Η Αντρέα Ντβόρκιν υπήρξε μια διάσημη Αμερικανίδα συγγραφέας, με ριζοσπαστική θεματολογία γύρω από τις θεωρίες για το γυναικείο φύλο και τον φεμινισμό. Η συμβολή της ενάντια στην πορνογραφία ως ένα ανδροκρατούμενο πατριαρχικό είδος έχει μείνει ανεξίτηλη, όπως επίσης κι ο ανένδοτος αγώνας της ενάντια στη βιομηχανία του πορνό–φιλμ.

Η Ντοβόρκιν γεννήθηκε στο Κάμντεν του Νιου Τζέρσεϋ στις 26 Σεπτεμβρίου 1946. Ο πατέρας της υπήρξε ένας αφοσιωμένος σοσιαλιστής και ένας πολύ καλός δάσκαλος. Στα χνάρια του πατέρα της αποφάσισε να πατήσει, μικρή ακόμα η Αντρέα, αποζητώντας κοινωνική δικαιοσύνη για αυτήν και τους γύρω της. Σε ηλικία 9 ετών, ένα συμβάν σημάδεψε τη ζωή της. Σε μια αίθουσα κινηματογράφου στην πόλη της, υπέστη σεξουαλική παρενόχληση. Έκτοτε το βίωμά της έγινε πάθος και αγώνας για τον φεμινισμό. Φοιτήτρια ακόμα συμμετείχε σε πολλές οργανώσεις και διαμαρτυρίες γύρω από το γυναικείο ζήτημα και ουκ ολίγες φορές συνελήφθη για την ακτιβιστική δράση της. Εξέτισε την ποινή της στις γυναικείες φυλακές του Νιου Τζέρσεϋ. Εκεί βίωσε μια βασανιστική συμπεριφορά εκ μέρους των ιατρών της φυλακής, με αποτέλεσμα να αιμορραγεί για ημέρες.

Πηγή εικόνας: spokesman.com
Andrea Dworkin speaks to a federal commission on pornography in 1986. (File/Associated Press / The Spokesman-Review)

Μετά από την αποφοίτησή της, αποφάσισε να μετακομίσει στο Άμστερνταμ, πληγωμένη και πονεμένη από τη χώρα στην οποία γεννήθηκε. Σε μικρό χρονικό διάστημα, παντρεύτηκε με έναν Ολλανδό αναρχικό, με τον οποίο έκαναν και ένα παιδί.  Όμως, μέσα στον γάμο της, βίωσε συστηματική κακοποίηση, μέχρι σε σημείο που χώρισε και έφτασε σε συνθήκες ακραίας πείνας και φτώχειας, αναγκασμένη να εργάζεται ως ιερόδουλη, για να αποκτήσει τα προς το ζην.

Στην ηλικία των 27 χρόνων, έγραψε το πρώτο της βιβλίο, το οποίο εκδόθηκε πολύ γρήγορα, με τίτλο “Woman Hating”. Το 1998 η Ντβόρκιν παντρεύτηκε τον Τζον Στόλτενμπεργκ, αν και προσδιόριζε την ταυτότητά της ως λεσβία. Στο πολυσχιδές έργο της, η Αντρέα συνέδεσε το γυναικείο ζήτημα με τις κοινωνικές δομές. Ασχολήθηκε έντονα και λεπτομερώς με την ταξική προοπτική του φεμινισμού και βρέθηκε αντιμέτωπη με τον φιλελεύθερο φεμινισμό των πλούσιων αστών, όπως τους χαρακτήριζε. Η Ντβόρκιν κατηγορήθηκε για μίσος απέναντι στο αντρικό φύλο, αλλά υποστήριξε και την πλήρη αποδόμηση των φύλων.

Πέθανε σαν σήμερα, στις 9 Απριλίου 2005.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.