23.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΈφη Ρασσιά: «Νομίζω ότι τον τίτλο "ηθοποιός" στον δίνουν ο χρόνος και...

Έφη Ρασσιά: «Νομίζω ότι τον τίτλο “ηθοποιός” στον δίνουν ο χρόνος και ο κόσμος»


Συνέντευξη στην Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή,

Η Έφη Ρασσιά μάς συστήθηκε ως «Βάλια» στην επιτυχημένη σειρά «Καφέ της Χαράς» το μακρινό 2003. Όταν αποφασίστηκε η συνέχιση της σειράς, ανέλαβε ξανά να υποδυθεί τον παιδικό της ρόλο, για να μας δείξει την εξέλιξη της μικρής Βάλιας, αλλά και τη δική της. Εκτός από όσα έχει κάνει στην υποκριτική, η Έφη Ρασσιά έχει τελειώσει τη Νομική Σχολή Αθηνών και ισορροπεί με επιτυχία ανάμεσα στους δύο χώρους.

Στη συνέντευξη που προς μεγάλη μας χαρά δέχτηκε να παραχωρήσει στο OffLine Post, η Έφη Ρασσιά απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις για τη Βάλια και το «Καφέ της Χαράς», αλλά μας μίλησε και για τις δικές της εμπειρίες, το πώς διαχειρίστηκε τη δημοσιότητα από μικρή ηλικία και τη δεύτερη επαγγελματική της αγάπη, που δεν είναι άλλη από τη νομική επιστήμη.

  • Όταν σου είπαν ότι θα συνεχιστεί μετά από τόσα χρόνια το «Καφέ της Χαράς» και καλείσαι να ερμηνεύσεις ξανά τον ρόλο της Βάλιας, ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σου ήρθε στο μυαλό;

Εκείνη την περίοδο είχα τελειώσει τη νομική, οπότε ήμουν σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι πάλι, που έλεγα «και τώρα ποιο είναι το επόμενο βήμα;». Όταν, λοιπόν, μου το είπαν, πάγωσα. Η πρώτη αντίδραση ήταν να παγώσω, γιατί σκέφτηκα ότι μάλλον είναι σημάδι να είναι η πρώτη μου δουλειά τελικά η συνέχεια του παιδικού ρόλου. Τι θέλει να πει το σύμπαν στην πορεία θα φανεί. Πάντως, σκέφτηκα ότι μάλλον είναι ένα σημάδι.

  • Τη Βάλια τη γνωρίσαμε πριν από πολλά χρόνια, την αφήσαμε σε μια ηλικία 11-12 ετών και τώρα τη βλέπουμε μια δυναμική γυναίκα. Εσύ, όμως, όταν πρωτοείδες τον ρόλο που κλήθηκες να ερμηνεύσεις τότε και τώρα, πώς ένιωσες για εκείνη;

Τότε μου άρεσε που ήταν ένα δυναμικό παιδάκι, που δεν μάσαγε τα λόγια του και μέσα από την Πατατίνα «τα έχωνε» σε όλους. Τώρα, όταν είδα την εξέλιξη, μου έκανε εντύπωση, ότι εξελίχθηκε σε πολυσύνθετο χαρακτήρα, δεν το περίμενα. Μάλιστα, θυμάμαι, σε μια συνέντευξή της, η ενδυματολόγος είχε πει, ότι από όλους τους ήρωες στο sequel τη δυσκόλεψε να ντύσει τη Βάλια, γιατί εξελίχθηκε στον πιο σύνθετο χαρακτήρα και μου έκανε εντύπωση. Προσπάθησα να εξερευνήσω, έτσι, άλλες πτυχές της και την αγάπησα μέσα από αυτό, παρότι με εξοργίζει, γιατί πολλές φορές οδηγείται σε ανωριμότητα, στην προσπάθειά της να πάρει την ζωή της στα χέρια της. Τη μαλώνω τη Βάλια πολλές φορές.

Στιγμιότυπο από το «Καφέ της Χαράς» / Πηγή εικόνας: znews.gr
  • Το «Καφέ της Χαράς» είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές στην ελληνική τηλεόραση, με αποτέλεσμα να έχει μεταδοθεί πολλές φορές σε επανάληψη. Πώς αισθανόσουν, όταν έβλεπες τον εαυτό σου στο γυαλί τόσα χρόνια μετά;

Εγώ, μετά την πρώτη μετάδοση, δεν το είδα ξανά. Τώρα που το ξαναπέτυχα με παλιά επεισόδια, ένιωσα νοσταλγία, περισσότερο για το παιδί που ήμουν, για την αθωότητα και την ανεμελιά.

  • Η Βάλια είναι σίγουρα ένας χαρακτήρας που εκπέμπει δυναμισμό και έχει μεγάλη επιμονή αναφορικά με τους στόχους της. Πόσο νιώθεις ότι της μοιάζει η Έφη και ποια άλλα κοινά ή ποιες διαφορές έχετε;

Έχουμε και οι δύο πείσμα και δυναμισμό. Μόνο που η Βάλια είναι πιο εκρηκτικός χαρακτήρας, εγώ είμαι περισσότερο ήρεμη δύναμη και τρικυμισμένη ψυχή. Θα έλεγα, ότι εγώ είμαι περισσότερο συναισθηματική από τη Βάλια και είμαι και πιο ξεκάθαρη στο τι θέλω, η ανωριμότητά της με βγάζει εκτός εαυτού. Με βγάζει από τα ρούχα μου πολλές φορές.

  • Εκτός από όσα έχεις κάνει στην υποκριτική, έχεις τελειώσει και τη Νομική Σχολή Αθηνών. Έχοντας δει και τους δύο κόσμους, ποια κοινά θα έλεγες ότι έχουν και ποια στοιχεία σε βοήθησαν να πορευτείς μέσα σε αυτούς;

Το βασικό εργαλείο και μέσο και για τα δύο είναι ο λόγος, η ανάλυση και η ερμηνεία του, ακόμα και με την πιο μικρή λεπτομέρεια. Νομίζω ότι τα κοινά στοιχεία και στα δύο είναι ότι χρειάζονται αναλυτική σκέψη και πολυεπίπεδη φαντασία σε αρμονία.

  • Αν έπρεπε να επιλέξεις ανάμεσα στους δύο αυτούς χώρους, ποιον θα κρατούσες μαζί σου και ποιον θα άφηνες πίσω; Η Έφη τελικά συστήνεται ως ηθοποιός ή ως δικηγόρος;

Από μικρή μου λένε ότι είχα δείξει δύο πτυχές, έναν επιστημονικό νου και μια καλλιτεχνική ψυχή. Ό,τι έχω ζήσει το κουβαλάω μέσα μου, δεν αφήνω τίποτα πίσω. Αυτήν τη στιγμή επαγγελματικά, όταν με ρωτούν τι δουλειά κάνω, συστήνομαι ως ηθοποιός. Νομίζω, όμως, ότι δεν ξέρω τι θα φέρει το μέλλον. Γιατί νομίζω ότι τον τίτλο «ηθοποιός» στον δίνουν ο χρόνος και ο κόσμος.

Φωτογραφία της Έφης Ρασσιά με το πτυχίο της Νομικής ανά χείρας / Πηγή Εικόνας: Προσωπικό Αρχείο Ε. Ρασσιά.
  • Δεδομένου ότι από μικρή είσαι πολύ αναγνωρίσιμη, πόσο σε επηρέασε αυτό στο σχολείο και μετέπειτα στις σπουδές; Υπήρξαν στιγμές που σε έφεραν σε δύσκολη θέση;

Όχι, γιατί, όπως θα έχεις διαπιστώσει και εσύ, μεγαλώνοντας, δεν έμοιαζα ακριβώς με το παιδάκι που ήμουν τότε, οπότε έπαιρνε στους άλλους λίγο χρόνο να καταλάβουν ποια είμαι. Εγώ ποτέ δεν συστήθηκα πρώτα ως η Έφη Ρασσιά που έπαιζα τότε τη μικρή Βάλια. Οπότε, αν δεν το καταλάβαινε ο άλλος από μόνος του, δεν το αναφέραμε. Σε αμηχανία και σε άβολη θέση, όχι, δεν ήρθα ποτέ, γιατί πάντα είχα έναν τρόπο να βάζω τα πράγματα στη σωστή τους βάση και τη θέση τους, οπότε δεν βρέθηκα ποτέ σε άσχημη θέση, ας πούμε, να παρεκτραπεί η κατάσταση και να μην μπορώ να τη διαχειριστώ.

  • Αρκετές φορές παρατηρείται τα άτομα που γίνονται διάσημα σε μικρή ηλικία να μην έχουν θετική εξέλιξη μεγαλώνοντας. Με σένα συνέβη μάλλον το αντίθετο. Πώς κατάφερες να κρατήσεις τις ισορροπίες;

Είχα από μικρή, από τότε που με θυμάμαι, μια πεποίθηση, ότι όλα είναι σχετικά και εφήμερα, οπότε και ένιωθα μέσα μου ότι δεν υπάρχει περίπτωση να «ξεφύγω». Είχα, όμως, και την τύχη να μου δείξει έναν δρόμο η μητέρα μου, την οποία και υπεραγαπώ, οπότε σίγουρα και αυτό με καθόρισε. Για παράδειγμα, σχετικά με το «Καφέ της Χαράς», είχε αυτήν την αγωνία, μην ξεφύγω, αλλά κατάλαβε ότι από μόνη μου δεν είχα αυτήν την τάση, επομένως δεν επέμεινε σε αυτό. Γενικά στη ζωή μου ήθελε να μου εμφυσήσει περισσότερο την αγάπη γι’ αυτά που μένουν μέσα μας, για τη γνώση και για τον πλούτο τον εσωτερικό, που αποκτάς και σε συντροφεύει σε όλη σου τη ζωή. Μάλιστα, ένα πράγμα που μου έχει μείνει είναι ότι μπορεί να στα πάρουν όλα. Άσχημες στιγμές έχουν έρθει και στη ζωή της και μετέπειτα ήρθαν και στη δική μας. Αλλά, αυτό που έχεις μέσα σου δεν μπορεί να στο πάρει κανείς.

  • Να φανταστούμε ότι spoilers για τη σειρά δεν θα μας δώσεις…

Να δώσω και ένα spoiler, να πω ότι στο τέλος ο κάθε ήρωας θα βρει την ευτυχία του. Όλοι θα ευτυχήσουν και η Βάλια επίσης.

  • Ξέρεις, μας έχει εντυπωθεί στο μυαλό, το λυπητερό φινάλε της προηγούμενης σεζόν, που αποχωρούσατε από το Κολοκοτρωνίτσι με το αυτοκίνητο μαζί με τη Ρένια Λουιζίδου για την Αθήνα…

Παρότι θα είναι ευτυχές το τέλος, να ξέρετε ότι δεν θα λείψουν και οι λυπητερές στιγμές, δηλαδή η σύνδεση με το φινάλε της πρώτης σεζόν, που είχε λυπητερή απόχρωση, θα υπάρχει και τώρα. Αλλά θα είναι για καλό!

Πηγή εικόνας: thenewspaper.gr
  • Από όσα έχουμε ακούσει, ο κύριος Χάρης Ρώμας, ο σεναριογράφος, γράφει κάποια καινούρια σειρά, ένα νέο σίριαλ…

Ετοιμάζουν και γράφουν, απ’ ό,τι ξέρω, μια καινούρια σειρά με την Άννα Χατζησοφιά. Δεν ξέρω την υπόθεση και με ποιο κανάλι θα κλείσουν οριστικά ούτε τι γράφουν, ξέρω ότι θα είναι η Τζόυς Ευείδη και ο Βαγγέλης Δουκουτσέλης από το Καφέ της Χαράς. Εγώ σίγουρα δεν θα είμαι, γιατί το έχουμε πει. Δηλαδή το συζητήσαμε, ότι κάναμε μαζί αυτό, αφού ήταν και η συνέχεια των ρόλων από τότε, αλλά στο επόμενό μου βήμα θα είμαστε ξεχωριστά.

  • Τα επόμενα επαγγελματικά σου βήματα;

Το καλοκαίρι θα είμαι με τον Αλέξανδρο Κοέν, θα ανεβάσουμε μια παράσταση. Ελπίζω να αρθούν τα μέτρα και να ανοίξουν τα θέατρα, για να βρεθούμε με το κοινό και από κοντά.

  • Για το τέλος, θα ήθελα να μου πεις μια ευχή από σένα προς τη Βάλια και μια ευχή από σένα προς την Έφη.

Από εμένα προς την Βάλια, εύχομαι η φωτιά σου να μην σε οδηγεί πια σε ανωριμότητα, αλλά σε δημιουργία. Και από εμένα προς εμένα, εύχομαι να μην σταματάς.

Ευχαριστούμε θερμά την Έφη Ρασσιά για την παραχώρηση της συνέντευξης!

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Αριάδνη-Παναγιώτα Φατσή
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Νομικής στο ΕΚΠΑ. Αναπτύσσει ιδιαίτερη δράση σε φοιτητικούς οργανισμούς και εκδηλώσεις, βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της Unique Minds και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και ημερίδες. Την ενδιαφέρει η συγγραφή νομικών και λογοτεχνικών άρθρων, τάσεις τις οποίες ικανοποιεί η συμμετοχή της στο OffLine Post. Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά.