20.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Γκλόρια Σουάνσον

Fe-Memorance: Γκλόρια Σουάνσον


Του Χάρη Πασχάλη,

Η Γκλόρια Σουάνσον ήταν πασίγνωστη Αμερικανίδα ηθοποιός, η οποία συμμετείχε σε αρκετές κινηματογραφικές παραγωγές, αλλά άφησε το στίγμα της, κυρίως, μέσω των ταινιών του βωβού κινηματογράφου, στις οποίες είχε λάβει μέρος.

Η Γκλόρια Μέι Τζόζεφιν Σουάνσον γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1899 στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών από γονείς με ευρωπαϊκές καταβολές. Λόγω του επαγγέλματος του πατέρα της, ο οποίος ήταν στρατιωτικός, η οικογένειά της άλλαζε συχνά τόπο κατοικίας. Κατά τα παιδικά της χρόνια, η Γκλόρια συμμετείχε σε αρκετές σχολικές παραστάσεις, κάνοντας εμφανές το ταλέντο της. Μάλιστα, όσο βρισκόταν στο Πουέρτο Ρίκο, εξασκούσε και την τέχνη της όπερας. Σε ηλικία 15 ετών, επέστρεψε στο Σικάγο με τη μητέρα της και εκεί η θεία της την προέτρεψε να δοκιμάσει το ταλέντο της στα στούντιο “Essenay”. Εκεί, η Γκλόρια μαγεύτηκε από τον χώρο του κινηματογράφου και οι παραγωγοί αντιλήφθηκαν σύντομα ότι είχε προοπτικές χάρη στις μικρούς ρόλους που έλαβε.

Πηγή εικόνας: https://www.thehairpin.com/wp-content/uploads/2012/10/07eEJ3UTXAfrosbYh.jpg

Μετά το διαζύγιο των γονιών της, το 1916, μετακόμισε στο Χόλυγουντ, όπου ξεκίνησε να δουλεύει στο στούντιο “Mack Sennet”. Αφού κατάφερε να εδραιωθεί στον χώρο, επιλέχθηκε από τον διάσημο σκηνοθέτη Σεσίλ Ντε Μιλ, ώστε να συμμετάσχει σε διάφορες επιτυχημένες παραγωγές, όπως οι ταινίες “Don’t Change Your Husband” (1919), “Bluebeard’s 8th Wife” (1923) και “Madame Sans-Gêne” (1925). Αξίζει να σημειωθεί, ότι ήταν υποψήφια στην πρώτη απονομή των βραβείων Όσκαρ, για το βραβείο του Α΄ Γυναικείου ρόλου, χωρίς όμως να καταφέρει να κερδίσει το βραβείο. Έπειτα από αρκετές επιτυχίες κατά τη δεκαετία του ’20, αποφάσισε να κάνει διάλειμμα από τον χώρο του θεάματος και να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις.

Το 1950 αποτέλεσε χρόνια ορόσημο για την Γκλόρια, καθώς τότε έκανε τη μεγάλη της κινηματογραφική επιστροφή, πρωταγωνιστώντας στην ταινία “Sunset Boulevard” («Η Λεωφόρος της Δύσης»), συμμετοχή που της χάρισε ακόμα μια υποψηφιότητα στα βραβεία Όσκαρ. Στη συνέχεια, εμφανίστηκε σε μερικές ακόμα ταινίες, προτού αποφασίσει να περιοριστεί στο θέατρο και την τηλεόραση. Εξέδωσε, επιπλέον, την αυτοβιογραφία της το 1980, με τίτλο “Swanson on Swanson”.

Ύστερα από πολλά χρόνια δόξας και καταξίωση, η Γκλόρια Σουάνσον άφησε την τελευταία της πνοή στις 4 Απριλίου 1983 στη Νέα Υόρκη. Ήταν 84 ετών. Το πολύπλευρο ταλέντο της σε συνδυασμό με την απαράμιλλη ομορφιά της μένουν αξέχαστα μέχρι σήμερα.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πασχάλης
Χάρης Πασχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο γύρω από το αντικείμενο σπουδών του παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συνέδρια προσομοίωσης θεσμών. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στους τομείς της ρητορικής, του εθελοντισμού, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.