24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Σάρα Βόγκαν

Fe-Memorance: Σάρα Βόγκαν


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Η Σάρα Βόγκαν γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1924 στο Νιου Τζέρσεϋ των Η.Π.Α. Υπήρξε μια από τις διασημότερες τραγουδίστριες της Αμερικής, ενώ ορισμένοι τη θεωρούν ως γυναίκα «θαύμα» της μουσικής σκηνής των Η.Π.Α. Γνωστή με το ψευδώνυμο “Sassy” και με το “The Divine One”, κέρδισε τέσσερα βραβεία Grammy, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Lifetime Achievement.

Από πολύ μικρή ηλικία, άρχισε να ασχολείται εντατικά με τη μουσική, ύστερα από την προτροπή του πατέρα της, Ashbury Vaughan, ο οποίος ήταν ξυλουργός. Με καταγωγή από μη ευκατάστατη οικογένεια, αρχίζει μαθήματα και σύντομα καταλαβαίνει το ιδιαίτερο ταλέντο, αλλά και την κλίση της στη μουσική. Μεγάλωσε σε μια οικογένεια με έντονα μουσικά ακούσματα, αλλά και με την παρουσία της μουσικής τόσο στο σπίτι όσο και στην Εκκλησία, όπου τραγουδούσε ως ψάλτης ο πατέρας της στη γειτονιά Newark, που βρισκόταν το σπίτι τους.

Πηγή εικόνας: wikipedia.org

Στη διάρκεια της μεγάλης καριέρας της, αναγνωρίστηκε ουκ ολίγες φορές για το ιδιαίτερο ταλέντο της στην ερμηνεία. Τραγούδησε σε πολλές μουσικές σκηνές και σε πολλά θέατρα σε όλον τον κόσμο και περισσότερο στην Ευρώπη. Μία από τις πιο σημαντικές και συγκινητικές εμφανίσεις της ήταν η τελευταία της, το 1989. Η Σάρα Βόγκαν έδωσε ένα κοντσέρτο στο Blue Note Jazz Club, σε ένα κοινό το οποίο έμεινε κατευχαριστημένο. Έναν χρόνο μετά, όμως, εμφανίσθηκε ο καρκίνος, που τη χτύπησε στον λαιμό.

Η Σάρα Βόγκαν πέθανε σαν σήμερα, στις 3 Απριλίου 1990, σε ηλικία μόλις 66 ετών, από μια επιθετική μορφή καρκίνου στον λάρυγγα.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.