22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Σελίνα Κιντανίγια Πέρεζ

Fe-Memorance: Σελίνα Κιντανίγια Πέρεζ


Του Χάρη Πασχάλη,

Η Selena ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια της Λάτιν μουσικής σκηνής, η οποία, αν και «έφυγε» αδίκως λίγο πριν κλείσει τα είκοσι τέσσερά της χρόνια, κατάφερε να φτάσει στην κορυφή και να αναδείξει το ταλέντο της και ιδιαίτερα τη μουσική tejano.

H Selena (προφ. Σελίνα) Quintanilla-Pérez γεννήθηκε στην περιοχή της Λίμνης Τζάκσον του Τέξας στις 16 Απριλίου 1971 από γονείς μεξικανικής καταγωγής. Η ενασχόλησή της με το τραγούδι ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, με τον πατέρα της, Abraham Quintanilla Jr., να διακρίνει από νωρίς το ταλέντο της και να κάνει τα πάντα, για να τη βοηθήσει να το εξελίξει. Σε ηλικία εννέα ετών, η Selena εντάχθηκε στη μουσική ομάδα, που είχε δημιουργήσει ο πατέρας της μαζί με τα μεγαλύτερα αδέλφια της. Εξαιτίας της πίεσης που δεχόταν για την ανέλιξη της καριέρας της, καθυστέρησε να τελειώσει το γυμνάσιο. Στα δεκατέσσερά της, έκανε το πρώτο της άλμπουμ το 1985 με τη μπάντα της, τη “Selena y Los Dinos”, το οποίο επανακυκλοφόρησε μετά τον θάνατό της.

Πηγή εικόνας:
https://s.abcnews.com/images/GMA/selena-quintanilla-legacy-03-ap-llr-201002_1601669522529_hpMain_4x5_608.jpg

Ορόσημο για την πορεία της Selena αποτέλεσαν η απονομή του βραβείου καλύτερης γυναίκας τραγουδίστριας στα μουσικά βραβεία “Tejano Music Awards” το 1987, καθώς και οι απονομές των βραβείων Capital και EMI. Μετά από αυτά, η καριέρα της είχε πλέον εδραιωθεί. To 1988, γνώρισε τον Chris Pérez, ο οποίος εντάχθηκε στην μπάντα της και εν τέλει τον παντρεύτηκε το 1992. Το 1990, το άλμπουμ της, με τίτλο “Ven Conmingo”, ήταν γεγονός, το οποίο εμπεριείχε και μουσική tejano. Ακολούθησαν πολλές επιτυχίες, με γνωστότερα τα παγκοσμίου εμβέλειας χιτς “Bidi Bidi Bom Bom”, “Amor Prohibido” και “No Me Queda Mas”, τα οποία ήταν μέρος του άκρως επιτυχημένου άλμπουμ της “Amor Prohibido”. Επιπλέον, το άλμπουμ της “Selena Live!” κέρδισε το βραβείο του καλύτερου άλμπουμ Λάτιν μουσικής στα 36α βραβεία Γκράμυ!

Ούσα μια ανερχόμενη σούπερ σταρ, η Selena είχε το δικό της φαν κλαμπ, με πρόεδρο τη Γιολάντα Σαλντιβάρ. Το 1995, η οικογένεια της Σελίνα ανακάλυψε ότι η Σαλντιβάρ έκλεβε χρήματα από το φαν κλαμπ και αποφάσισε να την απολύσει. Η Σελίνα κανόνισε να συναντηθεί μαζί της, προκειμένου να λάβει τα οικονομικά αρχεία, τα οποία η Σαλντιβάρ είχε στην κατοχή της. Το μοιραίο ραντεβού δόθηκε στο ξενοδοχείο Days Inn, στο Corpus Christi του Tέξας, όπου, έπειτα από αρκετή κωλυσιεργία, η Γιολάντα εμφάνισε ένα όπλο και πυροβόλησε τη Selena στον ώμο. Το χτύπημα ήταν μοιραίο και παρόλο που η Selena κατάφερε να γλυτώσει απ’ τα χέρια της Γιολάντα και να βρει βοήθεια από εργαζόμενους του ξενοδοχείου, έχασε τη ζωή της λόγω υπερβολικής απώλειας αίματος στις 31 Μαρτίου 1995.

Ο αμερικανικός λαός, και ιδιαίτερα η Πολιτεία του Τέξας, βυθίστηκε σε βαρύ πένθος, καθώς έχασε το μεγαλύτερο αστέρι του. Στην κηδεία της Selena παρευρέθηκαν 60.000 άτομα και αρκετοί διάσημοι καλλιτέχνες έστειλαν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένειά της. Ο τότε κυβερνήτης του Τέξας και μέλλοντας Προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, ανακήρυξε την ημέρα των γενεθλίων της (16 Μαρτίου) ως την «Ημέρα της Selena» στο Τέξας και το 1998 εγκαινιάστηκε στην Πολιτεία σχετικό με τη ζωή της μουσείο. Το άλμπουμ της “Dreaming of You” έσπασε πολλά ρεκόρ το 1995 και το 1997 η ταινία, με τίτλο “Selena”, αφιερωμένη στη ζωή της και με πρωταγωνίστρια την Τζένιφερ Λόπεζ, είχε ιδιαίτερα θερμή υποδοχή. Η Selena μπορεί να έφυγε αδίκως, αλλά η μουσική της πάντα θα συντροφεύει τους εκατομμύρια των θαυμαστών της.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πασχάλης
Χάρης Πασχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο γύρω από το αντικείμενο σπουδών του παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συνέδρια προσομοίωσης θεσμών. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στους τομείς της ρητορικής, του εθελοντισμού, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.