17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςSome like it hot: Μια ταινία που δεν παλιώνει ποτέ

Some like it hot: Μια ταινία που δεν παλιώνει ποτέ

 


Του Άγγελου Σάκουλη,

Σαν σήμερα, στις 29 Μαρτίου 1959, προβάλλεται για πρώτη φορά η ταινία του Billy Wilder, Some like it Hot!, με πρωταγωνιστές την πασίγνωστη Marilyn Monroe και τον Tony Curtis.

Η ταινία τοποθετείται χρονικά το 1929 στο Chicago, την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης. Η περίοδος που διαδραματίζεται δηλώνεται από την πρώτη κιόλας σκηνή, που παρουσιάζονται μερικοί άντρες σε ένα αυτοκίνητο, κυνηγημένοι από ένα περιπολικό. Μετά από μία σειρά πυροβολισμών, βλέπουμε ότι οι άντρες μεταφέρουν λαθραία μπουκάλια αλκοόλ, με σκοπό να τα παραδώσουν σε ένα μπαρ-καμπαρέ, το οποίο στεγαζόταν σε ένα γραφείο κηδειών! Η αστυνομία, έχοντας ανακαλύψει αυτό το παράνομο μαγαζί, αποφασίζει να κάνει έφοδο και συλλάβει τους πάντες. Από αυτήν την επιδρομή γλιτώνει ο Jo -ο οποίος παίζει σαξόφωνο- και ο φίλος του ο Jerry -που παίζει μπάσο. Οι μαφιόζοι, που είχαν το μπαρ, αποφασίζουν να ψάξουν να βρουν ποιος τους κατέδωσε και πλέον ο Jo (Tony Curtis) και ο Jerry (Jack Lemmon) βρίσκονται άνεργοι, άστεγοι και κυνηγημένοι.

Μέχρι που μαθαίνουν για μία δουλειά στη Florida, για μία μπάντα, που χρειάζεται δύο οργανοπαίχτες, έναν για σαξόφωνο και έναν για μπάσο. Η μπάντα, βέβαια, αποτελείτο από γυναίκες αποκλειστικά, κάτι που το γνωρίζουν! Όντας, λοιπόν, όλα τα παραπάνω και σε συνδυασμό με την αναζήτησή τους από τη μαφία, αποφασίζουν να ντυθούν γυναίκες και να πάνε να βρουν την υπόλοιπη πάντα. Όχι ως Jo και Jerry, αλλά ως Josephine και Daphne!

Πηγή Εικόνας: content.internetvideoarchive.com

Στον σταθμό του τρένου, αναλογιζόμενοι την απόφασή τους, βλέπουν τη Sugar Kane -που την υποδύεται η Marilyn Monroe- και εντυπωσιάζονται από την εμφάνισή της. Συνεπώς, αποφασίζουν να επιβιβαστούν στο τρένο. Το βράδυ, τα κορίτσια διοργανώνουν στα κρυφά ένα mini party στο τρένο και η Sugar ανοίγει την καρδιά της στην Josephine. Της λέει, πόσο είναι απογοητευμένη από τους άντρες, πως οι μεγαλύτεροι έρωτές της είναι οι σαξοφωνίστες και η Josephine-Jo αρχίζει να την ερωτεύεται όλο και περισσότερο. Της αποκαλύπτει ότι πάει στη Florida, με σκοπό να βρει και να ερωτευτεί έναν εκατομμυριούχο. 

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, o Jo και ο Jerry έρχονται κοντά με τη Sugar, αλλά πρέπει να θυμούνται πως είναι γυναίκες! Στην παραλία του ξενοδοχείου, ο Jo έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο, ώστε να τον γνωρίσει η Sugar και να τον ερωτευτεί. Κατενθουσιασμένη η Sugar λέει τα πάντα στην Daphne και την Josephine, και η Josephine την συμβουλεύει να τον κυνηγήσει! Ο Jo παρουσιάζεται ως ο ιδανικός άντρας για τη Sugar, ονόματι Junior: ευαίσθητος, πιστός, έτοιμος για γάμο και, κυρίως, εκατομμυριούχος! Και έτσι, ξεκίνησε ο έρωτάς τους. 

Παράλληλα, η Daphne έχει γνωρίσει έναν επίσης πλούσιο, τον Osgood, ο οποίος την ερωτεύεται παράφορα και την ζητάει σε γάμο. Και εκείνη δέχεται, με σκοπό να τον χωρίσει και να ξεκινήσει να εισπράττει επιταγές, λόγω του χωρισμού. Αλλά ο Jo τού θυμίζει πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται, γιατί είναι άντρας.

Για κακή τους τύχη, το ξενοδοχείο διοργανώνει ένα συνέδριο «για τους φίλους της ιταλικής όπερας», που είναι για μαφιόζους. Ως εκ τούτου, στο ξενοδοχείο βρίσκονται και οι άντρες που τους κυνηγούσαν στο Chicago. Ο Jo αποφασίζει να χωρίσει τη Sugar, επικαλούμενος τη δικαιολογία, ότι θα παντρευτεί μία άλλη γυναίκα, πράγμα που κάνει, για να μπορέσουν να το σκάσουν από το ξενοδοχείο. Το βράδυ, ως Josephine, ακούει τη Sugar να τραγουδάει ένα τραγούδι για χαμένες αγάπες. Εκείνη τη στιγμή τρέχει στην σκηνή και τη φιλάει και η Sugar συνειδητοποιεί ότι η Josephine είναι ο Jo και ο Junior.

Πηγή Εικόνας: i.pinimg.com

O Osgood αποφασίζει να πάρει τα κορίτσια και να τα πάει στο σκάφος του. Ξαφνικά, στην αποβάθρα, έρχεται και η Sugar. O Jo τής αποκαλύπτει τα πάντα, της ομολογεί ότι δεν είναι αρκετός για εκείνη, αλλά η Sugar τα αγνοεί όλα αυτά και τον φιλάει! Η Daphne λέει στον Osgood, πως δεν γίνεται να παντρευτούν και χρησιμοποιεί διάφορες δικαιολογίες και ο Osgood τις εκμηδενίζει όλες. Ο Jerry τότε αποκαλύπτεται και του λέει πως είναι άντρας και ο Osgood του απαντάει: «Okay, κανείς δεν είναι τέλειος».

Η ταινία θεωρείται, και κατά την προσωπική μου άποψη δικαίως, εξαιρετική. Παρουσιάζει τη θέση της γυναικάς, εκείνη την εποχή, καθώς και τις παρενοχλήσεις, που υπήρχαν. Για παράδειγμα, σε μία σκηνή, ένας άντρας ακουμπάει την Daphne και εκείνη τον χαστουκίζει και όταν αφηγείται το περιστατικό στον Jo, εκείνος του απαντάει: «Ευκαιρία να δεις πώς ζει το άλλο φύλο». Οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, και το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της ταινίας είναι η μεταμόρφωση των πρωταγωνιστών στο γυναικείο φύλο, η οποία είναι άκρως επιτυχημένη. Παράλληλα, η ερμηνεία της Marilyn Monroe εντείνει το jazz κλίμα της ταινίας και δημιουργεί την ατμόσφαιρα, που θεωρώ, πως ήθελε να δημιουργήσει ο σκηνοθέτης.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άγγελος Σάκουλης
Άγγελος Σάκουλης
Σπουδάζει στο τμήμα των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ασχολείται με τις ξένες γλώσσες και την Ιστορία των χωρών της Ευρώπης.