17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Πάτι Ντιουκ

Fe-Memorance: Πάτι Ντιουκ


Της Καλλιόπης Τσιπλαντώνη, 

Η Άννα Μαρία «Πάτι» Ντιουκ γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1946 και ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Έγινε διάσημη σε ηλικία 16 ετών, παίρνοντας Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Το θαύμα της Άννι Σάλιβαν ως Έλεν Κέλερ.

Κατάγεται από την Ιρλανδία, ενώ έχει ρίζες και από τη Γερμανία. Ο πατέρας της ήταν αλκοολικός και η μητέρα της έπασχε από κατάθλιψη, ενώ ήταν επιρρεπής στη βία. Όταν ήταν οκτώ ετών, η μητέρα της ανέθεσε την φροντίδα της στους Τζον και Έθελ Ρος, που ο Ρος αναγνώρισε το ταλέντο της. Η Έθελ Ρος της έδωσε το όνομα «Πάτι», ελπίζοντας να έχει την επιτυχία της Πάτι Μακόρμακ.

Εμφανίστηκε, αρχικά, στην σαπουνόπερα «Η φωτεινότερη μέρα» το 1950. Έπειτα, σε ηλικία 16 ετών, έπαιξε στην ταινία Το θαύμα της Άννι Σάλιβαν ως Έλεν Κέλερ, αλλά επέστρεψε στην τηλεόραση σε μια τηλεοπτική παραγωγή, τη «Η Δύναμη και η Δόξα». Το 1963, είχε τη δικιά της σειρά «Η Πάτι Ντιουκ παρουσιάζει», η οποία διήρκεσε για τρεις σεζόν, ενώ ήταν υποψήφια για Emmy. Το 1965, πρωταγωνίστησε στην ταινία Μπίλι. Ήταν επιτυχημένη και ήταν η πρώτη ταινία που πουλήθηκε ποτέ σε τηλεοπτικό δίκτυο. Την ίδια χρονιά, παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη Χάρι Φάλκ και ο γάμος τους διήρκεσε τέσσερα χρόνια. Στη συνέχεια, πρωταγωνίστησε στην ταινία Η Κοιλάδα με τις Κούκλες (1967), η οποία δεν ήταν κρίσιμη επιτυχία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, έγινε μητέρα των ηθοποιών Σων Άστιν και Μακένζι Άστιν.

Πηγή εικόνας:
https://upload.wikimedia.org

Το 1982, η Πάτι διαγνώστηκε με μανιοκαταθλιπτική ασθένεια. Δύο χρόνια μετά, το 1984, έγινε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Screen Actors (SAG). Το 1986, παντρεύτηκε τον Μάικλ Πιρς, τον οποίο συνάντησε, ενώ ετοίμαζε έναν ρόλο σε μια τηλεοπτική ταινία. Έναν χρόνο μετά, έγραψε την αυτοβιογραφία της, “Call Me Anna”. Το 1989, αυτή και ο Μάικ υιοθέτησαν ένα μωρό, το οποίο ονόμασαν Κέβιν. Η αυτοβιογραφία της έγινε τηλεοπτική ταινία το 1990, με την Πάτι να παίζει τον εαυτό της, από τα 30 της και μετά. Το 1992, έγραψε το δεύτερο βιβλίο της, “A Brilliant Madness: Living with Manic Depression Illness”.

Παρά την καριέρα της, η Πάτι δεν ήταν ιδιαίτερα ευτυχισμένη ως έφηβη. Οι Ρος προσπάθησαν να την παρουσιάσουν ως μια φυσιολογική έφηβη, αλλά στα απομνημονεύματά της ήταν ουσιαστικά κρατούμενη των Ρος, που της έδωσαν λίγα από τα κέρδη που είχε βγάλει. Μάλιστα, ως ενήλικη κατηγόρησε τους Ρος και για σεξουαλική κακοποίηση.

Η Πάτι Ντιουκ είχε μια μακρά και επιτυχημένη καριέρα, κερδίζοντας τρία Emmy. Ήταν μητέρα και πολιτικός, υποστηρίκτρια για θέματα, όπως το ERA (Τροποποίηση Ίσων Δικαιωμάτων), το AIDS και ο πυρηνικός αφοπλισμός, όλα αυτά, παρά την ύπαρξη της μανιακής κατάθλιψης. Πέθανε στις 29 Μαρτίου 2016, στο Αϊντάχο από σήψη του εντέρου. Η Πάτι είχε αποδείξει τη δύναμή της ως ηθοποιός και ως πρόσωπο.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι 19 ετών και βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου. Κατά το παρελθόν έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών (MUN). Λατρεύει τα ταξίδια, ενώ πραγματοποιεί συνεχώς εξορμήσεις εκτός πόλης και έρχεται σε επαφή με νέους πολιτισμούς. Στον ελεύθερό της χρόνο απολαμβάνει ωραία μουσική και διαβάζει βιβλία.