15 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΔύσκολος καιρός για διαμαρτυρίες;

Δύσκολος καιρός για διαμαρτυρίες;


Της Μαρίας Τζανοπούλου,

Κορωνοϊός, πανδημία, lockdown, είναι κάποιες από τις λέξεις που έχουν καθορίσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Ήδη από τον Μάρτιο του 2020 η Ελλάδα δοκιμάζεται με τον «αόρατο εχθρό», βρισκόμενη σε μία κατάσταση ολικού lockdown, περιοριστικών μέτρων και απαγορεύσεων. Φυσική απόρροια αυτής της νέας καθημερινότητας είναι η ριζική αλλαγή της ζωής μας, με τη ψυχολογία μιας σημαντικής μερίδας του πληθυσμού να έχει επηρεαστεί αρνητικά.

Μπορεί να διανύουμε δύσκολες καταστάσεις ως χώρα, αναφορικά με την αντιμετώπιση του ιού, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις δεν παύουν να υπάρχουν. Είναι ευρέως γνωστό πως ο λαός δεν είναι πάντα ικανοποιημένος με τις κυβερνητικές πολιτικές, όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει λάβει κάποιες αποφάσεις πυροδοτώντας την λαϊκή αντίσταση και οργή. Ο λαός -όπως άλλωστε έχει δείξει η ιστορία- ξέρει να εκφράζει την δυσαρέσκεια του με ποικίλους τρόπους και όταν νιώθει πως αδικείται, συσπειρώνεται και διαμαρτύρεται σύσσωμος, κατακλύζοντας τους δρόμους των μεγάλων πόλεων.

Πηγή εικόνας: tovima.gr

Αλλά ας μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα. Η χώρα ήδη μετρά εκατοντάδες διαμαρτυρίες ανά περιοχές. Χιλιάδες πολίτες φορώντας τις προστατευτικές μάσκες κατά του κορωνοϊού, τηρώντας -όσο είναι δυνατόν- τις αποστάσεις κατακλύζουν τους δρόμους για να εκφράσουν την αντίσταση, την δυσαρέσκεια και την άρνησή τους στις κυβερνητικές πρακτικές. Κάποιος θα πει «μα καλά είναι εποχές να γίνονται τέτοιες συγκεντρώσεις την στιγμή που τα κρούσματα αυξάνονται δραματικά;». Δεν γίνεται να συμμεριζόμαστε τέτοιου είδους απόψεις και τοποθετήσεις εφόσον ορίζεται συνταγματικά το δικαίωμα διαμαρτυρίας και τηρούνται τα μέτρα προστασίας εκ μέρους των διαδηλωτών. Δεν υπάρχει λόγος αμφισβήτησης των διαδηλώσεων, τη στιγμή που καθημερινά τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ασφυκτικά γεμάτα και οι πλατείες και τα πάρκα παρομοίως, γεγονός  που δεν θυμίζει lockdown.

Αφετηρία όλων αυτών των κινητοποιήσεων ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να εδραιώσει την αστυνομική προστασία στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων τόσο σε όλο τον φοιτητικό κόσμο όσο και στο λοιπό πληθυσμό, με πορείες φοιτητικών συλλογών σε όλη την χώρα. Μεταξύ αυτών των διαμαρτυριών σημειώθηκαν κατακριτέα επεισόδια βίας όπως εκείνο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας. Στη συνέχεια, η απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα αποτέλεσε ένα ακόμα έναυσμα διαμαρτυριών με αποκορύφωμα το περιστατικό αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη. Έκτοτε, σε όλες τις γειτονιές της χώρας πραγματοποιήθηκαν πορείες διαμαρτυρίας με μεγάλη συμμετοχή πολιτών.

Πηγή εικόνας: efsyn.gr

Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο να αναφερθεί ένα ισχυρό παράδειγμα προς υποστήριξη των όσων διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό. Αυτό λοιπόν, το παράδειγμα είναι η συγκέντρωση περίπου είκοσι χιλιάδων ανθρώπων στο Εφετείο Αθηνών για την δίκη της Χρυσής Αυγής. Οι εικόνες εκείνης της ημέρας που έκαναν τον γύρο του κόσμου, είχαν εγείρει τις ανησυχίες των ειδικών για την πορεία των κρουσμάτων, καθώς δεν τηρήθηκε καμία απόσταση και τόσες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονταν ουσιαστικά «κολλημένοι ο ένας στον άλλον». Ωστόσο, αυτές οι ανησυχίες δεν επαληθεύτηκαν καθότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Μολονότι υπάρχουν πολλοί που καταδίκασαν τις διαδηλώσεις και τα αιτήματα των διαδηλωτών, χαρακτηρίζοντας τους τελευταίους ως «ανεύθυνους», χωρίς κοινωνική συνείδηση, η ειδική επί του θέματος της πανδημίας, καθηγήτρια ιατρικής Αθηνά Λινού, διαλεύκανε την κατάσταση. Η κυρία Λινού λοιπόν, έθεσε κάποιες προϋποθέσεις για την μετάδοση του ιού. Πιο συγκεκριμένα, σε δήλωση της ανέφερε πως ο κίνδυνος εξαρτάται από τον χώρο, τις συνθήκες και από τη διάρκεια. Συνεχίζοντας δήλωσε πως μια διαδήλωση που πραγματοποιείται σε ανοιχτό χώρο με διάρκεια μιας ώρας, και τηρουμένων των αποστάσεων δεν είναι εξίσου επικίνδυνο με μια ώρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας, όσον αφορά τον αερισμό και τις αποστάσεις.

Πηγή εικόνας: iefimerida/eurokinissi

Ας μην ξεχνάμε, ότι ο ενεργός πολίτης δεν είναι μόνο εκείνος που ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα αλλά και εκείνος που διεκδικεί τα δικαιώματά του και δεν επαναπαύεται. Βάσει λοιπόν, όσων προαναφέρθηκαν είμαστε ικανοί να απαντήσουμε στο ερώτημα που τέθηκε ευθύς εξαρχής με τον τίτλο. Είναι άραγε δύσκολος ο καιρός για διαμαρτυρίες; Η απάντηση είναι όχι. Ποτέ δεν ήταν δύσκολος και ποτέ δεν θα είναι!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τις διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας, CNN Greece, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Τζανοπούλου
Μαρία Τζανοπούλου
Γεννημένη το 1997 στην Αθήνα είναι ξεκάθαρα «παιδί του κέντρου». Το 2019 αποφοίτησε από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και μεγάλη της αγάπη είναι η δημοσιογραφία και οι πολιτικές αναλύσεις. Προσαρμόζεται εύκολα σε νέα περιβάλλοντα και θέτει συνεχώς νέους στόχους ενώ όνειρο ζωής είναι να καταφέρει να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.